back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων – Αιφνιδιαστική επίσκεψη Βρούτση-Μηταράκη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Διαβάστε επίσης

Στις 400.000 υπολογίζει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο χρόνος αναμονής φθάνει ακόμα και τα 3 χρόνια. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι η ψηφιακή έκδοση του 90% των συντάξεων το 2021.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς εν μέσω θέρους θα πρέπει να προχωρήσουν τρεις βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης πραγματοποίησαν απροειδοποίητη επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. όπου -συμφωνα με πληροφορίες- διαπιστώθηκε ότι 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν μόνο για το Δημόσιο έως 31.1.2019, αντί για 17.000 όπως υποστήριζε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν περιορισμένος και το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί μέσω και της ακύρωσης μετατάξεων.

Επίσης, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες επικοινωνίας μέσω του τετραψήφιου 1555 τηλεφωνικού αριθμού εξυπηρέτησης πολιτών του ΕΦΚΑ, ο κ. Μηταράκης μετέβη στο τηλεφωνικό κέντρο, όπου διαπίστωσε δυσλειτουργίες.

Ήδη, έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΚΑ να επανεξεταστουν όλες οι συντάξεις με βάση τον επανυπολογισμό που έχει γινει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ώστε να διορθωθούν λάθη και να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους δικαιούχους.

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασιας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες -όπως εκτιμάται- αγγίζουν τις 250.000, δημιουργώντας κρυφό χρέος για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η τρίτη προτεραιότητα, αφορά στην καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας στους περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου, αναδρομικά από τον Ιούνιο.

Εντωμεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την δημοσιονομική βόμβα των δικαστικών προσφυγών, η οποία αν απασφαλιστεί υπολογιζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση του κρατικού κορβανά με ποσό που ξεκινάει από τα 4 δισ. και φθάνει τα 15 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για:

την διεκδίκηση αναδρομικών από συνταξιούχους σύμφωνα με την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις επικείμενες δικαστικές κρίσεις αναφορικά με την συνταγματικότητα ή μη των κεντρικών ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Εκκρεμείς συντάξεις

Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προεκλογική περίοδο.

Η πρωην υπουργός Εργασιας Έφη Αχτσιόγλου, είχε επισημάνει ότι: “Η παρούσα κυβέρνηση (σσ ΣΥΡΙΖΑ) μείωσε τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κάτω από τις 50 χιλιάδες, καταβάλλοντας ταυτόχρονα 700 χιλιάδες συνταξιοδοτικές παροχές, όταν η ΝΔ είχε αφήσει κληρονομία 400 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης”.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες, ανέρχονται σε 48.839, συνολικής δαπάνης 218,4 εκατ. ευρώ, και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1/1/2015.

Αντίστοιχα, η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ είχε γνωστοποιήσει πως στις 31/5/2019 οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, ήταν 42.357, συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι 15.984, συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. Ευρώ, όταν την 1/1/2015 ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600. Δηλαδή, υπήρξε μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%.

Δημήτρης Κωστάκος

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα