back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Στη Γερμανία:

Μέχρι πρόσφατα ακόμη η πρόεδρός των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διαβεβαίωνε δημόσια ότι δεν πρόκειται να αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα, επειδή θέλει να αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματός της σχολιάζει η DW. Η ανακοίνωση τη Δευτέρα το βράδυ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ακόμη και αν την Τρίτη δεν εκλεγεί νέα πρόεδρος της Κομισιόν, θα παραιτηθεί από το αξίωμα της υπουργού Άμυνας, φαίνεται να οδήγησε την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ σε αλλαγή στάσης. Όπως εικάζεται, με τη φυγή προς τα εμπρός αξιοποίησε την ευκαιρία να αναβαθμίσει μελλοντικά την εικόνα της στην κοινή γνώμη και όχι μόνο. Γεγονός είναι ότι από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών πριν οκτώ μήνες η δημοτικότητά της έχει πέσει αισθητά. Εν μέρει λόγω λανθασμένων χειρισμών. Πέραν αυτού όμως η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ αναγνώρισε ότι παρά τις όποιες δυνατότητες που τις δίνει το κομματικό πόστο, στην πραγματικότητα ο θεσμός που ασκεί ουσιαστική πολιτική και ο οποίος σου δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες για δημόσια προβολή είναι το κυβερνητικό συμβούλιο. Μια παράπλευρη και μη αμελητέα συνέπεια της απόφασής της είναι ότι κατά αυτό τον τρόπο παρεμποδίζει τον εσωκομματικό της αντίπαλο Γενς Σπαν να μεταπηδήσει, όπως αναμένονταν, από το υπουργείο Υγείας στο δύσκολο μεν, αλλά πολύ σημαντικότερο υπουργείο Άμυνας. Με την απόφασή της να αναλάβει ή ίδια αυτό το υπουργείο η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις να διαδεχθεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι αυτή εξέλιξη θα προκύψει τους επόμενους μήνες για δύο κυρίους λόγους: Κανείς δεν γνωρίζει εκτός από την ίδια την κ. Μέρκελ και το στενό της κύκλο ποια είναι η κατάσταση της υγείας της και ούτε είναι σίγουρο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες θα κρατήσει ακόμη για πολύ.

Για Τουρκία:

“Οι ΗΠΑ αποσύρουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F35” αναφέρουν οι NYTimes. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι η Τουρκία δεν θα μετάσχει πια στο πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35 λόγω της απόφασης της Τουρκιας να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. “Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας S-400 έχει καταστήσει πλέον τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F35 αδύνατη” δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσχαμ. “Τα F-35 δεν μπορουν να συνυπάρξουν με τη ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του πυραυλικού συστήματος” προσέθεσε η Γκρίσχαμ. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα γίνει την επομενη χρονιά δηλωσε η υφυπουργός Άμυνας, Έλεν Λορντ.

Στο μεταξύ, έκκληση στην Τουρκία να «αποφύγει την κλιμάκωση και να παραιτηθεί από αυτές τις παράνομες γεωτρήσεις» έκανε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει η DW. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης εκπρόσωπός του κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές “να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”. Η Γερμανία τρέφει την “ελπίδα ότι μια πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επίμαχο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων”. Αυτή είναι η θέση της Γερμανίας και αυτή θα εξακολουθεί να υποστηρίζει απέναντι στην Τουρκία, διαβεβαίωσε ό ίδιος εκπρόσωπος. Πάντως η Άγκυρα ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι παρά τις κυρώσεις της ΕΕ θα συνεχίσει τις επίμαχες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως οι αποφάσεις που έλαβε στη σύνοδό του το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα «δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της σχετικά με τον υδρογονάνθρακα στην ανατολική Μεσόγειο”. Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αν θα ακολουθήσουν αυστηρότερες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία όντως συνεχίσει τις γεωτρήσεις απάντησε: “Μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα που τώρα θα εφαρμοστούν. Σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία”. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο υποστηρίζει και δεύτερη δέσμη μέτρων της ΕΕ, αν η Άγκυρα διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση της. Αυτή άλλωστε είναι και η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD. Η συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες γεωτρήσεις». Σε εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, στην ίδια εφημερίδα εκτιμάται πως το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας. Όπως δηλώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος στην BILD, το Βερολίνο “καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απόσχει από όλες τις γεωτρητικές και εξερευνητικές δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη”. Ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει “ιδιαίτερη ευθύνη για την ασφάλεια”. Η γερμανική κυβέρνηση καλεί την Άγκυρα “συνεχώς και με τον κατάλληλο τρόπο” να “τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της σημερινής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Stoltenberg στο BBC:

O χρόνος εξαντλείται για να σωθεί μια βασική πυρηνική συνθήκη πυραύλων με τη Ρωσία, δήλωσε o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Jens Stoltenberg στο BBC.

Ο κ. Stoltenberg υποσχέθηκε μια “μετρημένη, αμυντική” απάντηση εάν η Ρωσία δεν επανέλθει στην συμφωνία έως την προθεσμία της 2ας Αυγούστου.

“Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν κόσμο … με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους”, είπε.

Η συμφωνία του 1987 που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ απαγόρευσε πυρηνικούς πυραύλους μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

(Ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν υπέγραψαν τη συνθήκη INF το 1987)

Ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συνθήκης για τα πυρηνικά ενδιάμεσης εμβέλειας (INF) το Φεβρουάριο, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβίασε τους όρους της.

Η Ρωσία αρνήθηκε τον ισχυρισμό, αλλά αργότερα ανέστειλε τις δικές της υποχρεώσεις και ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη νέων συστημάτων όπλων.

Σε μια εφ’ολης της ύλης συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Stoltenberg αναφέρει ότι οι ρωσικοί πυραύλοι – οι οποίοι αποτελούν “σαφείς παραβιάσεις της Συνθήκης” – είναι πυρηνικοί, κινητοί, πολύ δύσκολοι στην ανίχνευση και ικανοί να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις μέσα σε λίγες λεπτά.

“Αυτό είναι σοβαρό. Η Συνθήκη INF υπήρξε εδώ και δεκαετίες ένας ακρογωνιαίος λίθος για τον έλεγχο των όπλων και τώρα βλέπουμε τη λύση της συνθήκης”, δήλωσε.

Αν και η προτεραιότητα ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να επανέλθει σε συμφωνία με τους όρους της, ο κ. Stoltenberg δήλωσε ότι δεν υπάρχουν “καθόλου σημάδια” η χώρα θα το πράξει. “Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν κόσμο χωρίς τη συνθήκη INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους”.

Ενώ το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη πυρηνικών επίγειων πυραύλων στην Ευρώπη, ο κ. Stoltenberg είπε ότι η συμμαχία θα ανταποκριθεί με “μετρημένο, αμυντικό τρόπο” εάν η Ρωσία αρνείται να επανέλθει σε συμμόρφωση έως τις 2 Αυγούστου.

Η συμβατική αεροπορική και πυραυλική άμυνα, οι νέες ασκήσεις και η ετοιμότητα των δυνάμεων και οι νέες πρωτοβουλίες ελέγχου των εξοπλισμών θα μπορούσαν όλοι να αποτελέσουν μέρος αυτής της αντίδρασης, ανέφερε. Οποιαδήποτε τελική απόφαση θα λάβει χώρα μετά την προθεσμία.

Ο κ. Stoltenberg έθιξε επίσης το ζήτημα της παράδοσης των Ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία.

Για μεταναστευτικό:

“Θαύμα!” σχολιάζει το Politico. Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ταξίδεψε στο Ελσίνκι προκειμένου να παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε που θα πραγματοποιηθεί σήμερα εκεί. Πρόκειται για θαύμα… Ο Σαλβίνι έχει παρακολουθήσει μόνο μια άτυπη συνάντηση από όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας, πέρυσι. Λέτε η προοπτική να συζητηθει το θέμα των “υβριδικών απειλών” που να τον παρακίνησε να μετάσχει; Ή μια φιλική πρόσκληση; Η Φινλανδή υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Οχισάλο δηλωσε στο Politico ότι “ανυπομονεί να τον συναντήσει και να έχει μια παραγωγική συζήτηση μαζί του”. Προσκάλεσε τους υπουργούς άλλωστε να συζητήσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα στη Μεσόγειο στη διάρκεια δείπνου χθες στο Ελσίνκι. “Στη διάρκεια της προεδρίας μας θέλουμε να καλέσουμε όλα τα κράτη μέλη στο ίδιο τραπέζι για να χτίσουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη” είπε. “Να ξεκινήσουμε να χτίσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη”… Αυτό δεν ήταν πάντα προτεραιότητα για την Ε.Ε; Πάντως και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ βρέθηκε – πράγμα σπάνιο και για εκείνον- στο Ελσίνκι. Πήγε με σχέδιο και στόχους. Ο Ζεεχόφερ θέλει να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό σύστημα που θα διανέμει τους αιτούντες άσυλο ανάμεσα στα πρόθυμα … κράτη – μέλη της Ε.Ε καθώς ως γνωστόν δεν υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή κοινή λύση. Να σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση για τους κανόνες του ευρωπαϊκού ασύλου έχει “κολλήσει” παρά το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για επιμέρους στοιχεία. Η Οχισάλο εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως κανείς δεν περιμενει από την Φινλανδία να διαχειριστεί την αλλαγή των κανόνων του Δουβλίνου… Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν αναμένουν άλλωστε πρόοδο στο θέμα αυτό προτού αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε η Γερμανία του χρόνου.

Στις ΗΠΑ:

Επρόκειτο για μια σπάνια κοινοβουλευτική διαδικασία. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε όχι για να εγκρίνει κάποιο νομοσχέδιο αλλά για να επικρίνει τη συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ σχολιάζουν οι NΥΤimes. Αναγκάστηκε όμως να το κάνει σε αυτή την περίπτωση για τα “ρατσιστικά”, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, σχόλιά του. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από 240 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 187. Τέσσερις Ρεπουμπλικανοί και ο μοναδικός ανεξάρτητος βουλευτής που έχει εκλεγεί ενώθηκαν με τους 235 εκπροσώπους των Δημοκρατικών για να καταδικάσουν τον Τραμπ. Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προτρέψει την Κυριακή τις τέσσερις Αμερικανίδες από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να “επιστρέψουν” στις χώρες καταγωγής τους, αντί να επικρίνουν την πολιτική του Λευκού Οίκου. Την παραμονή της ψηφοφορίας, ο Τραμπ προέτρεψε τα μέλη του Κοινοβουλίου να μην πέσουν στην “παγίδα” που τους έστηναν οι αντίπαλοί του. Μετά την ψηφοφορία, επανήλθε για να σχολιάσει στο Twitter ότι “δεν υπάρχει ούτε ένα κόκκαλο ρατσιστή στο κορμί του”. Τα τέσσερα μέλη του Κοινοβουλίου που έγιναν στόχος του Τραμπ, οι νεοεκλεγμένες Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτές, Ιλάν Όμαρ, Αϊάνα Πρέσλι και Ρασίντα Τλάιμπ, αφού κατήγγειλαν τα ρατσιστικά σχόλια, έκαναν λόγο για αντιπερισπασμό και κάλεσαν τον αμερικανικό λαό να μην επικεντρώνεται στα λόγια αλλά στην πολιτική του προέδρου. Για τον Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρο του Μπάρακ Ομπάμα που συμμετέχει στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών που θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020, κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία “δεν ήταν τόσο ανοιχτά ρατσιστής όσο αυτός ο άνθρωπος”.

Έως χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επέφευγε να τις κατονομάσει, αν και ήταν πασιφανές σε ποιες αναφεροταν όταν έλεγε ότι ασκούν κριτική στην κυβέρνησή του, ενώ στις χώρες καταγωγής τους η εγκληματικότητα βασιλεύει και τις προέτρεπε να επιστρέψουν εκεί. Χθες, ωστόσο, παρακινούμενος από το ένθερμο πλήθος, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις τέσσερις ονομαστικά.

Η Όμαρ έχει «ιστορικό παράφορου αντισημιτισμού», «συκοφάντησε τους γενναίους Αμερικανούς που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στη Σομαλία», αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αντιμετωπίζει «με περιφρόνηση τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς». Αυτά τόνισε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του στη Βόρεια Καρολίνα, οι οποίοι άρχισαν πλέον να φωνάζουν ρυθμικά «Στείλε την πίσω! Στείλε την πίσω!».

Έκτός από το πλήθος που ζητωκραύγαζε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε έναν ακόμη λόγο να θριαμβολογεί. Νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλε επ’ αόριστον τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την πρόταση να κινηθεί διαδικασίας παύσης του και παραπομπής του στη δικαιοσύνη, ευχαριστώντας τους Δημοκρατικούς που καταψήφισαν το μέτρο αυτό.

Για Ιράν:

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ισλαμική δημοκρατία βοήθησε, αφού έλαβε σήμα κινδύνου, ένα “ξένο δεξαμενόπλοιο που αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα” στον Κόλπο αναφέρουν οι NYTimes. Στο μεταξύ, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι προτίθεται να διαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα, διαψεύδοντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αλλά και τη δήλωση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις διαφωνίες της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη. Ο Πομπέο σημείωσε ότι το Ιράν άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμο να επαναδιαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο Τραμπ δήλωσε: “Θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος”. Ο Πομπέο εμφανίστηκε να αντιδρά σε σχόλιο του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι η Τεχεράνη θα συζητήσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα, αν η Ουάσιγκτον σταματήσει να εξοπλίζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κάτι που οι ΗΠΑ είναι μάλλον απίθανο να κάνουν. Η εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού προκάλεσε την άμεση διάψευση του εκπροσώπου της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ, ο οποίος ανήρτησε στο Twitter “οι πύραυλοι του Ιράν… δεν είναι σε καμία περίπτωση και υπό κανέναν όρο ζήτημα διαπραγμάτευσης με κανέναν και καμία χώρα, τελεία”. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες αφού ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ύψωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να αποχωρεί από δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και θα προχωρήσει σε αντίποινα μετά τη σύλληψη στο Γιβραλτάρ ενός ιρανικού τάνκερ.

Άγγελα Μέρκελ

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι καλά στην υγεία της, δήλωσε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, διαβεβαιώνοντας ότι είναι απολύτως σε θέση να εξαντλήσει την θητεία της στην Καγκελαρία.

«Είναι καλά στην υγεία της και φυσικά είναι σε θέση να εξαντλήσει την θητεία της», μέχρι το φθινόπωρο του 2021, δήλωσε ο κ. Μπράουν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Reuters, για να προσθέσει ότι η κυρία Μέρκελ είχε μπροστά της μια τετραετή θητεία και «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθιστούν απαραίτητο να την ολοκληρώσουμε».

Ερωτώμενος σχετικά με τις εικασίες γύρω από το ενδεχόμενο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό το προσεχές διάστημα, μετά και το νέο ιστορικό χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε στις Ευρωεκλογές, ο στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. «Δεν νομίζω ότι το SPD θα αποχωρήσει», ανέφερε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το Brexit, και να συμβάλει στην διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, καθώς η Γερμανία θα αναλάβει το β’ εξάμηνο του 2020 την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πιστεύω ότι ένα γερμανικό μεγάλο λαϊκό κόμμα θα πει “αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να γυρίσουμε την πλάτη μας και να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράουν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν θα ήταν κατάλληλος προκειμένου να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ, ο Χέλγκε Μπράουν τόνισε: «Ασφαλώς θα ήταν, αλλά μόλις πήραμε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πόστο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (σσ. η οποία εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) – αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας ικανοποιεί πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε εάν μπορούν κι άλλοι Γερμανοί να αναλάβουν κορυφαία αξιώματα».

Για το ίδιο θέμα, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχουν πολλοί ιδιαίτερα καταρτισμένοι υποψήφιοι και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να παρουσιάσει μια κοινή πρόταση για την θέση. Αναμένει δε το ζήτημα να έχει αποσαφηνιστεί ως τον Σεπτέμβριο.

Tζόνσον-Brexit

O Μπόρις Τζόνσον κατέρριψε το ρεκόρ για τα περισσότερα χρήματα που έχει ποτέ συγκεντρώσει Βρετανός πολιτικός στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός.

Οι μισές και πλέον δωρεές στην εκστρατεία του Τζόνσον προήλθαν από χρηματοοικονομικούς συμβούλους και επιχειρηματίες, που χρηματοδότησαν την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Τζόνσον εξασφάλισε 200.000 λίρες σε δωρεές, με το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρώσει τον τελευταίο χρόνο να ανέρχεται σε 702.000 λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το κοινοβούλιο.

Αυτό βοήθησε τον Τζόνσον να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ συγκέντρωσης χρημάτων που είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει 627.000 λίρες στην προσπάθειά του να ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος το 2010.

Ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει να είναι έτοιμος για μια σαρωτική νίκη, όταν ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η οποία εξ ορισμού θα αποφασίσει και τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Η δέσμευσή του «do or die», δηλαδή να εγκαταλείψει η χώρα του την ΕΕ με ή χωρίς μια συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου, αναμένεται να βαθύνει την κρίση του Brexit, θέτοντάς τον σε πορεία σύγκρουσης με τους 27 ηγέτες της ΕΕ και το ίδιο του το κοινοβούλιο.

Η απειλή, ωστόσο, αυτή δείχνει να έχει απήχηση μεταξύ των υποστηρικτών των Συντηρητικών, που δεν κρύβουν την οργή τους για την αποτυχία της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το Λονδίνο την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε 100.000 λίρες από τον Τζόναθαν Μόινιχαν, τον πρόεδρο της Ipex Capital, μιας τεχνολογικής εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου, που ήταν επικεφαλής της επίσημης οικονομικής επιτροπής της εκστρατείας Vote Leave, υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Επιμέλεια: Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα