back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό”

Διαβάστε επίσης

Η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στο Brexit, δήλωσε ότι ελπίζει πως η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διατηρήσουν ανοικτό έναν δρόμο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να ετοιμάσει την αποχώρησή του από την ΕΕ, εφόσον το Λονδίνο ζητήσει κάτι τέτοιο,δηλώνει η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται περισσότερο χρόνο, συμφωνώ να του δοθεί περισσότερος χρόνος», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια, όταν ρωτήθηκε από Βρετανίδα ευρωβουλευτή.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε χτες μία ημέρα μαραθώνιων συναντήσεων για να πείσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να την ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να εκλεγεί, πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 374 ψήφους (και όχι πλέον 376, αφού απουσιάζουν οι τρεις Καταλανοί ευρωβουλευτές).

Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των τριών μεγάλων ομάδων του κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (182 ευρωβουλευτές), των Σοσιαλιστών (154) και των Φιλελεύθερων (108), κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο στο στάδιο αυτό, αφού αρκετοί ευρωβουλευτές είναι οργισμένοι από τις επιλογές του Συμβουλίου, που αγνόησαν το σύστημα των Spitzenkandidaten.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποψηφιότητά της έχει ορισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προτιμήσει να την αναβάλει για τον Σεπτέμβριο, αν θεωρήσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταπείσει τους επιφυλακτικούς ευρωβουλευτές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα