back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ απαντά για την υγεία της

Διαβάστε επίσης

Για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα η Άνγκελα Μέρκελ εθεάθη να τρέμει δημοσίως. Η ίδια διευκρίνισε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα συνεχίζουν να τίθενται. Και τα σενάρια δεν σταματούν.

Το νέο περιστατικό συνέβη πάλι κατά την διάρκεια ανάκρουσης Εθνικού Ύμνου, όπως και το πρώτο, στο πλαίσιο συνάντησης με τον Άντι Ρίνε, πρωθυπουργό της Φινλανδίας.

Απ’ άκρη σ’ άκρη της Γερμανίας, όπως είναι φυσικό, τίθεται το ερώτημα: πόσο άρρωστη είναι η καγκελάριος; Η Άνγκελα Μέρκελ, βεβαίως, γνωρίζει πολύ καλά, όπως όλοι οι ηγέτες ανά τον πλανήτη, ότι το να δείχνει κανείς αδύναμος δημοσίως μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό μειονέκτημα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Γι’ αυτό τον λόγο, όταν οι προκάτοχοί της προσβάλλονταν από σοβαρές ασθένειες, σώπαιναν συνειδητά ή το συγκάλυπταν. Στην περίπτωση της Μέρκελ, το πρώτο περιστατικό (στο πλαίσιο συνάντησης με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι) αποδόθηκε σε αφυδάτωση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος στο Βερολίνο.

Tα δύο επόμενα περιστατικά -μικρότερης έντασης και διάρκειας του πρώτου- οφείλονται, όπως η ίδια η καγκελάριος εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση φινλανδού δημοσιογράφου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον φινλανδό πρωθυπουργό, στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποθεραπεία της.

“Είμα καλά”, είπε χαρακτηριστικά. “Βρίσκομαι σε φάση προσαρμογής μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Σελένσκι. Αυτή η φάση δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Έχει σημειωθεί, ωστόσο, πρόοδος. Πρέπει για ένα διάστημα να ζήσω με αυτό”, αφήνοντας τα εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο περιστατικό, αλλά επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δεν συμβαίνει κάτι ανησυχητικό.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι τέτοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και το 2017 σε επίσκεψή της στο Μεξικό.

Οι θεωρίες που διακινούνται αρκετές. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι τα δύο τελευταία περιστατικά οφείλονται στο άγχος της να μην επαναληφθεί το τρέμουλο. Άλλοι μιλούν για την δύσκολη χρονιά που είχε ως τώρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον θάνατο της μητέρας της και το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματός της έπειτα από 18 συναπτά έτη.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα