back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απάντηση της Ε.Ε σε Τσαβούσογλου για την συμφωνία επανεισδοχής

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε απάντηση προς την Τουρκία μετά τις δηλώσεις του υπ.Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου αναφορικά με την συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων.

“Ακούσαμε τα σχόλια από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν βλέπουμε αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής. Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης, αλλά η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν, παραμένει ένας από τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες” σχολίασε χθες η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι ο κ Τσαβούσογλου αναφερόταν στη συμφωνία επανεισδοχής του 2014 και όχι στη κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας το 2016.

Γ.Κουμουτσάκος: H Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών  ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ.Τσαβουσογλου περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος στην ανακοίνωσή του

Το θέμα προέκυψε από την αντίδραση της  Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT )   αναστέλλεται η συμφωνία επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ. «Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία κατέληξε».

Η συμφωνία όριζε ότι η Άγκυρα υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα