back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έρχονται στον φοροελεγκτικό μηχανισμό

Διαβάστε επίσης

Αλλάζει άρδην έως το 2020 ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός ,αλλά και η γενικότερη λειτουργία εφοριών και τελωνείων, μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών τις οποίες προωθεί για υλοποίηση μέχρι στα μέσα του ερχόμενου χρόνου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος των διαρθρωτικών αυτών αλλαγών είναι η απλούστευση των διαδικασιών στις συναλλαγές των εφοριών με τους πολίτες με την εισαγωγή ψηφιακών μέσων , η μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ , σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, προγραμματίζει για την περίοδο 2019-2020

  • Την σταδιακή καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.
  • Την υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
  • Την υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Την ενίσχυση του προσωπικού της ΑΑΔΕ με επιπλέον 2.500 υπαλλήλους (κυρίως ελεγκτές) με στόχο ο συνολικός αριθμός του προσωπικού να φτάσει τους 12.500 υπαλλήλους.
  • Την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ έτσι ώστε πλέον οι συναλλαγές των πολιτών με την εφορία να γίνονται ηλεκτρονικά. Για ειδικές περιπτώσεις υποθέσεων θα παραμείνει η φυσική παρουσία των φορολογουμένων στις εφορίες μετά όμως από ραντεβού.
  • Βελτίωση των δυνατοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.
  • Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων σήμερα οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες που εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ (αφορούν εκκρεμείς συντάξεις,πληρωμές προμηθευτών σε νοσοκομεία κλπ) με στόχο τα ανεξόφλητα χρέη να μειωθούν σε 0,5 δισ. ευρώ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα