back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λάνθιμος, Αμπράμοβιτς και Ολιβιέ Πυ στο νέο πρόγραμμα της Λυρικής

Διαβάστε επίσης

Σπουδαίοι καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των Τεχνών οπως ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ολιβιέ Πυ, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και η Κατερίνα Ευαγγελάτου συμπράτουν με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου διερευνόντας την αλληλεπίδραση της όπερας με άλλα είδη Τεχνών.

Το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης στοχεύει στην καλλιτεχνική εξωστρέφεια μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και συμπαραγωγές με διεθνείς φορείς, επενδύει στη νέα δημιουργία μέσω αναθέσεων, κάνει βήματα στη διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, και φέρνει επί σκηνής μοναδικά αριστουργήματα της όπερας, της οπερέτας και του μπαλέτου σε φιλόδοξες παραγωγές.

«Η Λυρική δεν βρήκε μόνο τη νέα της στέγη στο Κέντρο Πολιτισμού» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «η μεγάλη δωρεά των είκοσι εκατομμυρίων του Ιδρύματος για το 5ετές πρόγραμμα εξωστρέφειας δίνουν φτερά στη Λυρική να πετάξει στο διεθνές στερέωμα με παραγωγές φιλόδοξες και απαιτητικές και κατακτά σταδιακά το δύσκολο κοινό της Οπερας».

Παγκόσμιες πρεμιέρες και αναβιώσεις παραγωγών

Τέσσερις παγκόσμιες πρεμιέρες, μια πανελλήνια πρεμιέρα, επτά νέες παραγωγές όπερας, δύο νέες παραγωγές μπαλέτου και τρεις αναβιώσεις παραγωγών, αλλά και συναυλίες, περφόρμανς, προβολές συνοδεία ζωντανής μουσικής συνθέτουν το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από το φθινόπωρο του 2019 έως και το καλοκαίρι του 2020.

Η εναρκτήρια παραγωγή της σεζόν είναι η Υπνοβάτις του Μπελλίνι, στη θρυλική σκηνοθεσία του Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι, μια ιστορική παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την ΕΛΣ, τον Οκτώβριο του 2019.

Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ υπογράφει τη νέα παραγωγή της πεντάπρακτης βερσιόν του Ντον Κάρλο του Βέρντι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ αμέσως μετά ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πυ σκηνοθετεί το αριστούργημα του 20ού αιώνα Βότσεκ του Άλμπαν Μπεργκ, τον Ιανουάριο του 2020, για πρώτη φορά στην ΕΛΣ.

Η πρώτη παραγγελία της ΕΛΣ για τη σεζόν 2019/20, με αφορμή την επέτειο των 80 ετών του οργανισμού, έρχεται τον Μάρτιο του 2020 και είναι η όπερα Πάπισσα Ιωάννα του Γιώργου Βασιλαντωνάκη σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, και σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 θα παρουσιαστεί η επετειακή παραγωγή της χρονιάς, με την οποία η ΕΛΣ θα εορτάσει τα 80 της χρόνια. Πρόκειται για το πρώτο έργο με το οποίο η Λυρική Σκηνή (ως μέρος τότε του Εθνικού Θεάτρου) ξεκίνησε την πορεία της στις 5 Μαρτίου 1940, τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Η Νυχτερίδα θα παρουσιαστεί στην επιτυχημένη σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Το πρόγραμμα της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ The Artist on the Composer φέρνει στην Ελλάδα τον κορυφαίο σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, που θα δημιουργήσει μια μικρού μήκους ταινία στην οποία τον ρόλο του σεναρίου θα παίζει η ζωντάνη μουσική, ενώ μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή της ΕΛΣ φέρνει επί σκηνής τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο νέο της πρότζεκτ με τίτλο «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα