back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα σήμερα της νέας Βουλής – Στις 11 το πρωί η ορκωμοσία των βουλευτών

Διαβάστε επίσης

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των «300» που ανέδειξε στο βουλευτικό αξίωμα η κάλπη της 7ης Ιουλίου, ανοίγει σήμερα η αυλαία των εργασιών της νέας Βουλής.

Μιας Βουλής που είναι ανανεωμένη σε σημαντικό βαθμό, καθώς 112 είναι τα νέα πρόσωπα, ενώ στα βουλευτικά έδρανα θα βρίσκονται 61 γυναίκες, ήτοι ποσοστό 20,3%. Είναι η πρώτη φορά από το 1974, που στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει 158 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 86,το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, ενώ τα πρωτοεισερχόμενα κόμματα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και «Μέρα 25» του Γιάνη Βαρουφάκη , διαθέτουν 10 και 9 βουλευτές, αντιστοίχως.

Ο επαγγελματικός χάρτης της νέας Βουλής, δείχνει ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει την ισχυρότερη εκπροσώπηση με 71 βουλευτές, ακολουθούν οι γιατροί με 36, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι οικονομολόγοι με 32 βουλευτές. Πολιτικοί μηχανικοί και δημοσιογράφοι ισοβαθμούν στην τέταρτη θέση, καθώς διαθέτουν από 27 βουλευτές.
Οι νεότεροι βουλευτές, είναι οι 29χρονοι Βαγγέλης Λιάκος από τη Νέα Δημοκρατία (εξελέγη στη Δυτική Αττική) και η Μαρία Απατζίδη από το «Μέρα 25» (εξελέγη στην Ανατολική Αττική), ενώ τον τίτλο του αρχαιότερου βουλευτή, κατέχει ο Γιάννης Τραγάκης ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στη Β´ Πειραιά, το 1974.

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό της νέας Βουλής, πρόσβαση στην πρώτη σειρά των εδράνων θα έχουν τέσσερα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Στα ορεινά και συγκεκριμένα στα έδρανα που είχαν οι ΑΝΕΛ στην προηγούμενη Βουλή, θα κάθονται οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης», οι οποίοι για προφανείς λόγους αρνήθηκαν τα έδρανα της Χρυσής Αυγής. Στα αριστερά του Προεδρείου και στις πίσω σειρές των εδράνων θα κάθονται οι βουλευτές του «Μέρα25».

Δημήτρης Ράντος – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα