back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ.Μητσοτάκης από τη Βουλή: Άμεση μείωση 22% σε ΕΝΦΙΑ – Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις σε 20% σε δύο φάσεις

Διαβάστε επίσης

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από το 2019 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η μείωση για τις μικρές ιδιοκτησίες θα είναι της τάξης του 30%., για τις μεσαίες ιδιοκτησίες 20%. και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του ενός εκατομμυρίου, θα είναι της τάξης του 10%.
Ανακοίνωσε επίσης άμεση αλλαγή της ρύθμισης των 120 δόσεων με ελάχιστη μηνιαία καταβολή στα 20 από 30 ευρώ και μείωση επιτοκίου από 5 σε 3%.. Επίσης διεύρυνση της ρύθμισης με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι μειώσεις αυτές θα ψηφιστούν τήν ερχόμενη εβδομάδα με διαδικασία κατεπεϊγοντος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις σε 20% σε δύο φάσεις, με τπρώτη από Σεπτέμβριο στο 24%, καθώς και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%.
Εξήγγειλε επίσης αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, καθώς και έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ΔΕΗ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας”. “Αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε και άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος”, διευκρίνισε και πρόσθεσε :”Όπου χρειασθεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή.”

Τα πέντε “εμβληματικά” έργα

Τα πέντε “εμβληματικά”, όπως τα χαρακτήρισε, έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι τα εξής:

  •  Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο .
  • Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
  • Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
  • Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
  • Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Αυτές οι πέντε «παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε .
Σε ότι αφορά την επέκταση και ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι αποτελεί έργο που θα αναγεννήσει εξ ολοκλήρου τις γύρω περιοχές αναγεννώντας κυριολεκτικά τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια. «H Αθήνα αποκτά έναν νέο πόλο πολιτισμού και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γνωστοποίησε εξάλλου ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες του συγκεκριμένου έργου.

Οι φυλακές Κορυδαλλού

Σε ότι αφορά τις φυλακές Κορυδαλλού γνωστοποίησε ότι θα μεταφερθούν εκτός αστικού ιστού, οι παλιές εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν ενώ στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι άθλησης αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα