back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή ΄Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση της υγείας της Άγκελα Μέρκελ μετά το τελευταίο περιστατικό που βίωσε την Τετάρτη είναι ένα απο τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Μέρκελ: “Φόβοι για την υγεία της Μέρκελ προκαλούν σεισμό σε όλη την Ευρώπη” αναφέρει το Politico. Είναι πράγματι εντάξει; Όλη η Γερμανία αναρωτιέται μετά και το τελευταίο περιστατικό, την τρίτη περίπτωση όπου δημόσια η καγκελάριος έτρεμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι συμβουλεύθηκε γιατρούς για τις αιτίες και έκανε διάφορες εξετάσεις, η Μέρκελ θα πρέπει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα ή να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Την Πέμπτη στη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής της νέας πρωθυπουργού της Δανίας και οι δύο γυναίκες έσπασαν το πρωτόκολλο και κάθισαν σε καρέκλες που τοποθετήθηκαν στο κόκκινο χαλί ενώπιον της καγκελαρίας.

Οι προσπάθειες της Μέρκελ να υποβαθμίσει τα επεισόδια αυτά επιμένοντας ότι “είναι πολύ καλά” έχουν μόνο αυξήσει την ανησυχία των Γερμανών που θέτουν πλέον το ερώτημα: έχουν το δικαίωμα οι πολίτες να γνωρίζουν περισσότερα για την κατάστασή της; Η Μέρκελ δεν το πιστεύει. “Πιστεύω ότι η δήλωση μου ότι είμαι καλά θα πρέπει να γίνει αποδεκτή” είπε η ίδια σε δημοσιογράφους την Τετάρτη προσθέτοντας ότι “πιστεύω ότι θα υποχωρήσει όσο γρήγορα εμφανίστηκε”. Παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ επιμένει ότι μπορεί να συνεχίσει τα καθήκοντά της προσέφερε παρά ελάχιστες λεπτομέρειες για το τι της συμβαίνει. Αυτό λειτούργησε στην αρχή αλλά το τελευταίο “επεισόδιο” ίσως αναγκάζει τη χώρα να επανεξετάσει ένα θέμα ταμπού που αφορά τη προσωπική ζωή των πολιτικών. Η Μέρκελ θεωρείται μια από τις πιο σημαντικούς ηγέτες της Ευρώπης, ένα γεγονός που αφορά την υγεία της ξεπερνά τα σύνορα της χώρας της Αν είναι σοβαρή η κατάσταση της υγείας της, οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Βάσει του Συντάγματος θα μπορούσε να αντικατασταθεί άμεσα απο οποιονδήποτε Γερμανό άνω των 18 που θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.

Πρακτικά όμως η έξοδος,.. της γυναίκας που οι Γερμανοί αποκαλούν χαϊδευτικά “Μούτι” μαμά θα προκαλέσει ‘πολιτικό σεισμό”. Με τα ερωτηματικά να μην έχουν σταματήσει για το εάν η διάδοχός της στο κόμμα Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ είναι η κατάλληλη για να ηγηθεί της καγκελαρίας, μια ξαφνική έξοδος της Μέρκελ θα μπορούσε να προκαλέσει μια περίοδο χάους. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να παραμείνει ο κυβερνητικός συνασπισμός ως έχει και ίσως η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές κάτι που θα προκαλέσει βαθιές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Με δεδομένο το τι διακυβεύεται η προσπάθεια της Μέρκελ να αποφύγει τον έλεγχο και να τραβήξει γραμμή πέρα και πίσω από ό,τι της συμβαίνει είναι τουλάχιστον περίεργο. (….) Αρκετοί Γερμανοί αναλυτές έχουν θορυβηθεί σχετικά με το εάν η καγκελάριος υποφέρει από ψυχολογική πίεση αλλά το θέμα είναι πραγματικά σοβαρό… Πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Χανς Γκέοργκ Μάαβεν έστειλε χθες μήνυμα στο twitter λέγοντας ότι “η κατάσταση της υγείας ενός επικεφαλής κυβέρνησης δεν είναι ιδιωτικο θέμα”. Πάντως στέλεχος των Πρασίνων του απάντησε πως θα έπρεπε να ντρέπεται… Εδώ και καιρό τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι προσεχτικά σε ό,τι αφορά το θέμα της υγείας της Μέρκελ. Ένα δημοφιλές πρόγραμμα στη δημόσια τηλεόραση στη Γερμανία περιέλαβε προχθές ένα μικρό ρεπορτάζ για το τρέμουλο της Μέρκελ και ήταν έκτο κατά σειρά στα θέματα επικαιρότητας. Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε σύντομη αναφορά στο πρωτοσέλιδο της. Η Bild είναι η μια από τις λίγες εφημερίδες που ασχολείται εκτενώς με το θέμα. “Δεν πρόκειται να σταματήσει” αναφέρει η εφημερίδα… “η σιωπή, οι προσπάθειες απόκρυψης δεν είναι πλέον αποδεκτά” γράφει.

“Το χθεσινό συμβάν πάντως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο επαναφέρει το ερώτημα πόσο άρρωστη είναι τελικά η Μέρκελ. Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι το ζήτημα της υγείας της κάνει το γύρο του κόσμου. «Οι ισχυροί άνδρες του κόσμου, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, καταγράφουν επακριβώς τα περιστατικά. Το να δείχνεις δημοσίως αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά υποθήκη όταν κληθείς να διαπραγματευτείς σκληρά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή», αναφέρει μακροσκελής ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως σημειώνεται, αρκετοί προκάτοχοί της αποσιώπησαν ή και απέκρυψαν συνειδητά ασθένειές τους. Η ίδια πάντως διαβεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία της, αν και οι δηλώσεις της αφήνουν αρκετά περιθώρια εικασιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η καγκελάριος είπε χθες ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «φάση επεξεργασίας» του πρώτου περιστατικού προ τριών εβδομάδων, το οποίο η ίδια είχε αποδώσει σε αφυδάτωση. «Προφανώς η φάση αυτή», είπε, «δεν έχει ολοκληρωθεί τελείως. Υπάρχει όμως πρόοδος. Και καταρχήν πρέπει να ζήσω με αυτό», είπε χαρακτηριστικά, σαν να προδικάζει και νέο περιστατικό. Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την κατάσταση της υγείας της, η Άγκελα Μέρκελ απάντησε με μάλλον ασυνήθιστο τρόπο. «Πιστεύω ότι είπα αρκετά σήμερα επ΄ αυτού. Και νομίζω ότι η δήλωσή μου ότι είμαι καλά μπορεί να γίνει αποδεκτή». Και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι «έτσι όπως ήρθε (το τρέμουλο), έτσι θα φύγει κάποια μέρα». Επιχειρώντας την ίδια ώρα να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία για το αν είναι σε θέση να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντά της, η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «κατά τα λοιπά είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι μπορώ να αποδώσω πλήρως» αναφέρει η DW.

Στην Ιταλία: Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ξεκίνησαν έρευνα για “διεθνή διαφθορά” εναντίον της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι για πιθανή παράνομη χρηματοδότησή της από τη Ρωσία εκτροχιάζοντας την απόπειρα του κόμματος να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν πολιτικό σάλο στην Ιταλία και έχουν ομοιότητες με το σκάνδαλο που έπληξε την αυστριακή Ακροδεξιά και οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Κουρτς. Επίσης το σκάνδαλο επιβαρύνει τις τεταμένες σχέσεις του Σαλβίνι με τους ακροδεξιούς “συμμάχους” του Βίσεγκραντ, για τους οποίους η Ρωσία αποτελεί “κόκκινο πανί”. Πριν από την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η δεξιά πρόεδρος της Γερουσίας Μαρά Ελισαμπέτα Κασελάτι είχε απορρίψει το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος να παρουσιαστεί στη Βουλή ο Σαλβίνι για να δώσει εξηγήσεις χαρακτηρίζοντας “δημοσιογραφικό κουτσομπολιό” το ηχητικό ντοκουμέντο με τον πολυπράγμονα Τζιανλούκα Σαβοΐνι, ο οποίος σε συνάντησή του με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης στο πολυτελές ξενοδοχείο της Μόσχας Metropole φαίνεται ότι έκλεισε τη μεγάλη μπίζνα της χρηματοδότησης της Λέγκας με εκατομμύρια δολάρια. “Δεν πήρα ούτε ένα ρούβλι, ένα ευρώ, ένα δολάριο ή ένα λίτρο βότκα από χρηματοδότηση από τη Ρωσία” δήλωσε ο Σαλβίνι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κρατούσε αποστάσεις υπογραμμίζοντας ότι το Κ5Α δεν βρίσκεται στη… μισθοδοσία καμιάς επιχείρησης και κανενός. Η έρευνα πέρασε στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Εγκλημάτων της εισαγγελίας του Μιλάνου, δεδομένου ότι ο Σαβοΐνι ήταν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ο άνθρωπος, που κρατούσε τις σχέσεις της Λέγκας του Βορρά, από την εποχή του Ουμπέρτο Μπόσι έως αυτή της Λέγκας του Σαλβίνι, με τη Μόσχα. Το εβδομαδιαίο περιοδικό Espresso είχε αποκαλύψει πρώτο τον Φεβρουάριο τη συνάντηση αυτή του Σαβοΐνι στις 18 Οκτωβρίου στη Μόσχα με τους κομισάριους του Ρώσου Προέδρου.

Στην Ισπανία: Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες ότι δεν σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές, καθώς βρίσκεται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τα ισπανικά κόμματα εν όψει της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στις 22 και 23 Ιουλίου στο Ισπανικό Κοινοβούλιο. “Δεν εξετάζω και δεν εργάζομαι επί της υπόθεσης μιας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης”, δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στη δημόσια ισπανική τηλεόραση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε μόλις 123 έδρες στις εκλογές, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο 350μελές Κοινοβούλιο, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων. Τα τρία κόμματα της ισπανικής Δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα, οι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τον Σάντσεθ. Κατά τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στις 22-23 Ιουλίου, ο Σάντσεθ χρειάζεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 176 ψήφους. Εάν αποτύχει, θα πρέπει να αναζητήσει εντός δύο ημερών απλή πλειοψηφία -όπου οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν πρέπει να είναι περισσότεροι από εκείνους που αντιτίθενται ή απέχουν- ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι συνομιλίες ανάμεσα στο PSOE και τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι Σοσιαλιστές δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους στενότερους συμμάχους τους, τους Unidas Podemos

Στη Γαλλία: Το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες αμετάκλητα την επιβολή φόρου σε εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας, αφού η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο μέτωπο στην εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και EE. Η απόφαση προβλέπει την επιβολή φόρου – με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019 – 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη Γαλλία επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως. Ο φόρος αναμένεται να επιβληθεί σε περίπου 30 ομίλους, συμπεριλαμβανομένων των επονομαζόμενων GAFA. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε προχθές τη διενέργεια έρευνας για τον γαλλικό φόρο, σε μια ενέργεια που ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων δασμών ή άλλων εμπορικών περιορισμών.

Στην Τουρκία: Ένα χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν ως προέδρου της Τουρκίας. Είχαν προηγηθεί οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έδιναν στον πρόεδρο ενισχυμένες εξουσίες. Παρά το γεγονός ότι στον όρκο του ο νέος πρόεδρος έκανε λόγο για ουδετερότητα, στην πράξη παρέμεινε πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και στις ευρωεκλογές πραγματοποιούσε μέχρι και 8 προεκλογικές εμφανίσεις την ημέρα, αναφέρει η DW. Ο Τ. Ερντογάν είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της κυβέρνησης, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και φυσικά πρόεδρος του ΑΚΡ. «Ακόμα και στο παλάτι του τούρκου προέδρου στην Άγκυρα έχουν καταλάβει ότι η προεδρική δημοκρατία δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα», δηλώνει ο τούρκος δημοσιογράφος και επικριτής του Ερντογάν Ρούσεν Τσακίρ: «Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτιαξε ένα πολίτευμα κομμένο και ραμμένο στο μέτρα του. Επειδή όμως δεν είναι βέβαιο ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές θα επανεκλεγεί, το AKP εξετάζει αλλαγές στο ισχύον πολίτευμα». Από την πλευρά του πάντως το κυβερνών κόμμα διαψεύδει τις πληροφορίες που διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης για σχετικές συναντήσεις του προέδρου Ερντογάν με συμβούλους του. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ αρνείται ότι ο πρόεδρος εξετάζει αλλαγές στο ισχύον πολίτευμα και κάνει μόνο λόγο για αξιολόγηση. Γεγονός είναι ότι και πολλοί βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με την προεδρική δημοκρατία διότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις στην Τουρκία λαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο από τον πρόεδρο Ερντογάν. Λέγεται μάλιστα ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει συγκεντρώσει τόσες εξουσίες στο πρόσωπό του που είναι αδύνατο να τις ασκήσει όλες. Η δυσαρέσκεια μπορεί όμως και να σημάνει την αρχή του τέλους για το ΑΚΡ. Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες για πρώην στενούς συνεργάτες του τούρκου προέδρου που θέλουν να ιδρύσουν νέο κόμμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως καθησυχάζει: «Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά στο παρελθόν. Μετά από λίγο διαλύθηκαν και εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν τους θυμάται πια. Οι αποστάτες είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν να δουλεύουν ως ομάδα. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο δρόμο μας». Όλα αυτά όμως θα γίνουν χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομίας και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλι Μπαμπατσάν. Ο συνιδρυτής του ΑΚΡ εγκατέλειψε το κόμμα κάνοντας λόγο σε επιστολή του για διαφωνίες σχετικά με την πορεία του κόμματος υπό την ηγεσία του Τ. Ερντογάν. Σίγουρα δεν είναι σύμπτωση ότι η επιστολή παραδόθηκε στο προεδρείο το κόμματος λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα