back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αντιμέτωπος με σειρά νέων σκανδάλων ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος

Διαβάστε επίσης

Δεν έφταναν οι κατηγορίες για τα δεκάδες πανάκριβα γεύματα και το υπερβολικό κόστος των εργασιών ανακαίνισης των ιδιωτικών διαμερισμάτων του Φρανσουά Ντε Ρουζί στο υπουργείο, τώρα το δίκτυο Mediapart προχωράει σε νέες αποκαλύψεις εις βάρος του πρώην προέδρου της Βουλής.

“Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να παραιτηθώ”, επιμένει με σημερινή του δήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος Φρανσουά Ντε Ρουζί, αποκαλύπτοντας ότι κατά την χθεσινή τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε καν τέτοιο θέμα.

Πράγματι χθες το απόγευμα ο υπουργός συναντήθηκε στο Ματινιόν με τον Εντουάρ Φιλίπ και αμέσως μετά πηγές του πρωθυπουργού σημείωναν ότι “οι δύο άντρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις που ευλόγως θέτουν οι Γάλλοι” και διαβεβαίωναν ότι “αν παραμείνει μετά τις εξηγήσεις οποιοδήποτε κενό, ο υπουργός δεσμεύεται να αποζημιώσει το δημόσιο και να πληρώσει κάθε ευρώ που αμφισβητείται”.

Οι πρώτες αποκαλύψεις: Αστακοί και ροδοπέταλα

Θυμίζουμε ότι η πρώτη αποκάλυψη του Mediapart αφορούσε δεκάδες πανάκριβα γεύματα την περίοδο ανάμεσα στον Οκτώβριο 2017 και τον Ιούνιο 2018 όποτε και ο Ντε Ρουζί ήταν πρόεδρος της Βουλής. Όχι μόνο χρέωνε τον λογαριασμό της Εθνοσυνέλευσης – άρα του λεφτά των φορολογούμενων – για μπουκάλια κρασιού αξίας 500 ευρώ και θεόρατους αστακούς, αλλά χρησιμοποιούσε και το προσωπικό της για να σερβίρουν και να εξυπηρετούν τους καλεσμένους τους.

Ίσως πιο εντυπωσιακό από το ίδιο το σκάνδαλο, ήταν η αντίδραση του υπουργού ο οποίος μιλώντας στο France Inter υποστήριξε ότι ήταν απαραίτητα αυτά τα τραπέζια για να μην ξεκοπεί από την πραγματική ζωή. “‘Έπρεπε να δείξουμε ότι δεν ζούμε σε γυάλα αλλά ότι η Βουλή είναι ανοιχτή στον κόσμο και στην κοινωνία”, επισήμανε.

Κι η σύζυγός του όμως, σε ερώτηση σχετικά με το δείπνο με ροδοπέταλα την βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου, μιλώντας στο Le Point είπε ότι έψαχνε εκείνες τις μέρες να κλείσει ένα τραπέζι σε εστιατόριο για να γιορτάσουν οι δυο τους την μέρα αλλά δεν τα κατάφερε γιατί ο υπουργός “έχει δύσκολο ωράριο”. Έτσι, οι υπάλληλοι της Βουλής ήταν αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία και της πρότειναν να γίνει το τραπέζι εκεί και αυτοί έφεραν και τα ροδοπέταλα.

Επιδοτούμενο ενοίκιο για τον υπουργό και την διευθύντριά του

Ο υπουργός Περιβάλλοντος φαίνεται σύμφωνα με την σημερινή αποκάλυψη του Mediapart να διαθέτει από το 2016 ένα διαμέρισμα που παρέχει η κοινωνική υπηρεσία σε όσους έχουν ανάγκη. Η είδηση αυτή ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις την στιγμή που η περιουσία αλλά και ο μισθός του υπουργού δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις προϋποθέσεις απόκτησης ενός τέτοιου επιδοτούμενου ενοικίου, κυρίως όταν περίπου 200.000 αιτούντες που περιμένουν υπομονετικά μία στέγη.

Και εδώ ο Ντε Ρουζί μας εκπλήσσει με την αντίδρασή του αφού δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε ότι δεν δικαιούται αυτό το επιδοτούμενο και φτηνό ενοίκιο, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στο πρακτορείο που του βρήκε το διαμέρισμα ότι δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους.

Αντίστοιχων προνομίων φαίνεται να απολάμβανε και η (πρώην πλέον) διευθύντρια του γραφείου του Ντε Ρουζί στο υπουργείο Περιβάλλοντος αφού ζούσε επίσης σε τέτοιο διαμέρισμα ενώ υπολογίζεται να παίρνει μισθό γύρω στις 10.000 ευρώ μηνιαίως. Η ίδια σχολίασε ότι ήθελε καιρό να βρει άλλο σπίτι αλλά δεν προλάβαινε να κάνει έρευνα γιατί είχε “πολύ βεβαρυμένο πρόγραμμα”.

Πανάκριβη ανακαίνιση

Η δεύτερη αποκάλυψη του Mediapart χθες κάνει λόγο για εργασίες ανακαίνισης στους προσωπικούς του χώρους στο υπουργείου ύψους 63.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: 35.000 κόστισε το βάψιμο, 4.600 το παρκέ, 6.000 δόθηκαν για ανακαίνιση τουαλέτας και 17.000 για τοποθέτηση ενός ντρέσινγκ ρουμ – ντουλάπας. Το ενδιαφέρον είναι ότι το περιβάλλον του Νικολά Ιλό, του προκάτοχου του επιμένει ότι ο χώρος ήταν άψογος και δεν χρειαζόταν καμία ανακαίνιση.

Την αποκάλυψη σχολίασε όμως και ο νέος υπουργός, λέγοντας ότι η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του υπουργείου τον συμβούλεψε να κάνει εργασίες γιατί δεν είχαν γίνει 15 χρόνια τώρα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ίδια υπηρεσία έκανε την επιλογή των συνεργείων με βάση τις πιο συμφέρουσες προσφορές και το κόστος ήταν υψηλό γιατί πρόκειται για ένα παλιό ιστορικό κτήριο και έπρεπε να γίνουν αντίστοιχες εργασίες.

Χρυσό σεσουάρ και έξτρα οδηγός

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Parisien αποκαλύπτει σήμερα και άλλα υπερβολικά έξοδα του υπουργού στο παρελθόν. Αντί για δύο όπως συνηθίζεται, ο Ντε Ρουζί ζήτησε έναν τρίτο οδηγό για να πηγαινοφέρνει τον γιο της συζύγου του Σεβερίν στο σχολείο και τις άλλες υποχρεώσεις του.

Η σύζυγος φαίνεται επίσης να αγόρασε με δημόσια χρήματα ένα σεσουάρ διακοσμημένο με ένα φύλο χρυσού αξίας 500 ευρώ. Ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο έμεινε στα ιδιωτικά διαμερίσματα του προέδρου της Βουλής και δεν το πήρε μαζί της η οικογένεια φεύγοντας.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα