back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Πλακιωτάκης: Εκπαίδευση, ενίσχυση ναυτεργασίας και επενδύσεις στις άμεσες προτεραιότητες

Διαβάστε επίσης

Τους στόχους του υπουργείου Ναυτιλίας ανέλυσε ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνάντηση γνωριμίας, που είχε με τους δημοσιογράφους του ναυτιλιακού ρεπορτάζ.

Όπως ανέφερε ο νέος υπουργός οι νέοι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου στη θέση των παραιτηθέντων θα οριστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διχοτομηθεί το Λιμενικό Σώμα διαψεύδοντας ανάλογα δημοσιεύματα.

Παράλληλα επεσήμανε, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα ΕΣΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Λιμενικού, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον κυβερνητικό προγραμματισμό και τις προτεραιότητες, που διανεμήθηκαν χθες σε όλους τους υπουργούς τόνισε: «Θα εμπλουτίσουμε τον μπλε φάκελο που πήραμε χθες με τις προτεραιότητες».

Σχετικά με τη θέση του υπουργείου απέναντι στα προβλήματα, που απασχολούν τη ναυτιλία διευκρίνισε ότι «Δεν είμαι ούτε με τους εφοπλιστές, ούτε με τους ναυτεργάτες. Είμαι με όλους. Είμαι εκπρόσωπος πολλών. Και δεν οφείλω την ύπαρξή μου σε κανέναν. Όταν πηγαίνει καλά μία επιχείρηση είναι καλά και οι εργαζόμενοι».

Σχετικά με τις εξαγγελίες, που ο ίδιος έκανε στην τελετή παραλαβής παράδοσης του Υπουργείου, δήλωσε ότι πρωταρχικό μέλημά του είναι «Να ενισχυθεί η απασχόληση των Ελλήνων στη Ναυτιλία και να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το στοίχημα είναι εάν θέλουμε να ενισχυθεί η ελληνική ναυτοσύνη. Δεν χρειάζονται ούτε εγωισμοί ούτε αντιπαλότητες ούτε τα προσωπικά σχέδια, ούτε τα κομματικά. Μας ενδιαφέρει ο Έλληνας ναυτικός».

Όσο για το μοντέλο που θα ακολουθηθεί «Πρέπει να βρεθεί ένα κλίμα συνεννόησης. Πρέπει να βρούμε λύση ώστε να υπάρχουν και ελληνικά κατώτερα πληρώματα. Να μην τραβάει ο ένας από δω και ο άλλος από κει. Δεν ήρθα να διαχειριστώ καταστάσεις αλλά για να κάνω πράγματα».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις υψηλές τιμές των εισιτηρίων, που ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από 1ης Ιανουαρίου 2020, όταν υποχρεωτικά τα πλοία θα χρησιμοποιούν νέου τύπου – άρα και ακριβότερα- καύσιμα με λιγότερο θείο.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την προσαρμογή στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας από 1-1-2020 για τη χρήση αποθειωμένων καυσίμων. Για δε τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια ενδεχομένως θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Θα τεθεί στο τραπέζι με τους θεσμικούς εκπροσώπους».

Τέλος για τον ΟΛΠ, αλλά και την πιθανότητα παραχώρησης και άλλων λιμένων επεσήμανε ότι «Για το master plan του ΟΛΠ, μόλις ενημερωθώ θα εκφράσω την άποψή μου. Υπάρχουν δεσμεύσεις από τη σύμβαση παραχώρησης. Θα κοιτάξω και τις ενστάσεις που υπάρχουν. Μας ενδιαφέρει να γίνουν όλα νόμιμα. Θέλουμε η Ελλάδα να στείλει θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Κάθε λιμάνι έχει τις δικές του δυνατότητες και ιδιαιτερότητες. Δεν κάνουν όλα για όλες τις χρήσεις».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα