back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική δραστηριότητα»

Διαβάστε επίσης

«Μελετούμε και καταγράφουμε τις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου, σχεδιάζουμε να την διεθνοποιήσουμε, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα όχι μόνο από μας, άλλα και σε ανώτερο επίπεδο, όχι όμως με σενάρια πολέμου», δήλωσε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, κατά την παρουσίαση της Κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος για τα ΜΟΕ, αλλά αυτά δεν λύνουν τις διαφορές, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία. Με τα ΜΟΕ, κρατάμε ένα δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό με την Άγκυρα, που υπό προϋποθέσεις αντιμετωπίζει σε πρώτο βαθμό κρίσεις, πριν εξελιχτούν επικίνδυνα.

«Όχι με σενάρια πολέμου η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας»

Στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο ΥΕΘΑ είπε ότι, θα αναδείξουμε το θέμα διεθνώς. Έχουμε ενημερώσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που συμμερίζονται την άποψη, ότι η Τουρκία είναι η χώρα που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Μελετούμε και καταγράφουμε τις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου, σχεδιάσουμε να την διεθνοποιήσουμε, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο από μας, άλλα και σε ανώτερο συμμαχικό επίπεδο, όχι όμως με σενάρια πολέμου.

Αναλυτικότερα ο ΥΕΘΑ είπε: «Τις προηγούμενες ημέρες είχα επαφές τόσο με τους Αμερικανούς, δηλαδή με τον Πρέσβη και με τον Υπουργό Εξωτερικών που μας επισκέφτηκαν προχθές, έναν υψηλότατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, τον εμπειρότερο αξιωματικό, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και άλλους Πρέσβεις και συμφωνήσαμε, διότι όλοι συμφωνούν τώρα, ότι αυτοί που επιδεικνύουν τη λάθος και προκλητική συμπεριφορά, αυτοί που γίνονται καλοί αγωγοί παραγωγής έντασης και αστάθειας στην περιοχή, δεν είμαστε εμείς. Είναι οι άλλοι. Αυτό το έχουν συμφωνήσει όλοι και το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι. Επομένως, νομίζω ότι θα αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο υψηλότερο από εμάς, όχι βέβαια με τα σενάρια πολέμου, αλλά με όλες τις ενέργειες που προβλέπονται, συστάσεις προς αυτή τη χώρα».

Υπάρχουν προτεραιότητες, είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, κάποιες από αυτές είναι επείγουσες, θα πρέπει όμως να αλλάξουμε τον νόμο «Περί Προμηθειών των Ε.Δ.» του Β. Βενιζέλου, ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτερες διαδικασίες στην απόκτηση των αναγκαίων οπλικών συστημάτων, ή στην αγορά ανταλλακτικών, για την συντηρήσει των συστημάτων που έχουμε, σύμφωνα με τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα