back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετάνια: H υπόθεση Ντάροχ και η απειλή για την ελευθερία του Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η προειδοποίηση της αστυνομίας για τη μη δημοσίευση από τον τύπο απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων δεν αποθάρρυνε την Mail on Sunday να δημοσιεύσει σήμερα το περιεχόμενο κι άλλων τηλεγραφημάτων από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προς το Φόρεϊν Όφις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία περνούν από μια θύελλα μετά τη δημοσιοποίηση διπλωματικών τηλεγραφημάτων, στα οποία ο Βρετανός πρεσβευτής Κιμ Ντάροχ επικρίνει έντονα την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Ντάροχ βρέθηκε στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις διαρροές που αποκάλυπταν ότι είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ακατάλληλο» και «ανασφαλή».

Ο Βρετανός πρεσβευτής υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη που μας πέρασε, αφότου ο πρόεδρος Τραμπ τον χαρακτήρισε «ηλίθιο και παλαβό».

Η Mail on Sunday τονίζει σήμερα ότι – «αγωνίζεται για την ελευθερία του τύπου» .

Για να ενισχύσει μάλιστα το επιχείρημά της δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα τις φωτογραφίες των δύο υποψηφίων για την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι – του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Χαντ – που υπερασπίζονται το δικαίωμα του τύπου να δημοσιεύει υλικό όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον.

Το κόμμα Brexit και οι διαρροές από την Ουάσιγκτον

Στη δημοσιογράφο Ίζαμπελ Όκσοτ (Isabel Oakeshott) που συνέβαλε στη δημοσιοποίηση των περιώνυμων πλέον τηλεγραφημάτων επικεντρώνουν την προσοχή τους οι Sunday Times. To πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στις προσπάθειες της αστυνομίας να εντοπίσει την πηγή από την οποία έγιναν οι διαρροές.

Οι Sunday Times επισημαίνουν ότι η Όκσοτ έχει σχέσεις με τον ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Τάις (Richard Tice) που είναι πρόεδρος του κόμματος Brexit. Ιδρυτής του κόμματος αυτού είναι οπ ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τάις έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο των διαρροών που οδήγησαν στην «αποκαθήλωση» του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Το σχετικό δημοσίευμα των Sunday Times υποστηρίζει ότι στη διάθεση ενός δημόσιου λειτουργού είχε έρθει το υλικό που αφορούσε τον σερ Κιμ Ντάροχ το οποίο και αποφάσισε να το φέρει στο φως της δημοσιότητας με στόχο την υπονόμευση των κυβερνητικών αξιωματούχων που διαφωνούν με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Επικαλείται επίσης η εφημερίδα έναν ανώτερο διπλωμάτη ο οποίος έχει τη γνώμη ότι οι αποκαλύψεις – «φέρουν το αποτύπωμα του κόμματος Brexit».

Οι Sunday Times σημειώνουν ότι τόσο η Όκσοτ όσο και ο Τάις έχουν αρνηθεί ότι έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημοσιοποίηση των απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από την Ουάσιγκτον.

Ένας πρώην υπουργός των Εξωτερικών επικρίνει τον Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ την περίοδο 1995-1997 στην κυβέρνηση των Συντηρητικών με πρωθυπουργό τον Τζον Μέϊτζορ , με άρθρο του στην εφημερίδα The Observer επιτίθεται κατά του Μπόρις Τζόνσον που θεωρείται το φαβορί να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι.

Ο Ρίφκιντ επικρίνει τον Τζόνσον για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον πρεσβευτή Ντάροχ. Σημειώνει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί προηγούμενη περίπτωση πρεσβευτή που υποχρεώνεται σε παραίτηση – «επειδή είπε την αλήθεια». Ο σερ Μάλκολμ εκτιμά ότι η άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να υπερασπισθεί τον σερ Κιμ δεν συνάδει με την συμπεριφορά ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού.

Η απειλή για την ελευθερία του Τύπου προβληματίζει τους αρθρογράφους των εφημερίδων.

«Παράλογη και καταπιεστική» η προειδοποίηση της Σκότλαντ Γιάρντ

Χθες ορισμένοι βουλευτές είχαν δηλώσει στην Daily Telegraph ότι – «ανησυχούν βαθιά» – επειδή η Σκότλαντ Γιάρντ έχει ζητήσει από τα ΜΜΕ να μη δημοσιεύουν απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα.

Γράφει η Mail on Sunday σήμερα :

«Ας θυμηθούμε τον ορισμό της είδησης που είχε δώσει ο λόρδος Νόρθκλιφ, ιδιοκτήτης των Times του Λονδίνου: Είδηση είναι αυτό που κάποιος, σε κάποιο μέρος θέλει να αποκρύψει, να εξαφανίσει. Όλα τα υπόλοιπα είναι διαφήμιση». Η αγγλοσαξονική οπτική, , έχει προσδιορίσει την έννοια του καλού δημοσιογράφου ως εξής: «Καλός δημοσιογράφος είναι εκείνος στην κηδεία του οποίου δεν θα παρευρεθεί κανένας πολιτικός»!

Η Mail on Sunday παραδέχεται ότι οι αναφορές του σερ Κιμ Ντάροχ – “πυροδότησαν μια διαμάχη στην υψηλή πολιτική” – αλλά αμφισβητεί ότι η δημοσιοποίηση αυτών των αναφορών έχουν προκαλέσει “εθνική ζημιά”.

H εφημερίδα θεωρεί ότι είναι παράλογο το γεγονός ότι μια αληθινή και ακριβής διαρροή σημαντικού υλικού, που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να ενημερωθούν καλύτερα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από απειλές για δίωξη.

Για τους Sunday Times, το θέμα είναι απλό – “Εμείς θα αποφασίζουμε τι θα δημοσιεύουμε και όχι η Σκότλαντ Γιάρντ”.

“Ψυχρή”, “πρωτοφανής” και “καταπιεστική” χαρακτηρίζεται από την Sunday Telegraph η προειδοποίηση της Σκότλαντ Γιάρντ προς τα ΜΜΕ.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα