back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Οι πέντε αλήθειες που κρύβει η ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης

«Η κυβέρνηση από το πρωί διαφημίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποκρύπτοντας πέντε μεγάλες αλήθειες», επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής σημεία:

«1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει για εφαρμογή από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, που για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλεπόταν μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες.

2. Σήμερα η ΝΔ διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%.

3. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 με την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης (όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΤτΕ) έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα προεκλογικά πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για φέτος. Με λίγα λόγια, για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες, όπως μία βίλα στην Εκάλη, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο.

Κερδισμένες οι μεγάλες ιδιοκτησίες – Περικόπτεται η χρηματοδότηση των ΟΤΑ

4. Πραγματικοί κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως την προωθεί η ΝΔ, είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού οι χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έχουν την ίδια ελάφρυνση με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Περιστέρι ή στον Εύοσμο, αξίας ως 70.000 ευρώ θα διατηρήσει τη μείωση 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα γλιτώσει περί τα 100 ευρώ. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης μίας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, με το σχέδιο της ΝΔ για μείωση 10% θα πληρώσει 695 λιγότερα. ‘Αρα, ποιος είναι ο κερδισμένος; Αυτός που θα γλιτώσει 50-100 ευρώ ετησίως ή αυτός που θα γλιτώσει σχεδόν 700 ευρώ ετησίως;

5. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, προκειμένου να περικόψει την κρατική χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή, καθώς συνεπάγεται πως οι δήμοι που με χαμηλές αξίες ακινήτων – άρα και χαμηλά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ – δε θα έχουν τους πόρους να συντηρήσουν τις υπηρεσίες τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα