back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια Οδύσσεια – ένας πατέρας, ένας γιός, ένα έπος, του Ντάνιελ Μέντελσον

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που είμαστε και σ’ αυτό που ξέρουν οι άλλοι για μας; Γύρω από αυτό το παιγνίδι ρόλων αναπτύσσεται η πλοκή της Οδύσσειας, αλλά και του μυθιστορήματος του Μέντελσον.

Ο 81 ετών, Τζέι Μέντελσον, πατέρας του συγγραφέα, αποφασίζει το 2011 να παρακολουθήσει το εξάμηνο σεμινάριο που διδάσκει ο γιός του, Ντάνιελ, με θέμα την Οδύσσεια. Το ίδιο καλοκαίρι θα βρεθούν σε ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο ακολουθεί την πορεία των θρυλικών ταξιδιών του Οδυσσέα. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο γιός θα ανακαλύψει πτυχές του χαρακτήρα του πατέρα του που κρατούσε κρυμμένες στο σκοτάδι.

Ο Ντάνιελ Μέντελσον κλασσικός φιλόλογος και οξυδερκής κριτικός της εποχής μας, μέσα από παράλληλες αφηγήσεις, καταφέρνει να συνδέσει επιδέξια το μυθικό ταξίδι με την εσωτερική περιπλάνηση, τις διαδρομές του πνεύματος και της ψυχής. Πατέρας και γιος εναλλάσσονται στους ρόλους του μαθητή και του διδάσκοντα, είτε μελετώντας κείμενα είτε στο κατάστρωμα του καραβιού, αναζητώντας πίσω από τα διαφορετικά πρόσωπα του Οδυσσέα το δικό τους.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης που συνδυάζει στοιχεία αυτοβιογραφίας, ταξιδιωτικής αφήγησης και πανεπιστημιακού δοκιμίου.

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Το βιβλίο του Ντάνιελ Μέντελσον κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Πατάκη.

Ελενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα