back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο- Οδηγίες στα μέλη της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών λειτουργίας της νέας κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή.

Η δουλειά έχει ξεκινήσει, με στόχους και αξιολόγηση και ο πρώτος που θα αξιολογείται είμαι εγώ τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ήδη, κάθε υπουργός παρέλαβε φάκελο με εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Πρόσθεσε ότι στις 17 Ιουλίου θα γίνει στη Βουλή η ορκωμοσία των βουλευτών , στις 18 η εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία του Κοινοβουλίου και από 20 έως 22 Ιουλίου οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης . Στις 22 θα λάβει χώρα και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στο επιτελικό κράτος και μια εβδομάδα μετά θα κατατεθεί το φορολογικό -νομοσχέδιο. Αμέσως μετά θα τοποθετηθεί η νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη με σεβασμό στην ιεραρχία.

Ο πρωθυπουργός έκανε τρεις επισημάνσεις λέγοντας ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια αλλά ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις Επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου μέσω του πληροφορικού συστήματος ΜΑΖΙ.

Γνωστοποίησε ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν ασκούν πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά και έκανε λόγο για ένα διαφορετικό παράδειγμα ήθους στην άσκηση της εξουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα τοποθετηθεί η νέα ηγεσία στην ΕΛΑΣ και ακόμη ότι αύριο θα επισκεφθεί ο ίδιος το υπουργείο Παιδείας ενώ ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντηθεί αμέσως μετά με τους επιθεωρητές εργασίας σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνηση δε θα δεχτεί καμία παρέκκλιση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας .

Στην αρχή της εισήγησής του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλους του Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα και τόνισε ότι η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει .

Παρόντες σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση είναι και οι υφυπουργοί, καθώς έχει προαναγγελθεί ότι από την επόμενη φορά οι συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή των υπουργών.

“Θα συζητάμε ελεύθερα χωρίς κάμερες και μικρόφωνο για τον συντονισμό της δράσης” είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε ένα  “δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο απ όπου σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες, την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη”

Ειδική αναφορά έκανε στην σύνθεση της κυβέρνησης όπου μετέχουν τόσο έμπειρα πολιτικά στελέχη όσο και νεώτεροι τεχνοκράτες ,πρωταγωνιστές της κοινωνίας που άφησαν την καριέρα τους για να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή. “Πάνω από την σταδιοδρομία και τις απολαβές, υπάρχει η πατρίδα” είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι υπουργοί θα παραλάβουν από ένα φάκελο με τους στόχους του τομέα τους και τις εκκρεμότητες από την απελθούσα κυβέρνηση καθώς και τις δράσεις με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Ζήτησε δε προτάσεις και σκέψεις εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι μετά τον κεντρικό στόχο και την επίτευξη αυτοδυναμίας η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι ευρύτερες συναινέσεις  καθώς “η εποχή του διχασμού και της πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Είμαστε για να κτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και αναφέρθηκε στην καθιέρωση κανόνων δεοντολογίας.

Μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων θα υπάρχει παρακολούθησε για τυχόν αστοχίες και την ανάγκη βελτιώσεων ενώ με το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ θα γίνεται η παρακολούθηση της  δράσης υπουργείων και κυβέρνησης.

Ειδική μνεία έκανε ο Κ.Μητσοτάκης σε θέματα πολιτικής συμπεριφοράς : ‘Ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους”

Απόστολος Χονδρόπουλος- Newsroom Αθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα