back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η υγεία της Μέρκελ υπόθεση δημόσια ή ιδιωτική;

Διαβάστε επίσης

Η Άνγκελα Μέρκελ χθες έσπασε το πρωτόκολλο. Κατά την υποδοχή της νέας πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, με στρατιωτικές τιμές, για πρώτη φορά κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών η γερμανίδα καγκελάριος μαζί με την καλεσμένη της παρέμειναν καθιστές.

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα τρία περιστατικά τον τελευταίο μήνα, κατά τα οποία η γερμανίδα καγκελάριος εθεάθη να τρέμει κατά την ανάκρουση εθνικών ύμνων σε δύο τελετές υποδοχής αρχηγών κρατών και μία ορκωμοσία υπουργού της παρουσία του γεμανού προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε σχετική δήλωση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Φρέντερικσεν στο Βερολίνο: “Πρώτον, γνωρίζω την ευθύνη που συνοδεύει το αξίωμά μου και λειτουργώ αναλόγως -ακόμη και σε ό,τι αφορά την υγεία μου. Δεύτερον, μπορείτε να καταλάβετε ότι και εγώ ως άνθρωπος έχω μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον να είμαι υγιής και να προσέχω την υγεία μου”.

Αυτή τη φορά η Μέρκελ δεν παρουσίασε το τρέμουλο που έχει φέρει το τελευταίο διάστημα την υγεία της στο προσκήνιο.

Τα περιστατικά

Το πρώτο και σοβαρότερο περιστατικό συνέβη στα μέσα Ιουνίου, κατά την υποδοχή του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησε το δεύτερο μικρότερης έντασης και διάρκειας περιστατικό κατά την ορκωμοσία της νέας υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Το τρίτο περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, με την καγκελάριο να σφίγγει τα χείλη και τις γροθιές της στην προσπάθειά της να τιθασεύσει το τρέμουλο. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, διευκρίνισε ότι κάνει κάποια θεραπεία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος. “Είμαι καλά”, διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά.

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η καγκελάριος θα μπορέσει -όπως πάντα δήλωνε- να επιλέξει την στιγμή της αποχώρησής της από την πολιτική ζωή. Η ίδια έχει δηλώσει ότι θα το κάνει τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν λήγει η τρέχουσα θητεία της στην καγκελαρία. Η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι το να δείχνει κανείς αδύναμος αποτελεί διαπραγματευτικό μειονέκτημα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά αυτού του είδους. Το πρώτο ήταν το 2017 στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στο Μεξικό.

Η Μέρκελ, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την υγεία της. Μία μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Γερμανία είναι κατά πόσον η κατάσταση της υγείας ενός ηγέτη αποτελεί δημόσια ή ιδιωτική υπόθεση. Άλλωστε, και η ίδια στην απάντηση της κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στον θεσμικό της ρόλο και στο γεγονός ότι πρόκειται και για προσωπικό της ζήτημα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα