back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τοποθετήσεις υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας περνά πλέον στα χέρια της δημόσιας διοίκησης ενώ καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θα έχει λόγο στο διορισμό του επικεφαλής του ο οποίος θα προέρχεται από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, τόνισε στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Περιγράφοντας τα δυο πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο σκανδαλώδες , όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων λέγοντας ότι η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά έχουν παγώσει την έκδοση περισσοτέρων από 200.000 συντάξεις και την ικανοποίηση συνολικά 400.000 αιτημάτων για συνταξιοδότηση. Ως δεύτερο σοβαρό πρόβλημα προσδιόρισε τον ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό με τον οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Για αλλαγή του υποδείγματος χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας ώστε να καταστεί βιώσιμο και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι προωθούνται άμεσα συνέργειες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι στέλνουμε μήνυμα σε όλους ότι η Ελλάδα είναι πλέον πόλος επενδύσεων και στον τομέα της υγείας. Κατά τα άλλα ο υπουργός μίλησε για πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και δεσμεύτηκε για την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα προβλέπει περίθαλψη με αξιοπρέπεια στο πλαίσιο της οποίας θα περιοριστούν οι ουρές παντού.

Σε ευθεία αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί επιστροφής στην κανονικότητα προέβη ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η οικοδόμηση μιας νέας σύγχρονης δημοκρατίας κάτι που σημαίνει σύγκρουση με το πελατειακό σύστημα.

Καταγράφοντας τις διάφορες μορφές της αυθαιρεσίας της εξουσίας ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι αυθαιρεσία είναι ο υπουργός παιδείας να αποφασίζει ποια τμήματα, ποια πανεπιστήμια πόσοι θα είναι οι καθηγητές και πόσοι οι εισακτέοι, κάτι που παραπέμπει σε σοβιετικού τύπου σύστημα που κινείται με στενά κομματικά ή πελατειακά κριτήρια.

Ως θύμα αυτής της αντίληψης ο κ. Παπανδρέου που σημειωτέων εκλέγεται στην Αχαΐα χαρακτήρισε την περίπτωση της ακύρωσης της απόφασης για δημιουργία νομικής σχολής στην Πάτρα . Κατά τα άλλα άσκησε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας γενικόλογη την αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάπτυξη.

Τις βασικές αρχές του προγράμματος για τον πολιτισμό στην Ελλάδα του αύριο παρουσίασε στην Βουλή η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Με στόχο την αστική και οικονομική ανάκαμψη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας η κ. Μενδώνη επανέλαβε την αναγέννηση του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου και την επέκταση του.

Όσον αφορά στο Ακροπόλ δήλωσε ότι θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Επίσης αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και την έναρξη της λειτουργίας του μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Για δυο ωρολογιακές βόμβες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος λέγοντας ότι η πρώτη αφορά τις συνέπειες της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση με τα 2/3 των δημάρχων και των μισών περιφερειαρχών να μην έχουν την πλειοψηφία ώστε να μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι σε λίγες ημέρες θα λυθεί το ζ’’ητημα με νομοθετική παρέμβαση ενώ γνωστοποίησε ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ως δεύτερη ωρολογιακή βόμβα ο υπουργός εσωτερικών παρουσίασε τον ΧΥΤΑ της Φυλής λέγοντας ότι η Αττική κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν έκαναν τίποτε για ΝΑ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία», ανέφερε ο υπουργός επισημαίνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη και ήδη ύστερα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με τη φράση “Η Ελλάδα δεν πάσχει από καταπάτηση δικαιωμάτων , από ασφάλεια πάσχει”, απάντησε ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό του. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοίδης την ομιλία του οποίου παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός η σωφρονιστική και μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες του υπουργείου του γιατί έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ασφάλεια.

Κατά τα άλλα ο κ.,Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας , σημείωσε ότι γειτονιά – γειτονιά θα ξεριζώσουμε, όπως είπε, εγκληματικές συμμορίες που μπαίνουν στα σπίτια για να ληστέψουν και δεσμεύτηκε ότι θα στραγγίσουμε ως χώρα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας , δεσμεύτηκε για την αναθεώρηση του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ ενώ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο εθνικής άμυνας για τη δημιουργία ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος εντός της Αττικής αλλά εκτός αστικού ιστού και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα το οποίο ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού

Την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για χορηγίες – δωρεές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δηλαδή σε σωματεία και ομοσπονδίες εξετάζει η κυβέρνηση, δήλωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Επίσης τόνισε ότι διερευνάται η δυνατότητα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό ενώ αναζητείται χώρος με σκοπό την κατασκευή αθλητικού κέντρου ατόμων με αναπηρία στην Αττική.

Πρόσθετη εγρήγορση, λόγω των έντονων πιέσεων όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές οι οποίες ευνοούνται το καλοκαίρι, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε, από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, είχαμε 3.200 αφίξεις, ενώ δημιουργούνται και νέες θαλάσσιες δίοδοι για τις μεταναστευτικές ροές, όπως αυτή μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο παροχής ασύλου που θα περιλαμβάνει ρωμαλέο και αποφασιστικό -όπως είπε- πρόγραμμα επιστροφών, για όσους έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

«Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν καταργείται με απόφαση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, αλλά με απόφαση του Ελληνικού λαού», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Αφού αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ασυνέπεια της κυβέρνησης στα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της μείωσης των πλεονασμάτων, σχολίασε τις χθεσινές τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι προσπάθησε να υποδυθεί τον υπεύθυνο ηγέτη και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, την οποία -όπως είπε- είδαμε σε ρόλο πασιονάριας. Αναφορικά με τον τομέα ευθύνης του, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την οργάνωση των παραγωγών.

Οι αναφορές Βορίδη για τη Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος αφού μίλησε περί προδοσίας, επέμεινε ότι οι συμφωνίες αλλάζουν και κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι άλλα έλεγε στο παρελθόν για τη Μακεδονία. «Ξέρω τί είναι εσχάτη προδοσία – όχι σε μένα αυτά, απάντησε σε αυστηρό ύφος ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η στάση της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ξεκάθαρη και συνεπής, από την αρχή ως το τέλος.

Για τυχοδιωκτισμό στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών κατηγόρησε τη ΝΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, εγκαλώντας την ότι με την πατριδο-καπηλική ρητορεία της άνοιξε το δρόμο στον διχασμό.

Δέσμια των ταξικών προτιμήσεών της και των νεοφιλελεύθερων παρωπίδων της, χαρακτήρισε τη ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Νέο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων προανήγγειλε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Τη δημιουργία μιας κεντρικής διαδικτυακής πύλης, gov.gr, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τη γενική δομή του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία, ανακοινώνοντας παράλληλα σημαντικές μειώσεις φόρων που ξεκινούν από το 2019. Ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Εξήγγειλε επίσης την άμεση αλλαγή της ρύθμισης των 120 δόσεων με ελάχιστη μηνιαία καταβολή στα 20 από 30 ευρώ και μείωση επιτοκίου από 5 σε 3%. Ακόμα διεύρυνση της ρύθμισης με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.

Για έξι ένοχες σιωπές στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό, για το αν θα διατηρήσει τα επιδόματα που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το δώρο Πάσχα ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης και ακόμα: τι θα κάνει με το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές, την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.

Με έκθεση ιδεών παρομοίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τες αόριστες, ατεκμηρίωτες, γενικόλογες και εν τέλει -όπως είπε- βαθιά συντηρητικές.

Εξαγγελίες οι οποίες αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο με το οποίο εφοδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Να θέσει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού αμφισβήτησε ο πρόεδρος του ΜΕΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα