back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμες αποφάσεις για το Ιράν

Διαβάστε επίσης

Μία νέα προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αποκλιμάκωσης της έντασης στον Κόλπο αρχίζει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Συναντάται σήμερα με τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο μη τήρησης κάποιων δεσμεύσεων από πλευράς της Τεχεράνης.

Η συμφωνία προβλέπει το Ιράν να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητα με αντάλλαγμα την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, έπειτα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία το 2018. Ως αντίδραση στις κυρώσεις, η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα αποσυρθεί και αυτή από ορισμένες δεσμεύσεις της, παραβιάζοντας το όριο παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

Οι σχέσεις ειδικά Ηνωμένου Βασιλείου και Ιράν επιδεινώθηκαν περαιτέρω αφότου μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού έθεσαν υπό κράτηση ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ, στις αρχές Ιουλίου. Το πλοίο κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Δαμασκού.

Το Σάββατο, ωστόσο, ο Χαντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδέσμευσης του τάνκερ, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν στο Λονδίνο εγγυήσεις ότι το πετρέλαιο που μετέφερε δεν προορίζεται για τη Συρία.

Χθες, ημέρα επετείου της υπογραφής της συμφωνίας, οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας (η Τερίσα Μέι εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της, Ντέιβιντ Λίντινγκτον), της Γερμανίας και της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση για διάλογο προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση από το Ελιζέ, κατά τους εορτασμούς της ημέρας της Βαστίλης, τόνισαν ότι “είναι η στιγμή για υιοθέτηση υπεύθυνης στάσης”, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της συμφωνίας. “Οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι, ώστε είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούν τις πιθανές συνέπειες των πράξεών τους”, αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Επισήμως, δεν έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με αμερικανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη κυκλοφορούν, εντούτοις, φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας σκοπεύει να κάνει προεργασία ώστε να γίνει μια συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα