back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η συνέντευξη της νέας προέδρου της Κομισιόν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες αλλά και ο ισχυρισμός του Ντ. Τραμπ ότι καταρρίφθηκε ιρανικό drone απο αμερικανικό αεροπλανοφορο είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για πρόεδρο Κομισιόν: Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου, που αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώνουν στις αιτήσεις στην πρώτη χώρα προορισμού της Ε.Ε συνήθως την Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. “Θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το Δουβλίνο, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη και διαμοιρασμός της ευθύνης” δήλωσε στην Bild η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. “Δεν κατάλαβα ποτέ πραγματικά γιατί το Δουβλίνο ξεκίνησε με την απλή εξίσωση: όπου ο μετανάστης πατάει πρώτα το πόδι του σε ευρωπαϊκό έδαφος θα πρέπει και εκεί να παραμένει”. “Η μετανάστευση γίνεται μέσω εδάφους και θάλασσας. Μπορούμε να έχουμε σταθερότητα στα εξωτερικά μας σύνορα μόνο αν παράσχουμε επαρκή βοήθεια στα κράτη – μέλη που είναι εκτεθειμένα στην μεταναστευτική πίεση λόγω της θέσης τους στον χάρτη” είπε.

Η ντερ Λάιεν θα αναλάβει τη θέση της, την 1η Νοεμβρίου για μια πενταετή θητεία και ζήτησε επίσης μια ηπιότερη προσέγγιση σε ό,τι αφορά το θέμα του κράτους δικαίου σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία “καθώς είναι πιο σημαντικό να γίνονται πιο αντικειμενικές συζητήσεις”. Η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι στόχος “αλλά κανείς δεν είναι τέλειος” είπε συγκεκριμένα στην Süddeutsche Zeitung. Προσέθεσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον κρατών – μελών της Ε.Ε “θα μπορούσε να είναι ένα καταληκτικό μέτρο και αφού έχουν εξαντληθεί άλλα βήματα”. Να σημειωθεί ότι η φον ντερ Λάιεν εξελέγη για τη θέση της λόγω και της στήριξης των χωρών της Βίζεγκραντ – Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία που στάθηκαν απέναντι στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία κυρώσεων προς την Πολωνία και την Ουγγαρία για αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις τους στον τομέα της Δικαιοσύνης. Τα σχόλια της σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία η νέα πρόεδρος εμφανίζεται πιο διαλλακτική. Παρά το γεγονός ότι είπε πως υπάρχουν πάντα καλοί λογοι για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ “θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία” ώστε να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Η Ιταλία καλείται να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2020 έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η Κομισιόν που έχει εισηγηθεί μέτρα κατά της Ιταλίας για το έλλειμμα θέλει την Ρώμη να δεσμευθεί ότι ο προϋπολογισμός της δεν θα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Στο μεταξύ, διατεθειμένη να προσφέρει στη Βρετανία μια παράταση των συνομιλιών για την έξοδό της από την ΕΕ δήλωσε χθες η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν το Λονδίνο εξασφαλίσει μια ικανοποιητική βάση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κοινοπραξία ευρωπαϊκών εφημερίδων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θα περιμένει πρώτα να επιλεγεί νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία και μετά θα ζητήσει συνομιλίες. «Δεν θέλουμε ένα σκληρό Brexit. Αυτό δεν είναι καλό για καμιά πλευρά. Εχουμε μια καλή συμφωνία εξόδου», είπε, προσθέτοντας ότι μια συντεταγμένη αποχώρηση είναι σημαντική για την έναρξη μελλοντικών δεσμών σε καλή βάση.

Για Μαργαρίτη Σχοινά: “Επιβεβαιώθηκε ο Μαργαρίτης” σχολιάζει το Politico. Αν διαβάζετε Politico δεν ήταν έκπληξη η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχρισε υποψήφιο για τη θεση επιτρόπου της Ελλάδας τον Μαργαρίτη Σχοινά, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Σχοινά σημερα, στην Αθήνα.
Ο Μητσοτάκης επέλεξε έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να είναι … asset στις Βρυξέλλες και είναι ένα φιλικό μήνυμα προς τον σημερινό πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, του οποίου ο Σχοινάς είναι στενός συνεργάτης. Ο σημερινός εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν έχει υπάρξει ενεργός παράγοντας στη διαμόρφωση πολιτικών στις Βρυξέλλες εδώ και τρεις δεκαετίες.
Θέμα φύλου: Ο Σχοινάς είναι φανερά… άνδρας και ο Μητσοτάκης δεν έχει στείλει δεύτερο όνομα – γυναικείο – όπως έχει ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τώρα ο Σχοινάς μάλλον θα γίνει ένας απο τους 14 άνδρες στην επόμενη Επιτροπή – σύμφωνα με τους στόχους της φον ντερ Λάιεν – με την ελπίδα στην Αθήνα να είναι να αναλάβει ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.

Στη Βρετανία: Η χθεσινή ψηφοφορία που μπλοκάρει επί της ουσίας κάθε προσπάθεια να ανασταλεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσει το Brexit χωρίς συμφωνία είναι το βασικό θέμα στις εφημερίδες.
Ο Guardian αναφέρει ότι οι βουλευτές έδωσαν στον Μπόρις Τζόνσον μια πρώτη σκληρή γεύση του μεγέθους των προκλήσεων, που θα αντιμετωπίσει όταν και αν γίνει πρωθυπουργός. Η ζωή του θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη διαπιστώνει η εφημερίδα “i”.
Γελοιογραφίες στους Times και την Daily Telegraph δείχνουν τον κ Τζόνσον να είναι δεμένος ύστερα από τη χθεσινή ψηφοφορία. Είναι μια προοπτική που τρομάζει αρκτούς. Αν κάποιος βουλευτής θέλει πραγματικά ο Τζόνσον να σώσει τη συμφωνία, αναφέρει η εφημερίδα, θα πρέπει να του παραχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα περιθώρια ελιγμών.
Σύμφωνα με την άποψη της Sun η χθεσινή ψηφοφορία δεν είναι κάποια ευγενής άμυνα της δημοκρατίας αλλά απλά μια κίνηση για να γινει ακόμα πιο δυσκολη η αποδοχή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Από την πλευρά της η i αναφέρει ότι η ιδέα ότι θα μπορούσε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ιστορία του έθνους είναι εξοργιστική καθώς επί της ουσίας θα “κλέψει” την ευκαιρία από τους βουλευτές να συζητήσουν και να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι ενώ οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις επανειλημμένα επιχείρησαν να ανατρέψουν τη συμφωνία της Μέι, ο κ Τζόνσον τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με φιλοευρωπαίους αντάρτες… που είναι αποφασισμένοι να τον σταματήσουν στην περίπτωση που επιδιώξει έξοδο χωρίς συμφωνία.
Οι Times αναφέρουν ότι τρεις υπουργοί ετοιμάζονται να παραιτηθούν τη μέρα που θα γίνει ο Τζόνσον πρωθυπουργός, αν όπως αναμένεται κερδίσει την ηγεσία των Τόρις.

Για μεταναστευτικό: Σε σχόλιο της με τίτλο «Καλύτερα από το τίποτα» η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην άτυπη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ που συνήλθε στο Ελσίνκι με στόχο την εξεύρεση μεταβατικής λύσης στο θέμα της κατανομής προσφύγων, η οποία ωστόσο δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα αλλά αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες εκ νέου. «Στο πεδίο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες και η κατάσταση έχει έτσι διαμορφωθεί ώστε πρέπει να χαιρετίσουμε ακόμη και την παραμικρή πρόοδο» σημειώνει η SZ συνεχίζοντας: «Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Φινλανδία συμφώνησαν σε μια διαδικασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν σύντομα να καταλήξουν σε ορισμένους κανόνες για την κατανομή των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.»

Σύμφωνα με το σχόλιο αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά κάποια κράτη δεν θα παρακαλούν «αιωνίως» άλλα κράτη μέχρι αυτά οικειοθελώς να δεχθούν πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο αλλά και ότι «υπάρχει μια ομάδα χωρών που αντιμετωπίζει το πρόβλημα από κοινού». Τα πράγματα μπορεί βέβαια να αποτύχουν, εκτιμά ο σχολιογράφος, ωστόσο όλο αυτό «είναι κάτι περισσότερο από το τίποτα. Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει ως εξής: Η Ιταλία συμφωνεί ότι όχι όλοι αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων κατανέμονται, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ως στόχο ότι οι ναυαγοί θα πρέπει κάποια στιγμή να στέλνονται πίσω στην Τυνησία ή το Μαρόκο. Αν αυτό επιτευχθεί, δεν θα αποτελεί πρόοδο για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αλλά μια συμφωνία μερικών κυβερνήσεων, πέρα από την ΕΕ».

Για Ελλάδα: Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της κάνει μια σύγκριση της Ελλάδας πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα εστιάζοντας στο τέλος των ψευδαισθήσεων. Ο σχολιογράφος επιλέγει να αναφέρεται στο σχόλιό του στις Ελληνίδες, «μιας και τελευταία δεν ακούει κανείς πολλά γι αυτές», σημειώνοντας βέβαια ότι όσα γράφει αφορούν και τους Έλληνες συμπολίτες τους. Όπως σημειώνει, πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κράτησε την Ευρώπη και τον χρηματοπιστωτικό κόσμο σε αγωνία. «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζονταν ότι θα έδιωχναν την κρίση από την χώρα απλά με μαγικό τρόπο. Πολλές Ελληνίδες τους πίστεψαν. Πρέπει να είχαν, για να ειπωθεί απλά, μια ασυνήθιστη σχέση με την πραγματικότητα. Κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα αυτό εκδηλώθηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ τον Ιούλιο του 2015» αναφέρει το σχόλιο παραπέμποντας στο δημοψήφισμα και στα επακόλουθά του. «Τέσσερα χρόνια αργότερα, έγιναν ξανά εκλογές στην Ελλάδα και τώρα η κατάσταση φαίνεται εντελώς διαφορετική» αναφέρει ο σχολιογράφος, σημειώνοντας ότι νικητής βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οπαδός του «οικονομικού φιλελευθερισμού» που «εκφράζει την αξιοπιστία και την σοβαρότητα». Ο Μητσοτάκης στον προεκλογικό αγώνα του «απέφυγε τις μεγάλες υποσχέσεις» ενώ τις συμφωνίες με τους δανειστές δεν θέλει «να τινάξει στον αέρα, όπως κάποτε ο Τσίπρας». Σε πολιτικούς που υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες πιστεύουν μόνο λίγοι πια στην Ελλάδα, γράφει το σχόλιο, σημειώνοντας ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων ανήκει σε αυτούς, όσοι δηλαδή ψήφισαν το νέο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη «ο οποίος εξακολουθεί να μιλά όπως πριν από τέσσερα χρόνια». Από την άλλη πλευρά «ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο έξυπνος. Μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί πια ότι προσπαθεί τώρα να ξαναβρεί τον εαυτό του στην αντιπολίτευση. Ήδη μια φορά το κατάφερε. Από αριστερός επαναστάτης στην αρχή έγινε ένας αριστερός πραγματιστής. Με αυτόν τον ρόλο θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά».

Στην Ισπανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Podemos άφησε για πρώτη φορά χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μετέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Πάμπλο Ιγκλέσιας αναφέρει η Pais. Το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές του Απριλίου είναι κατακερματισμένο και ο πιο σίγουρος τρόπος να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos, με τη στήριξη μικρών περιφερειακών κομμάτων. Ομως, η αρχική συμφωνία Σάντσεθ – Ιγκλέσιας έχει προσκρούσει σε σημαντικές “λεπτομέρειες”, όπως είναι η πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης και η στάση της απέναντι στα αποσχιστικά κινήματα. Σημαντική μερίδα του σοσιαλιστικού PSOE αντιτίθεται στη συγκυβέρνηση με το Podemos λόγω της αριστερής στροφής που αυτή προϋποθέτει και λόγω της ήπιας στάσης του κόμματος απέναντι στους Καταλανούς αυτονομιστές. Ο Σάντσεθ επιθυμεί να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας που θα έχει την εξωτερική στήριξη του Podemos ή θα περιλαμβάνει τεχνοκράτες προταθέντες από το Podemos. To κόμμα του Ιγκλέσιας επιμένει να λάβει μέρος στην κυβέρνηση, ενώ και εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του, που ολοκληρώθηκε χθες, επιβεβαίωσε αυτή τη στάση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το 70% των μελών συμφωνεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ μόνο σε περίπτωση που το Podemos μετέχει στην κυβέρνηση.

Για Ιράν: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Boxer “κατέστρεψε” ένα ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο drone στο Στενό του Χορμούζ, μετά αφότου το ιρανικό UAV προσέγγισε απειλητικά το αμερικανικό πλοίο πετώντας σε απόσταση μικρότερη από 1.000 γιάρδες από αυτό αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο το ιρανικό drone αγνόησε “επανειλημμένα σήματα για να υποχωρήσει”. “Αυτή είναι η τελευταία από τις πολλές προκλητικές και εχθρικές πράξεις του Ιράν ενάντια σε πλοία που δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα. Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να υπερασπιστούν το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τα συμφέροντά μας”, δήλωσε ο Τραμπ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian το Ιράν διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Ο αναπληρωτής υπουργος Εξωτερικων, Αμπας Αρακί έστειλε μήνυμα μέσω Twitter λέγοντας “δεν χάσαμε κανένα drone στο Στενό του Χορμούζ ή αλλού. Ανησυχώ πως οι αμερικανοί μάλλον κατέρριψαν κάτι δικό τους, κατά λάθος”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα