Search

Τζον Μέιτζορ: Εν όψει Brexit η Βουλή πρέπει να παραμείνει ανοικτή

199

Ο πρώην πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ είπε στο BBC ότι θα επιδιώξει τη δικαστική αναθεώρηση της σχετικής απόφασης στην περίπτωση που ο νέος πρωθυπουργός αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου ώστε να πετύχει μια μη-συμφωνία Brexit.

Ο σερ Τζον υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της Βουλής θα ήταν – «μια εντελώς απαράδεκτη ενέργεια».

Έχοντας το δικαίωμα της δικαστικής αναθεώρησης , οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση αμφισβήτησης της νομιμότητας των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον – ο πρωτοπόρος στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις – αρνήθηκε να αποκλείσει την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου.

Πηγή προσκείμενη στον κ. Τζόνσον σημείωσε στο BBC ότι – «ο σερ Τζον τρελάθηκε τελείως με την υπόθεση του Brexit».

«H απειλή δικαστικής παρέμβασης είναι παράλογη και υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακεί η βασίλισσα Ελισάβετ στην πολιτική ζωή της χώρας» , τονίζουν οι στενοί συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον.

Η ημερομηνία για το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αλλά η ημερομηνία αυτή καθυστέρησε αφού οι βουλευτές απέρριψαν επανειλημμένα τη συμφωνία της Τερέζα Μέι. Επί του παρόντος, η ημερομηνία εξόδου είναι η 31η Οκτωβρίου.

Εάν μέχρι τότε δεν υπάρχει συμφωνία, τότε δεν πρόκειται το Λονδίνο να επιδιώξει νέα παράταση αλλά η αποχώρηση θα γίνει άνευ συμφωνίας, έχει κάνει σαφές ο κ. Τζόνσον.

Οι βουλευτές έχουν ψηφίσει σταθερά κατά αυτής της επιλογής, αλλά ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσπαθήσει να την υλοποιήσει με την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, αρνούμενος έτσι στους βουλευτές τη δυνατότητα να παρεμποδίσουν τη μη- συμφωνία Brexit.

Το ζήτημα της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου προέκυψε και στη διάρκεια της τηλεμαχίας χθες μεταξύ του κ. Τζόνσον και του αντιπάλου του για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος του νυν υπουργού των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Το ενδεχόμενο να κλείσει η Βουλή το απέκλεισε κατηγορηματικά ο κ. Χαντ, αλλά ο κ. Τζόνσον έσπευσε να σημειώσει ότι – «δεν πρόκειται να αποσύρω τίποτα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Αδιανόητη ενέργεια το κλείσιμο της Βουλής», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός

Στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στη ραδιοφωνία του BBC (Radio 4), ο Τζον Μέιτζορ είπε: «Για να κλείσει το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάει στην Αυτού Μεγαλειότητα την Βασίλισσα και να ζητήσει την άδειά της».

«Θα ήταν αδιανόητο η Βασίλισσα να αρνηθεί, διότι διαφορετικά θα έμπλεκε σε μια συνταγματική αντιπαράθεση», συνέχισε ο κ. Μέιτζορ.

«Η απόφαση της Βασίλισσας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από το νόμο, αλλά η συμβουλή του πρωθυπουργού προς τη Βασίλισσα νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά – και εγώ έχω προετοιμαστεί για να επιδιώξουμε τον δικαστικό έλεγχο προκειμένου να αποφευχθεί η παράκαμψη του Κοινοβουλίου», υπογράμμισε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο σερ Τζον επέκρινε επίσης την «τεχνητή προθεσμία», όπως την χαρακτήρισε, του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, η οποία δήλωσε ότι – «είχε πολύ περισσότερα να κάνει με την εκλογή αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος από ότι με τα συμφέροντα της χώρας».

«Οι εθνικοί ηγέτες φροντίζουν πρώτα για τα συμφέροντα της χώρας και έπειτα για το προσωπικό τους όφελος», πρόσθεσε.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη

Το ενδεχόμενο του δικαστικού ελέγχου ανοίγει ένα τελείως νέο μέτωπο στον – «πόλεμο κατά της μη συμφωνίας Brexit», επισημαίνει ο πολιτικός συντάκτης του BBC.

Οι δηλώσεις του Τζον Μέιτζορ δείχνουν το μέγεθος της καχυποψίας , της εχθρότητας και της διχογνωμίας που έχουν κυριεύσει το Συντηρητικό κόμμα στα πλαίσια της αντιπαράθεσης για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις και διαδόχου της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, σημειώνει ο Νόρμαν Σμιθ του BBC.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – όπως ο Ντομινίκ Γκριβ – έχουν προσπαθήσει , χωρίς όμως επιτυχία ,να καταστρώσουν έναν κοινοβουλευτικό μηχανισμό για να αποτρέψουν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ δια της δικαστικής οδού θα επιδιώξει να παρεμποδίσει τον Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC υπογραμμίζει ότι η διαχωριστική γραμμή στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος δεν αφορά το backstop , τα ιρλανδικά σύνορα ή την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η διάσταση απόψεων έχει να κάνει με τη στάση των βουλευτών στην προοπτική το brexit να γίνει χωρίς συμφωνία , εκτιμά ο Νόρμαν Σμιθ.
Προσωπικότητες όπως ο Τζον Μέιτζορ και ο υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, με μεγάλη διαδρομή στο Συντηρητικό κόμμα, επισημαίνουν ότι το μη συναινετικό διαζύγιο με την ΕΕ εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.

Βύρων Καρύδης

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *