back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εξαφανίστηκε 1 δισ. από τον ισολογισμό της Folli Follie

Διαβάστε επίσης

Η δημοσίευση αμφισβητούμενων αναμορφωμένων αποτελεσμάτων 2017, το όργιο κακοδιαχείρισης και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και η προσπάθεια διάσωσης με νέο σχέδιο εξυγίανσης .

Ένα και πλέον χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και αφού άλλαξε αρκετές φορές σύνθεση το ΔΣ της Folli Follie, το νυν ΔΣ δημοσίευσε σήμερα το πρωί αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017 τις οποίες το ίδιο χαρακτηρίζει μη αξιόπιστες και ο ορκωτός ελεγκτής (PwC) δίνει αρνητικό πιστοποιητικό ελέγχου με παρατηρήσεις που προκαλούν ανατριχίλα. Την ίδια στιγμή όμως το ΔΣ υποβάλλει σχέδιο αναδιάρθρωσης προς τους πιστωτές το οποίο αν προχωρήσει θα οδηγήσει σε διάσπαση της εταιρίας σε δύο κομμάτια ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επέλθει η πτώχευση.
Παρά το γεγονός ότι οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις δεν είναι αξιόπιστες οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώνονται στα 359 εκατ. ευρώ, με ζημιές προ φόρων 127,8 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 136 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά εξαφανίστηκε ποσό πωλήσεων 1 δισ. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται και δείχνει την έκταση της απάτης.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται σε 628 εκατ. ευρώ (σύνολο υποχρεώσεων 725 εκατ. ευρώ), ενώ το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ανέρχεται στα 794 εκατ. ευρώ, όταν στις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις εμφανιζόταν στα 2,7 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής, οι αναμορφωμένες πωλήσεις ανέρχονται σε 135 εκατ. ευρώ και οι ζημιές προ φόρων στα 197,7 εκατ. ευρώ.

Στον ισολογισμό περιγράφεται όργιο κακοδιαχείρισης ακόμα και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τις δυνατότητες ελέγχου των εποπτικών και άλλων αρχών αλλά και τις ευθύνες των εμπλεκόμενων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον ισολογισμό αλλά και τις παρατηρήσεις στο πιστοποιητικό της PwC

✓ Εντός του δεύτερου εξαμήνου 2018 η Εταιρεία εκποίησε μετοχές της Dufry AG συνολικής αξίας €47,69 εκατομμυρίων.
✓ Κατά τη διάρκεια του 2018, συνάφθηκαν συμβάσεις με συμβούλους των οποίων μέρος της αμοιβής θα εξαρτηθεί από την επιτυχή έκβαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εταιρείας και της υπαγωγής στο Άρθρο 106β/δ. Το συνολικό ύψος των εν λόγω αμοιβών υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 22 εκατ. Ευρώ
✓ Το 2018 κατέπεσαν οι εγγυήσεις που είχαν παρασχεθεί για τα δάνεια της Links of London και FF Group Sourcing ποσού € 56 εκ. το οποίο καταβλήθηκε από την Εταιρεία.
✓ Τον Φεβρουάριο 2019 αποπληρώθηκε δάνειο της θυγατρικής εταιρείας Strenaby με την Morgan Stanley, το οποίο καλύφθηκε από την πώληση των μετοχών Dufry AG, κυριότητας της εν λόγω θυγατρικής.
✓ 28 Φεβρουαρίου 2019: Πώληση ελικοπτέρου του Ομίλου, με πωλήτρια την ιδιοκτήτρια Warlaby Trading Limited (θυγατρική εταιρεία της κυπριακής θυγατρικής του Ομίλου FF Cyprus Limited) έναντι συνολικού τιμήματος 1.600.000 Ευρώ.
✓ 28 Μαρτίου 2019: Πώληση ακινήτου στο Hong Kong ιδιοκτησίας της θυγατρικής Εταιρείας FF GROUP SOURCING LTD, έναντι του ποσού των HKD 130,0 εκατ.

✓ H Εταιρεία κατά τη χρήση του 2018 εισέπραξε, από μερίσματα μετοχών της DUFRY που κατείχε, το ποσό των €3,92 εκατ., ενώ το 2019 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε €2,85 εκατ.
✓ Κατά την διάρκεια του 2018 η Εταιρεία χορήγησε δάνεια προς θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 41 εκατομμύρια Ευρώ.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα