back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Παναγιωτόπουλος: «θα επιδιώξουμε τη διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία»

Διαβάστε επίσης

«Ως υπουργείο Άμυνας, θα επιδιώξουμε τη διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, κυρίως με την υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζουμε πραγματικά το ίδιο να επιδιώκει και η Τουρκία. Αναμένουμε έμπρακτες αποδείξεις για τις προθέσεις της, πλην όμως φοβούμαι ότι μέχρι στιγμής δεν τις έχουμε», είπε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έθεσε τους στόχους και τις προτεραιότητες που θα έχει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας τους βασικούς άξονες: «ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ. Εξασφάλιση επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τεχνολογική υπεροχή του και στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης. Στόχος μας είναι η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων που ήδη έχουν προσδιοριστεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εξελίσσονται στη βάση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων. Ο συνολικός αυτός σχεδιασμός θα εξασφαλίσει πρώτα τη διατήρηση και σταδιακά την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Διαρθρώνεται δε σε δύο επίπεδα:

Επίπεδο πρώτο: Έχει να κάνει με την αναβάθμιση και υποστήριξη των βασικών οπλικών συστημάτων σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, σύμφωνα με τις ανάγκες, το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που ορίσαμε από κοινού με τη Στρατιωτική Ηγεσία.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην πρόσκτηση οπλικών συστημάτων που θα αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα και τη λειτουργική ετοιμότητα και στα Τρία Όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα επίπεδο πιο συγκεκριμένων, αλλά και πιο άμεσων παρεμβάσεων.

ΑΞΟΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποβλέπει στην αύξηση διαθεσιμότητας του έμψυχου δυναμικού, μέσω της ενίσχυσης του αναγκαίου στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και της θεσμοθέτησης ενός αντικειμενικού σταθερού πλαισίου σταδιοδρομικής εξέλιξης και συστήματος αξιολόγησης, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοκρατική ιεραρχική εξέλιξη των στελεχών.

ΑΞΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ

Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Κύρια παρέμβαση θα είναι η αναθεώρηση του νόμου περί προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, όλου του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλίζεται από τη μία η απαραίτητη διαφάνεια, χωρίς εντυπώσεις ψευδοδιαφάνειας, όσο και η αναγκαία ευελιξία, από την άλλη στο σύστημα προμηθειών, σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΞΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ

Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και για τη διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ενίσχυση αυτή θα γίνει μέσω της ενθάρρυνσης των συμπράξεων της αμυντικής μας βιομηχανίας με τον ιδιωτικό τομέα και της υποστήριξης της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Είναι άξονας θα έλεγα κομβικής στρατηγικής σημασίας και προοπτικής για τη χώρα.

ΑΞΟΝΑΣ ΠΕΜΠΤΟΣ

Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αναφέρομαι τόσο σε δράσεις για την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας προς απόκτηση καθοριστικών προσόντων ακόμα και για την αγορά εργασίας στην είσοδο σε αυτή από τους στρατεύσιμους και ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων προς το σκοπό αυτό, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών με τα ΑΕΙ της χώρας και στην αξιοποίηση της σωρευτικής επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας των δεξαμενών σκέψης, καθώς και με αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα