back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα – 49 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Διαβάστε επίσης

Σαράντα εννέα οι μετασεισμικές δονήσεις που είχαν καταγραφεί έως τις 6 το πρωί, μετά το σεισμό των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην Αττική.

Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε αργά χθες βράδυ για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος, ανέφερε επίσης ότι ο σεισμός, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας. Συνέστησε ψυχραιμία και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.

Μιλώντας εξάλλου στο Αθηναικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κύριος Λέκκας δήλωσε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο κρατικός μηχανισμός, θα παραμείνει σε επιφυλακή όλο το σαββατοκύριακο, ενώ από σήμερα, θα αρχίσει και η καταγραφή των ζημιών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν τις αυτοψίες.

Τα συγχαρητήρια του στον κρατικό μηχανισμό για την πολύ ικανοποιητική- όπως είπε- ανταπόκρισή του μετά τον σεισμό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας εξακολουθούν να βρίσκονται και τα νοσοκομεία. Για προληπτικούς λόγους, παραμένουν δύο παιδιά στο Αγλαία Κυριακού και δύο γυναίκες στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Σε απόλυτη ετοιμότητα εξάλλου, παραμένει όλο το σύστημα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης, όπως βεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από το δήμο Αθηναίων για τυχόν ζημιές από το σεισμό

Τριάντα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Αθηναίων καθώς και συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεχίζουν και σήμερα την καταγραφή ζημιών από τη χθεσινή σεισμική δόνηση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια καθώς και στις δημοτικές υποδομές και τον αποκλεισμό σημείων μεγάλης επικινδυνότητας για πεζούς και αυτοκίνητα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, έχει θέσει τον μηχανισμό του δήμου Αθηναίων σε επιφυλακή, ενώ επισκέφθηκε με κλιμάκιο στελεχών του δήμου Αθηναίων, σημεία της πόλης που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που συνεδρίασε χθες, οι ζημιές είναι περιορισμένες και παρατηρούνται, έως τώρα, σε δεκαπέντε κτίρια σε όλη την πόλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα διατηρητέα. Επίσης σε 75 εγκαταλελειμμένα κτίρια, που ο Δήμος Αθηναίων έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνα, συνεργεία ολοκλήρωσαν την επανατοποθέτηση της ειδικής προειδοποιητικής σήμανσης για πεζούς και αυτοκίνητα.

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, από ελέγχους και αυτοψίες που διενεργήθηκαν έως τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία διαπιστώθηκε πτώση σοβάδων και μερική κατάρρευση δομικών στοιχείων κτιρίων σε κτίρια που βρίσκονται: Αιόλου 36 ( Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης), Αισχύλου 9, Αρχιμήδους 17, Ερμού 90, Καππαδοκίας 22, Κεραμεικού 50 , Λαμπάκη 49, Μοναστηράκι (Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου), Μυκάλης και Κεραμεικού, Πειραιώς 90, Πραξιτέλους 13, Τριών Ιεραρχών και Πάδοβα, Χρ. Λαδά και Σταδίου, Φυλής 121 και Ψαρών 34.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα