back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα στην οικονομική της απογείωση»

Διαβάστε επίσης

«Θερμότητα» στις ελληνογαλλικές σχέσεις, «απογείωση της ελληνικής οικονομίας» και «ενωμένοι» στην Ευρώπη, ήταν οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποίησε ο απερχόμενος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, ανοίγοντας την ετήσια γιορτή για την επέτειο της 14ης Ιουλίου που δόθηκε χτες βράδυ στους κήπους της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής.

Η ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά στη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική, λέγοντας ότι «η σκέψη μας απόψε βρίσκεται σ’ αυτούς που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο».

Αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο γάλλος πρέσβης τόνισε ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσουν να είναι στενές, γεμάτες εμπιστοσύνη και θερμότητα» και ευχήθηκε «καλή τύχη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στους στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Η Γαλλία», πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα στην οικονομική της απογείωση».

Ο κ. Σαντεπί μίλησε και για την Ευρώπη, ενόψει της συγκρότησης της νέας ηγεσίας, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου τονίζοντας ότι «είναι το κοινό μας πεπρωμένο, οι κοινές μας αξίες, η κοινή μας ιστορία και πρέπει να παραμείνουμε αλληλέγγυοι».

«Να είμαστε περισσότερο ενωμένοι στους μεγάλους τομείς, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της άμυνας και της ασφάλειας», είπε ειδικότερα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι από τα σπάνια μέρη του κόσμου που επικρατεί η ειρήνη, η ισότητα και η αδελφοσύνη, παρά τις επιθέσεις που δέχεται τελευταία.

Ο κ. Σαντεπί ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Ελλάδα και πριν λίγες μέρες έδωσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία. Χτες αναφέρθηκε γενικά στην αποχώρηση πολλών στελεχών αυτή τη χρονιά από τη γαλλική πρεσβεία, αλλά απέφυγε να φορτίσει την ατμόσφαιρα με προσωπικές αναφορές αν και έχει δηλώσει πολλές φορές ότι αγάπησε την Ελλάδα ανακαλύπτοντας τις διαφορετικές γωνιές της και ότι σκοπεύει να την επισκέπτεται συχνά. Στο διάστημα της παραμονής του έμαθε καλά ελληνικά, τα οποία και χρησιμοποιούσε όπως έκανε και χτες βράδυ, στις δημόσιες ομιλίες του.

Τον τόνο συγκίνησης έδωσε η Νανά Μούσχουρη, όταν ανέβηκε στην εξέδρα φορώντας τα χρώματα της Γαλλίας – λευκό κουστούμι, γαλάζια μπλούζα και κόκκινο φουλάρι- να τραγουδήσει αρχικά τους Ύμνους της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ευρώπης και στη συνέχεια παλιές της επιτυχίες, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των προσκεκλημένων.

Ο κ. Σαντεπί στη διάρκεια της θητείας του μαζί με τον Ολιβιέ Ντοβέρν δημιούργησε το δίκτυο Mazinnov μια γέφυρα για τα οικοσυστήματα καινοτομίας που υπάρχουν στην Ελλάδα και στη Γαλλία και άνοιξε πολλές φορές τις πόρτες της πρεσβείας σε εκκολαπτόμενους Έλληνες startupers δίνοντάς τους το βήμα να αναπτύξουν τις ιδέες τους και την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Γαλλία για να συμμετάσχουν σε μεγάλα φόρα καινοτομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα