back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παγκάκια με αφηγηματική διάσταση στο Παγκράτι

Διαβάστε επίσης

Digital παγκάκια στο Παγκράτι συλλέγουν ιστορίες πολιτών και περαστικών της Αθήνας

Κάτσαμε σε ένα από τα παγκάκια, που λένε σύντομες ιστορίες συμπολιτών μας αλλά ακούν και τη δική σου, αν επιθυμείς να την μοιραστείς.

Πρόκειται για έξι παγκάκια στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου, όπου εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί πιλοτικά η διαδραστική ηχητική εγκατάσταση την οποία έστησαν η βραβευμένη περφόρμερ Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας.

Το κάθε παγκάκι «έχει συλλέξει» διαφορετικές ιστορίες, τις οποίες μπορεί κάποιος να τις ακούσει αφού συνδεθεί μέσω smartphone, λαπτοπ ή tablet στην ιστοσελίδα «digitalpagakia.gr» και το QR code που παραπέμπει απ’ ευθείας στον ιστότοπο. Με τον ίδιο τρόπο ο χρήστης μπορεί να ηχογραφήσει το δικό του αφήγημα.

digital_pagakia

Στο παγκάκι του πάρκου Ευαγγελισμού

Στο παγκάκι του πάρκου Ευαγγελισμού, η Κατερίνα μοιράζεται την ιστορία του αεροπορικού δυστυχήματος που βίωσε ο πατέρας της, ο οποίος ευτυχώς επιβίωσε με σοβαρά τραύματα. Η Μαργαρίτα διηγείται μια αστεία ιστορία των παιδικών της, χρόνων. Ο Θανάσης μια ιστορία με φαντάσματα και η Μαρία θυμάται το παγκάκι στο οποίο ανακοίνωσε στην οικογένεια της, την γέννηση του γιου της και στο οποίο, ίδιο, παγκάκι το παιδί έκανε τα πρώτα του βήματα.

digital_pagakia

Ο στόχος

Σκοπός της δράσης είναι να δώσει βήμα στις μοναδικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων να ακουστούν και να μείνουν στο χρόνο, τα παγκάκια να αποκτήσουν μια αφηγηματική διάσταση πέραν της χρηστικής και ο δημόσιος χώρος να γίνει τόπος έκφρασης και κοινωνικοποίησης.

Η τρίλιζα

Τα digital παγκάκια, είναι αναγνωρίσιμα μέσω της εικαστικής αποτύπωσης της τρίλιζας που είναι ζωγραφισμένη γύρω και πάνω στα επιλεγμένα παγκάκια της παρέμβασης, μαζί με το συνοδευτικό κείμενο «Τα παγκάκια αφηγούνται την ιστορία τους. Συνδέσου!».

Η τρίλιζα, όπως λένε οι δημιουργοί της εγκατάστασης, «επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου, καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του».

digital_pagakia

This is Athens – Polis

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens – Polis και εντάσσεται στην ευρύτερη σειρά δράσεων Re-Inventing Public Spaces που έχουν σκοπό την επανεφεύρεση των δημόσιων χώρων. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και έχει διάρκεια ενός έτους.

Τα σημεία που βρίσκονται τα digital παγκάκια είναι:

1. Πάρκο Ευαγγελισμού

2. Σπύρου Μερκούρη

3. ‘Αλσος Παγκρατίου (κοντά στην έξοδο οδού Ευτυχίδου)

4. Οδός Υμηττού (δίπλα στον κιν/φο Πάλας)

5. Πλατεία Μεσολογγίου

6. Οδός Εμπεδοκλέους και Αρχιμήδους (Καλλιμάρμαρο Στάδιο).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα