back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Για ΙΡΑΝ

Μία νέα προσπάθεια να διασώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αποκλιμακώσει την ένταση στον Κόλπο αρχίζει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, ο ο οποίος συναντάται με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Στόχος του Χαντ και των Ευρωπαίων εταίρων του στη συμφωνία του 2015 – τη Γαλλία και τη Γερμανία είναι να δώσουν κίνητρα στο Ιράν να παραμείνει πιστό στις δεσμεύσεις του, αναφέρει το BBC.

Αντιδρώντας στις οικονομικές κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αφότου αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, πριν από έναν χρόνο, η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα αποσυρθεί και αυτή από ορισμένες δεσμεύσεις της, παραβιάζοντας το όριο παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

Οι σχέσεις ειδικά Βρετανίας και Ιράν επιδεινώθηκαν περαιτέρω αφότου μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού αναχαίτισαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτράρ, στις αρχές Ιουλίου. Το πλοίο κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Το Σάββατο ωστόσο ο Χαντ επανήλθε στο θέμα για να στείλει μήνυμα στην Τεχεράνη ότι το πλοίο θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερο, εφόσον δοθούν εγγυήσεις ότι το φορτίο του δεν προορίζεται για τη Συρία.

Χθες, ανήμερα της επετείου υπογραφής της συμφωνίας πριν από τέσσερα χρόνια, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας απηύθυναν έκκληση για διάλογο προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς η συμφωνία του 2015 «καταρρέει περαιτέρω υπό την πίεση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και μετά την απόφαση του Ιράν να μην εφαρμόζει πλέον βασικές διατάξεις της συμφωνίας».

«Πιστεύουμε ότι έφθασε η στιγμή να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και να αναζητήσουμε ένα μονοπάτι για να σταματήσουμε την κλιμάκωση των εντάσεων και να επαναληφθεί ο διάλογος» τονίζουν οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες, προσθέτοντας ότι «ενδείξεις καλής θέλησης απαιτούνται επειγόντως από όλες τις πλευρές».

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών μεθαύριο Τετάρτη.

Επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην Τεχεράνη κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας σκοπεύει να κάνει προεργασία ώστε να γίνει μια συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.

ΤΡΑΜΠ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα, απευθυνόμενος σε μια ομάδα γερουσιαστριών του Δημοκρατικού Κόμματος, να «πάνε πίσω και να βοηθήσουν στο να φτιαχτούν τα τελείως διαλυμένα και κατακλυσμένα από εγκληματικότητα μέρη απ’ όπου κατάγονται», αντί να ασκούν κριτική στις ΗΠΑ, ένα σχόλιο που καταδίκασαν οι Δημοκρατικοί ως ρατσιστικό.

«Είναι τόσο ενδιαφέρον να βλέπω «Προοδευτικές» Γερουσιάστριες του Δημοκρατικού Κόμματος, που προέρχονται από χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων είναι μια ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή… κακόβουλα να λένε στους πολίτες των ΗΠΑ… πώς πρέπει να διοικείται η κυβέρνησή μας», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter.

Αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος φαίνεται πως μιλούσε για την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, την Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, την Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και τη Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν, μια ομάδα πολιτικών γνωστή ως «απόσπασμα», καθώς ασκεί δριμεία κριτική στον μεγιστάνα αλλά και στην νυν Δημοκρατική ηγεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μονάχα η Ομάρ, η οικογένεια της οποίας έφυγε από τη Σομαλία με την ιδιότητα του πρόσφυγα και έφθασε στη Μινεάπολη το 1997, έχει γεννηθεί εκτός των ΗΠΑ. Η Τλάιμπ έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ από Παλαιστίνιους γονείς και η Οκάσιο Κορτέζ στη Νέα Υόρκη από γονείς με ρίζες στο Πουέρτο Ρίκο, αμερικανικό έδαφος.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μπορεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ομάδα αυτή, ωστόσο έσπευσε στο πλευρό τους σήμερα μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος. Χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ «ξενοφοβικά».

«Όταν ο Donald Trump λέει σε τέσσερις Αμερικανίδες γερουσιάστριες να επιστρέψουν στις χώρες τους, επαναβεβαιώνει ότι το σχέδιό του ‘Make America Great Again’ ήταν πάντα να γίνει η Αμερική ξανά λευκή» έγραψε στο Twitter.

«Εγώ εντάσσομαι στην κατηγορία του Προέδρου;» διερωτήθηκε ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν από το Ιλινόι, μιλώντας στην εκπομπή Face the Nation του CBS, αναφερόμενος στην καταγωγή του από τη Λιθουανία.

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ-ΤΡΑΜΠ

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να έχει μέσα στους δύο πρώτους μήνες της θητείας του ο Μπόρις Τζόνσον, ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, όπως έγραψε η εφημερίδα The Times επικαλούμενη έναν από τους συμμάχους του πρώην δημάρχου του Λονδίνου και πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος του Τζόνσον είναι να διαπραγματευθεί μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το κλειδί (…) είναι οι ΗΠΑ. Εάν εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για το εμπόριο με την Αμερική, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να επιδιώξουμε κι άλλες συμφωνίες. Αυτό θα ενθαρρύνει κι άλλους, θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε σοβαροί», ανέφερε η πηγή μιλώντας στην εφημερίδα του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είναι διατεθειμένος να ταξιδέψει στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν εάν γίνει ο νέος πρωθυπουργός για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια αρχικά περιορισμένη συμφωνία πριν από την προθεσμία του Brexit, την 31η Οκτωβρίου.

ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Η Ιταλία θα παρουσιάσει σήμερα μία νέα πρόταση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοάβερο Μιλανέζι.

«Θα χρειασθούμε έναν σωστά δομημένο, σταθερό μηχανισμό» τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera». «Οι μετανάστες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, όχι στην Ιταλία, τη Μάλτα ή την Ελλάδα», σημεώνει ο κ. Μιλανέζι.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας νέας, ευρωπαϊκής ναυτικής προσπάθειας για τον έλεγχο της μετανάστευσης, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι σώζονται στη θάλασσα δεν θα μεταφέρονται στην Ιταλία. Ο κ. Μιλανέζι πρόσθεσε ότι η Ε.Ε.θα πρέπει να διοργανώσει απευθείας πτήσεις από τις χώρες προέλευσης για τους μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια ασύλου.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν βρει έναν τρόπο να συγκρατήσουν τις ροές μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία από τη Βόρειο Αφρική. Η Ιταλία έχει υποδεχθεί την τελευταία τριετία περισσότερους από τους μισούς μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη.

Ο Σαλβίνι, που έχει υιοθετήσει αντιμεταναστευτική στάση από τότε που το κόμμα του -Κίνημα των Πέντε Αστέρων- ανέλαβε τη συγκυβέρνηση, έχει επιδιώξει να εμποδίσει τον ελλιμενισμό πλοίων με μετανάστες σε λιμάνια της Ιταλίας.

YΓΕΙΑ ΜΕΡΚΕΛ- POLITICO

Η υγεία της καγκελάριου Angela Μέρκελ είναι ιδιωτική της υπόθεση, σύμφωνα με την πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων. H 64χρονη εθεάθη να τρέμει κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εμφάνισης την περασμένη εβδομάδα — το τρίτο περιστατικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Πάνω από το 59 τοις εκατό των ερωτηθέντων, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την εφημερίδα Augsburger Allgemeine, συμφώνησε ότι η ιατρική κατάσταση της Μέρκελ ήταν «σαφώς [ή] σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικό θέμα» της ιδίας της Καγκελάριου. Λιγότερο από το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η Μέρκελ θα πρέπει να δημοσιοποιεί περισσότερα για την υγεία της.

Η πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι η Μέρκελ καλώς επιφυλάσσεται να παράσχει λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της με μόνη εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), όπου σε ποσοστό πάνω από το 65% θέλει περισσότερη πληροφόρηση.

HUAWEI-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ REUTERS

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξαναρχίσουν νέες πωλήσεις στην Huawei στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ που αποκαλύπτει το Reuters.

Η Huawei, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, προστέθηκε σε κατάλογο του Τμήματος Εμπορίου των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, ο οποίος απαγορεύει στις εταιρείες των ΗΠΑ να την προμηθεύουν με νέα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες, εκτός και αν αποκτήσουν άδειες.
Αλλά στα τέλη του περασμένου μήνα, μετά από συνάντηση με τον κινέζικο πρόεδρο Xi Jinping, ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν να πουλήσουν προϊόντα στην Huawei. Και τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross δήλωσε ότι θα εκδοθούν άδειες όπου δεν υπάρχει απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Η κινεζική Huawei θα μπορεί και πάλι να προμηθεύεται τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες, με την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του. «Οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να πωλούν εξοπλισμό τους στην Huawei. Μιλάμε για εξοπλισμό για τον οποίο δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, με την κινεζική εταιρεία να σχολιάζει μέσω Twitter την ευνοϊκή για την ίδια εξέλιξη και σύμφωνα με σχόλιο της Huawei «Στροφή 180 μοιρών; Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πως θα επιτρέψει ξανά στην Huawei να προμηθεύεται αμερικανική τεχνολογία!»

H απόφαση του Αμερικανού προέδρου να θέσει ουσιαστικά την κινεζική εταιρεία σε κατάσταση απομόνωσης, επικαλούμενος προβλήματα εθνικής ασφαλείας, προκάλεσε ένα φαινόμενο ντόμινο, καθώς μία σειρά από αμερικανικές εταιρείες όπως η Google η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει τη συνεργασία της με τη Huawei.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΜΑΖΟΝ

Οι εργαζόμενοι σε επτά από τις αποθήκες του διαδικτυακού γίγαντα της λιανικής Amazon στη Γερμανία θα απεργήσουν διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς για τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες αυτήν την εβδομάδα και η αρχή έγινε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ανακοίνωσε η συνομοσπονδία συνδικάτων ver.di.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, υπό το σύνθημα «όχι άλλες εκπτώσεις στους μισθούς μας», προγραμματίστηκαν ώστε να συμπέσουν με τη λεγόμενη Prime Day της Άμαζον, όταν ο αμερικανικός κολοσσός των πωλήσεων λιανικής μέσω Διαδικτύου προσφέρει στους συνδρομητές της υπηρεσίας Prime μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την Άμαζον, μετά τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ωστόσο είναι αντιμέτωπη με μια μακρόχρονη διένεξη με τα συνδικάτα στη Γερμανία, που διεκδικούν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους των αποθηκών της Άμαζον κι έχουν προκηρύξει επανειλημμένα απεργιακές κινητοποιήσεις από το 2013.

ΠΑΡΙΣΙ-ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ 14η ΙΟΥΛΙΟΥ

Σε βίαια επεισόδια εξελίχθηκαν οι εορτασμοί στο Παρίσι για την Ημέρα της Βαστίλης, όπως αναφέρουν όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσα τους και κάποια «Κίτρινα Γιλέκα», κατέκλυσαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, ζητούσαν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία, πριν ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.
Αρκετοί άνθρωποι ξεκίνησαν να εκδηλώνουν τον θυμό τους κατά του Μακρόν, κυματίζοντας τη σημαία της Γαλλίας και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος και η συνοδεία του κατευθύνονταν στα Ηλύσια Πεδία για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Τη στιγμή εκείνη, οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ λίγη ώρα αργότερα προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στις δυο πλευρές, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

ΕΜΠΟΛΑ

Το πρώτο κρούσμα του Έμπολα εντοπίστηκε χθες Κυριακή στην πόλη Γκόμα του ανατολικού Κονγκό, δήλωσαν αξιωματούχοι, εξέλιξη η οποία εγείρει φόβους πως ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύτητα σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Ρουάντα.

Η Γκόμα, πόλη 1 εκατομμυρίου κατοίκων, απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα νότια από την περιοχή όπου ξέσπασε η δεύτερη χειρότερη επιδημία του εξαιρετικά φονικού ιού ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό πριν από έναν χρόνο. Όμως η ασθένεια σταδιακά εξαπλώθηκε προς τον νότο, μολύνοντας σχεδόν 2.500 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 1.600 εξ αυτών.

Δεν είναι ακόμη σαφές με πόσους ανθρώπους ήλθε σε επαφή ο ασθενής ή πόσο καιρό βρισκόταν αφού μολύνθηκε στην Γκόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΛΔ Κονγκό περιορίστηκε να δηλώσει πως γίνεται προσπάθεια να διασαφηνιστούν τα στοιχεία αυτά.

Πρόκειται «για ένα κρούσμα από το Μπουτέμπο», 200 χλμ. βορειότερα, εξήγησε ο Ρισάρ Κιτένγκε, συντονιστής της ομάδας που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του ιού στην Γκόμα. Ο ίδιος σημείωσε πως ο ασθενής θα διακομιστεί πίσω στο Μπουτέμπο, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Η Γκόμα προετοιμάζεται για τον κίνδυνο εξάπλωσης του Έμπολα επί έναν χρόνο, στήνοντας σημεία όπου μπορεί κανείς να απολυμαίνει τα χέρια του κλπ.

ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ

Μακελειό είχαμε την περασμένη εβδομάδα στην Παπούα Νέα Γουινέα με 30 νεκρούς, έπειτα από συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων φυλών στην επαρχία Hela και στο χωριό Karida. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται παιδιά και έγκυες. Την περιοχή επισκέφτηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Bryan Kramer, ο οποίος σε άρθρο που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian σήμερα, αναφέρει ότι πρόκειται για το χειρότερο συμβάν εκδίκησης στην ιστορία της χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος πριν λίγες μερες και ο πρωθυπουργός της χώρας, James Marape έκανε λόγο «μία από τις πιο θλιβερές μέρες της ζωής του» και είχε δεσμευτεί ότι πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για τον εντοπισμό των δραστών.

Η αιτία για την έναρξη των συμπλοκών δεν έχει γίνει γνωστή, οστώσο πρόκειται για “βεντέτα-εκδίκηση” με φυλετικά κίνητρα.

Επιμέλεια: Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα