back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κωνσταντίνος Τσιάρας στον Αθήνα 9.84: “Από την αρχή θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή ηγεσίας στη δικαιοσύνη .Το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή θα έρθει με τη διαδικασία του επείγοντος, γι αυτό και δεν έχει δημοσιευθεί στη διαφάνεια.Το είχαμε όμως προαναγγείλει”.

Διαβάστε επίσης

“Από την αρχή θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή ηγεσίας στη δικαιοσύνη” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ,μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη. Όπως είπε “το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή θα έρθει με τη διαδικασία του επείγοντος, γι αυτό και δεν έχει δημοσιευθεί στη διαφάνεια, το είχαμε όμως προαναγγείλει” . Για τον Ποινικό Κώδικα επισήμανε ότι “επανέρχεται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή ,για να αλλάξουν επίμαχα άρθρα, που δημιουργούν πολλά ζητήματα. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το άνοιγμα των Δικαστηρίων στις 16 Σεπτεμβρίου” τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

“Υπάρχει μία γενικότερη θέση, η οποία τουλάχιστον για τη ΝΔ, έχει διατυπωθεί πολλές φορές . Εμείς πάντα ακολουθούμε τη θεσμική διαδικασία. Η διαδικασία, η οποία θα ακολουθήσουμε είναι η κανονική διαδικασία από την αρχή. Κατάλογος στο Υπουργικό Συμβούλιο, η διαβίβαση στη Βουλή για την γνωστή διαδικασία, επιστροφή στο Υπουργικό Συμβούλιο για επιλογή. Υπάρχει μία γενικότερη πρόθεση να επαναφέρουμε τη θεσμική διαδικασία, ως μία διάσταση κανονικότητας, την οποία εμείς υποστηρίζουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθείται με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατότητα. Είναι μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Ξεκινάει όλη αυτή η διαδικασία, προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουν πληρωθεί οι θέσεις των ανωτάτων δικαστικών , όπως προβλέπεται μέσα από τη θεσμική διαδικασία”.

Ερωτηθείς για την αποψινή κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου , για το οποίο δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ,δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

” Έχει προαναγγελθεί. Το πρώτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί με διαδικασία επείγοντος. Και αυτό το έχει πράξει ,από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Το θέμα είναι να μπορέσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο να αντιμετωπίσουμε ζητήματα, τα οποία ταλαιπωρούν την ελληνική Πολιτεία. Όσο δεν τα αντιμετωπίζουμε τόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρακτικές που πληγώνουν και την ίδια τη διαδικασία της Δημοκρατίας”. Όλοι είμαστε αντιμέτωποι -πρόσθεσε -με μια πραγματικότητα που μας ταλαιπωρεί , μας πληγώνει και μας κάνει να αγανακτούμε .”Νομίζω ότι με ένα νομοσχέδιο -τομή που αλλάζει πολλές από τις διαδικασίες που αφορούν στη σχέση πολίτη -Πολιτείας , αυτές θα αντιμετωπιστούν στο εξής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

Και πρόσθεσε : “Είμαι από αυτούς που έχουν κρίνει πολλές φορές μια αδιανόητη πρακτική ,η οποία έχει τη ρίζα της στο παρελθόν αλλά έχει γιγαντωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση .Δεν σας κρύβω ότι ακολουθώντας αυτή τη θεσμική προσέγγιση ,θεωρώ ότι οι διαδικασίες πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη ακολουθία και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όλες εκείνες οι λεπτομέρειες ή προϋποθέσεις που στην πραγματικότητα δημιουργούν τις συνθήκες μιας ευνομούμενης Πολιτείας. “Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ,ότι θα ακολουθήσει τη διαδικασία του επείγοντος , είχε προαναγγελθεί από το βήμα της Βουλής και όλες οι λεπτομέρειες του, είναι απολύτως γνωστές” επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

“Θα επανέλθουμε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να αλλάξουν επίμαχα άρθρα, τα οποία δημιουργούν παρά πολλά ζητήματα. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το άνοιγμα των Δικαστηρίων στις 16 Σεπτεμβρίου”.

“Μετά την πλήρωση της θέσεως των ανωτάτων δικαστικών , η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι ένα σπουδαίο νομοθέτημα. Πιστεύω ότι είναι μια σοβαρή ,θετική εξέλιξη στο ελληνικό νομοθετικό σύστημα και βεβαίως στην ελληνική δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δυστυχώς αυτή τη σοβαρή δουλειά – η οποία διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια με διακομματική κατά βάση συναίνεση- τη θυσίασε σε μια λογική ιδεολογικών προσεγγίσεων , υπερψηφίζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα, μια ημέρα πριν κλείσει το ελληνικό Κοινοβούλιο ,καθώς ξεκινούσε επίσημα η προεκλογική περίοδος. Εμείς απουσιάζαμε γιατί κρίναμε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει εκείνη τη χρονική περίοδο ,καθώς είχαν προαναγγελθεί οι εκλογές από τον Πρωθυπουργό . Υπήρχαν ζητήματα στα οποία είχαμε απόλυτα αντίθετη θέση και θα έπρεπε η κυβέρνηση να το σεβαστεί”.

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ,ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ .

“Τα δύο χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της δικαιοσύνης ,είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης ,που αποτελεί τεράστιο ζήτημα, και η πανσπερμία της νομοθεσίας , που δημιουργεί ζητήματα ανά περίπτωση και με βάση το πως θα πρέπει κάθε φορά να ερμηνευτεί μια νομοθεσία που αφορά μια συγκεκριμένη υπόθεση . Πρέπει να μπούμε σε μια λογική συγκεκριμένων επιλογών και η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια της χώρας είναι μια από αυτές της επιλογές . Είναι μια συζήτηση που ήδη έχω ξεκινήσει και με τους λειτουργούς της δικαιοσύνης αλλά και με άλλους θεσμικούς συνομιλητές του υπουργείου Δικαιοσύνης” τόνισε ο κ. Τσιάρας.

*ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

“Αυτό το ζήτημα είναι τεράστιο . Πρέπει να βρούμε λύσεις και με τον εξορθολογισμό της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων και με τον προγραμματισμό ανέγερσης νέων Δικαστικών Μεγάρων και με ενδεχομένως βελτιώσεις στις υπάρχουσες υποδομές. Υπάρχουν σκέψεις να οδηγηθούμε στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να παίρνουμε αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

*ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

‘Θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς , η Αρχή Διαφάνειας , η οποία θα μπορεί με αυτό τον τρόπο ,έχοντας από κάτω όλες τις επιμέρους Αρχές , Διευθύνσεις ,Γραμματείες ,ώστε να υπάρχει γενικότερος συντονισμός και να μην μπορεί κανείς ,για λόγους καθαρά τυπικούς , να μην ολοκληρώνει μια προσπάθεια , η οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλά σε μια μεγάλη κοινωνική ανάγκη , να υπάρχει διαφάνεια παντού ,και να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα τα φαινόμενα της διαφθοράς” κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα