back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Μπόρις Τζόνσον για την παραίτηση Ντάροχ

Διαβάστε επίσης

«Η ανάκριση πρώτου βαθμού» στην οποία υπεβλήθησαν οι δύο μονομάχοι για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος , Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, από τον πολύπειρο δημοσιογράφο του BBC Άντριου Νιλ, σχολιάζεται από τις εφημερίδες. Η συνέντευξη μεταδόθηκε χθες Παρασκευή από την τηλεόραση του BBC One.

«Οι δύο αντίπαλοι στο πρόσωπο του παλαίμαχου δημοσιογράφου είχαν να αντιμετωπίσουν την επίθεση ενός σκαντζόχοιρου», γράφουν χαρακτηριστικά οι Times.
Ο Τζόνσον που είναι το φαβορί στην κούρσα για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι αναγνώρισε ότι η άρνηση του να υποστηρίξει ρητά τον σερ Κιμ Ντάροχ ήταν ένας παράγοντας που υποχρέωσε τον Βρετανό πρέσβη στην Ουάσινγκτον να υποβάλλει την παραίτησή του. Επέμεινε όμως, ο εν δυνάμει νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ότι τα σχόλιά του για τον σερ Κιμ – «διαστρεβλώθηκαν».
«Υποστηρίζω απόλυτα την αρχή ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λένε ότι θέλουν στους πολιτικούς τους προϊστάμενους», τόνισε ο κ. Τζόνσον.
Σε συγκέντρωση των Τόρις που έλαβε χώρα περίπου την ίδια ώρα που μεταδόθηκε από το BBC One η προ-ηχογραφημένη συνέντευξη, ο Τζόνσον παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει διαφορετικά την κατάσταση αναφορικά με τη διαρροή των απόρρητων τηλεγραφημάτων από την Ουάσινγκτον στα οποία ο Βρετανός πρέσβης χαρακτηρίζει “ανεπαρκή” τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τζέρεμι Χαντ : «Ψηφίστε με τη λογική και όχι με την καρδιά»
Στη συνέντευξη με τον Άντριου Νιλ, ο Τζέρεμι Χαντ έκανε έκκληση στα 160.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος να επιλέξουν τον νέο ηγέτη κάνοντας χρήση της λογικής.
«Ο πιο γρήγορος τρόπος να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ είναι να αποσταλεί στις Βρυξέλλες ένας πρωθυπουργός που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί μια συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο» , είπε ο κ. Χαντ. Ο νυν υπουργός των Εξωτερικών θεωρεί ότι αυτός θα είναι σε θέση να ξεπεράσει το σημερινό αδιέξοδο αναφορικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο Άντριου Νιλ επεσήμανε στον Τζέρεμι Χαντ ότι πολλοί αμφισβητούν τις ικανότητές του να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με το «ιερατείο» των Βρυξελλών.
Ο υπουργός των Εξωτερικών απάντησε ότι ως πρώην επιχειρηματίας επανειλημμένα έχει δώσει ενδείξεις για τις διαπραγματευτικές του δεξιότητες .
«Στην κυβέρνηση αυτές τις ίδιες δεξιότητες χρησιμοποίησα για να διαπραγματευτώ πολύ περίπλοκα ζητήματα – όπως τη συμφωνία για την τηλεοπτική άδεια του BBC , το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων στο NHS ή την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για την Υεμένη» , σημείωσε ο κ. Χαντ.
Ο Τζέρεμι Χαν υπογράμμισε ότι η κυριότερη αλλαγή που θέλει να δει στην τρέχουσα συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι το σχέδιο ασφάλειας για τα ιρλανδικά σύνορα (backstop).
Στο σκίτσο του, ο γελοιογράφος των Times Κουέντιν Λετς δίνει την εντύπωση ότι τα περισσότερα πλήγματα από τον «σκαντζόχοιρο» δέχθηκε ο Τζέρεμι Χαντ – «καθώς καθόταν στην τρομακτική μαύρη καρέκλα με την άκαμπτη στάση ενός νευρικού υποψηφίου που περνούσε τη δοκιμασία για να πάρει δίπλωμα οδήγησης». «Αντίθετα» , γράφουν οι Times. «Ο Τζόνσον φάνηκε να είναι περισσότερο μαχητικός», προσθέτει η εφημερίδα.
Από την τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων στα πλαίσια της συνέντευξης που έδωσαν στον Άντριου Νιλ του BBC – «δεν μάθαμε και πάρα πολλά πράγματα» – εκτιμά ο Λέο ΜαΚίνστρι . «Δεν είχαμε θανάσιμες ντρίμπλες από τη μεριά του Άντριου Νιλ, αλλά αναμενόμενες γροθιές που αντιμετωπίσθηκαν εύκολα», σημειώνει ο αρθρογράφος της Daily Telegraph.

Βάλλεται η ελευθερία των ΜΜΕ ;
Ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν στην Daily Telegraph ότι – «ανησυχούν βαθιά» – επειδή η Σκότλαντ Γιάρντ έχει ζητήσει από τα ΜΜΕ να μη δημοσιεύουν απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα μετά τις διαρροές που οδήγησαν στην παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον σερ Κιμ Ντάροχ.
Ο βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νόρμαν Λαμπ υπογραμμίζει ότι– « η Βρετανία δεν μπορεί να ακολουθήσει την ολισθηρή οδό και να μεταβληθεί σε αστυνομικό κράτος» – που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζον Ουϊτινγκντέιλ σημειώνει ότι – «η δίωξη δημοσιογράφων είναι εντελώς λανθασμένη τακτική».
Η Telegraph αναφέρει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέες αποκαλύψεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας αύριο Κυριακή στη Mail on Sunday – μετά τους ισχυρισμούς ότι το πρόσωπο πίσω από τις διαρροές που αφορούσαν τον σερ Κιμ φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην – «αποκαθήλωση» ανώτερων δημοσίων λειτουργών που αντιστέκονται στο Brexit».
Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα