back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η καρατόμηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου της Τερέζα Μει από τον νέο πρωθυπουργό είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τυπο.

Στη Βρετανία:

Σοκ είναι η αίσθηση που αποπνέουν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου κυρίως λόγω των επιλογών του Μπόρις Τζόνσον για το υπουργικό συμβούλιο.
Οι Times περιγράφουν τον “αποκεφαλισμό” 11 μελών του υπουργικού συμβουλίου της Μει – με έξι να έχουν ήδη παραιτηθεί – ως “μακελειό το απόγευμα” και “την πιο σκληρή κυβερνητική αλλαγή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία”. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός είχε πει πρόσφατα ότι η πιο αγαπημένη του σκηνή στην ταινία “ο Νονος” ήταν “η σκηνή τιμωρίας των μελών της μαφίας” ενώ η Daily Telegraph κάνει λόγο για “πολιτική σφαγή” με “άνευ προηγουμένου μεταβατική” περίοδο. Επισημαίνει παράλληλα ότι ο Τζόνσον έδειξε άμεσα ποιος είναι ο πρωθυπουργός απολύοντας τον συνυποψήφιο του, Τζέρεμι Χαντ όταν αρνήθηκε τον ρόλο του υπουργού Άμυνας.
“Ένας σκληρός Τζόνσον παίρνει την εκδίκηση του” αναφέρει ο Guardian. “Χωρίς έλεος καταδίωξη” των αντιπάλων του από το υπουργικό ανάμεσα στους οποίους οι Χαντ, Πένι Μορντόντ, Λίαμ Φοξ, Γκρέγκ Κλαρκ.
Η Daily Mail κάνει λόγο για “σφαγή” και “λουτρό αίματος” με υπογραφή Μπόρις … Ο Τζόνσον πήρε το όπλο του λέει χαρακτηριστικά.
Σφράγισε την εξουσία του με “ιστορικό ξεκαθάρισμα” και ανοίγοντας μια νέα εποχή ο τίτλος της Daily Express.
Στο ίδιο μήκος κύματος η i αναφέρει πως “οι υπέρμαχοι του Brexit αναλαμβάνουν τα ηνία” … “Είναι το κόμμα Brexit του Τζόνσον” σχολιάζει ο Independent.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι “διαμέλισε” την προηγούμενη ομάδα και έβαλε στη θέση της την πιο σκληρή προμετωπίδα των υπέρμαχων του Brexit. Περιγράφουν την ομιλία του Τζόνσον στην ως “σκληρή” που δεν καταδέχθηκε να αναφερθεί καν με το όνομα της στην Τερέζα Μει, κατηγορώντας την ωστόσο για αναποφασιστικότητα.
Στην ομιλία του, οι Times επισημαίνουν ότι ο Τζόνσον διέλυσε κάθε ελπίδα ότι θα μπορούσε να κρατήσει μια πιο ήπια στάση σε ό,τι αφορά το Brexit – εισάγοντας μια δέσμευση χωρίς με “όχι εάν και αλλά” προκειμένου να φύγει η χώρα από την Ε.Ε στα τέλη Οκτωβρίου. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αντιδράσει με ανησυχία. “Καμία σχέση με την πραγματικότητα” χαρακτήρισε ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λέο Βαράντκαρ τον ισχυρισμό του Τζόνσον ότι η νέα συμφωνία θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει το ιρλανδικό backstop.

Η Daily Mirror – όχι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Τζόνσον – περιγράφει την πρωτη του γκάφα ως πρωθυπουργού καθώς δημοσιοποίησε την προσωπική του συζήτηση με τη βασίλισσα. Επί της ουσίας παραβίασε το πρωτόκολλο αποκαλύπτοντας ότι η ίδια του είπε πως “δεν ξέρω για πιο λόγο να θέλει κάποιος τη δουλειά αυτή”.
“Ολα όσα έχει πεί κατά καιρούς ο κ. Τζόνσον για ενότητα στο κόμμα και την κοινωνία διαψεύδονται από τις πρώτες του κινήσεις. Αποζημίωσε αδρά τους θαυμαστές του. Όσοι τἀχθηκαν με το μέρος του στην προεκλογική εκστρατεία και κάποιοι μέτριοι που είχαν δει την έξοδο από την προκάτοχό του- λόγω αναποτελεσματικότητας και σε μια περίπτωση σκανδάλου- έχουν θἐση στα πρώτα ἐδρανα της Βουλής” αναφέρει η DW. Πριν τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ο Μπόρις Τζόνσον πήρε την εντολή σχηματισμοιύ κυβέρνησης και αμέσως μετά έκανε δηλώσεις έξω από την Νταουνινγκ Στριτ. Αναφέρθηκε στα πάντα: στο Brexit, την ασφάλεια, την άμυνα, την παιδεία, την υγεία, την τεχνολογική καινοτομία. Όσον αφορά στο Brexit, επιμένει στην οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο τέλος της παράτασης, την 31η Οκτωβρίου 2019. Θεωρεί πως 90 ημέρες είναι αρκετές για την επίτευξη ανανεωμένης συμφωνίας, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, δηλαδή την ασφάλεια των συνόρων στην Ιρλανδία, ζήτημα στο οποίο οι Βρυξέλλες είναι έως τώρα ανυποχώρητες. Δεσμεύτηκε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, για πρώτη φορά επεσήμανε πως, αν και δεν το πιστεύει, δεν δύναται να απορρίψει εντελώς το ἐνδεχόμενο έξοδου δίχως συμφωνία.

Στην Αυστρία:

Στην Αυστρία το καλοκαίρι δεν είναι μόνο περίοδος διακοπών, αλλά και προεκλογικού αγώνα, αναφέρει η DW. Οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν απαραίτητες μετά το αποκαλούμενο “σκάνδαλο Ίμπιζα”, που ξέσπασε όταν ο πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε εμφανίστηκε σε κρυφά μαγνητοσκοπημένο βίντεο να παζαρεύει κρατικά συμβόλαια έναντι οικονομικής στήριξης. Τώρα ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με νέο σκάνδαλο, καθώς συνεργάτης του είχε προσπαθήσει να καταστρέψει σκληρούς δίσκους μετά το “σκάνδαλο Ίμπιζα”, απευθυνόμενος μάλιστα με ψευδή στοιχεία σε εξειδικευμένη εταιρία. Ο ίδιος ο καγκελάριος κάνει λόγο για ένα “σύνηθες περιστατικό”.
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου έχει διαφορετική άποψη: “Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι είχε αποθηκευθεί στους σκληρούς δίσκους που καταστράφηκαν τρεις φορές. Σίγουρα όμως αυτή η μυστική επιχείρηση δεν ήταν ένα ‘σύνηθες περιστατικό’ όπως θέλει να μας πείσει ο Κουρτς σε μία πρώτη αντίδραση. Όταν ένας συνεργάτης της καγκελαρίας δίνει παραγγελίες με ψευδές όνομα και ψευδή ηλεκτρονική διεύθυνση και στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να πληρώσει και τον λογαριασμό ύψους 76,45 ευρώ, τότε όχι, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ‘σύνηθες’ για ένα κυβερνών κόμμα. Διότι είναι τουλάχιστον βλακώδες και σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα ύποπτο”.
Παρόμοια εκτίμηση από την αυστριακή εφημερίδα Die Presse: “Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν φαίνεται πλέον τόσο κυρίαρχος, όσο θα ήθελε να φαίνεται – και όσο φαινόταν κάποτε. Το ‘σκάνδαλο του καταστροφέα’ τον φθείρει (…) Ούτε καν η νεολαία του Λαϊκού Κόμματος δεν πιστεύει ότι είναι απλή υπόθεση ρουτίνας η καταστροφή πέντε σκληρών δίσκων της καγκελαρίας από κάποιον που δίνει ψευδές όνομα, όπως ισχυρίζονται δημοσίως ο Κουρτς και το επιτελείο του.

Σε μία πρώτη αποτίμηση η επίσης αυστριακή εφημερίδα Der Standard επισημαίνει ότι “θυμίζει ταινία κακής ποιότητας: ένας κυβερνητικός υπάλληλος βγάζει κρυφά από την υπηρεσία του πέντε σκληρούς δίσκους που μπορεί να περιέχουν και ευαίσθητα κρατικά δεδομένα, τους φέρνει σε μία ιδιωτική εταιρία καταστροφής εγγράφων δίνοντας ψευδές όνομα και τους καταστρέφει. Μόνο που κάνει ένα λάθος: ξεχνάει να πληρώσει τον λογαριασμό, η εταιρία τον αναζητεί και τελικά εντοπίζει τα ίχνη του”.
εν υπάρχει κανένα στοιχείο σε αυτό το στάδιο που θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη μου σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης». Με αυτόν τον (ανεπαρκή) τρόπο επεχείρησε χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε να κατευνάσει, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι κατηγορίες ότι η ακροδεξιά Λέγκα επιδίωξε να λάβει παρανόμως χρηματοδότηση από τη Ρωσία.

Στην Ιταλία:

“Η αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Σαλβίνι” αναφέρει το Politico. Το Δημοκρατικό κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι μετά την άρνηση του να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες ότι το κόμμα του επιδίωξε να λάβει ρωσικά χρήματα.
Χθες πάντως ο Τζιουζέπε Κόντε ανέλαβε να μιλήσει στη Γερουσία αντί του καθ’ όλα αρμόδιου, του ηγέτη της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις του κυβερνητικού του εταίρου, του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), και να απαντήσει ο ίδιος, αναλυτικά, στις καταγγελίες. Προσφέροντας, όμως, μία ακόμα απόδειξη της έντασης που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές του M5S αποχώρησαν από την αίθουσα της ιταλικής Ανω Βουλής προτού ξεκινήσει την ομιλία του ο Κόντε, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία του Σαλβίνι.
Στις 10 Ιουλίου, ο αμερικανικός ιστότοπος Buzzfeed επανήλθε στις κατηγορίες που είχε πρωτοδιατυπώσει τον Φεβρουάριο το ιταλικό περιοδικό «L’Espresso» πως ένας συνεργάτης του Σαλβίνι, ο Τζανλούκα Σαβοΐνι, προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το κόμμα, ενόψει των ευρωεκλογών, μέσω μίας μυστικής συμφωνίας για την πώληση ρωσικού πετρελαίου. Το Buzzfeed δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Μόσχας. Και υπολόγισε πως η Λέγκα φιλοδοξούσε να αποκομίσει από τη συνεργασία αυτή το ποσό των 65 εκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κλείστηκε πράγματι κάποια συμφωνία, όμως οι ιταλοί εισαγγελείς αποφάσισαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να ξεκινήσουν έρευνα. Το επονομαζόμενο Russiagate κυριαρχεί στον ιταλικό Τύπο: έχει εντούτοις αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τους υποστηρικτές της Λέγκας, η δημοφιλία της οποίας έχει φτάσει στο 37,8%.
Μιλώντας αντ’ αυτού, ο Κόντε δεν είπε επί της ουσίας τίποτα, επεσήμανε μάλιστα πως δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από τον Σαλβίνι. Ο κυβερνητικός συνασπισμός όμως βράζει, μήνες τώρα ανταλλάσσουν προσβολές οι ηγέτες της Λέγκας και των «Πεντάστερων» – με πιο πρόσφατη αφορμή, την απόφαση των τελευταίων να ψηφίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, αντίθετα με τη Λέγκα, υπέρ του διορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως ο συνασπισμός θα αντέξει τουλάχιστον μέχρι τη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2020, αυτό το φθινόπωρο, με έναν πιθανό κυβερνητικό ανασχηματισμό στο ενδιάμεσο ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στις ΗΠΑ:

“Ο Μιούλερ απογοητεύει και πάλι τους επικριτές του Τραμπ” αναφέρει ο Guardian. Ο Ρόμπερτ Μιούλερ απέτυχε να ικανοποιησει τους επικριτές του Ντ. Τραμπ που τελικά θα πρέπει ήδη να εχουν συνηθίσει στην απογοήτευση. Σχεδόν δύο χρόνια τώρα αρκετοί Δημοκρατικοί θεωρούσαν τον ειδικό ανακριτή ως τον άνθρωπο που θα μπορούσε να τους απαλλάξει από τη… “πληγή” της προεδρίας του Τραμπ με κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει την παρέμβαση τους. Χθες πράγματι έδωσε πολύωρη κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με την έρευνά του για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και για ενδεχόμενη παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το βασικό ίσως συμπέρασμα είναι ότι ο Μιούλερ, αν και με κάποιο δισταγμό, επανέλαβε ότι ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να αθωωθεί πλήρως και ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει τελικά παρεμποδίσει τη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα ο Μιούλερ κατέθεσε ότι: “Τα συμπεράσματα δείχνουν πως ο πρόεδρος δεν απαλλάχθηκε από ενέργειες τις οποίες κατηγορήθηκε ότι διέπραξε”. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δήλωσε πως “οι τρεις τελευταίες ώρες αποτέλεσαν εξευτελισμό επικών διαστάσεων για τους Δημοκρατικούς”, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ, λίγες ώρες νωρίτερα, διαβεβαίωνε μέσω Twitter πως έχει πλήρως αθωωθεί από τον πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) και έγραφε: “Καμία συνέργεια, καμία παρεμπόδιση”. Στην τετρακοσίων σελίδων έκθεσή του ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ περιγράφει τις ρωσικές προσπάθειες να βοηθηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αλλά προσθέτει ότι δεν συγκέντρωσε στοιχεία που να αποδεικνύουν συνέργεια μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Μόσχας παρά τις επανειλημμένες επαφές τους. Πάντως στην ερώτηση “όταν ο πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εμπλοκή είναι fake news, ήταν ψευδές, δεν ήταν;” o Mιούλερ απάντησε “ναι. Αυτό είναι αλήθεια”, ενώ λίγο αργότερα αναφερόμενος στη στάση των Ρώσων απάντησε: “δεν ήταν μια απλή απόπειρα. Συνεχίζουν να το κάνουν ακριβώς τώρα, όσο εμείς βρισκόμαστε εδώ, και έχουν πρόθεση να το κάνουν και στις επόμενες εκλογές”. Ενδιαφέρον προκλήθηκε ύστερα από ερώτηση του βουλευτή των Δημοκρατικών Τεντ Λιου. Ο Λιου ρώτησε τον Μιούλερ αν ο λόγος που δεν ασκήθηκαν τελικά κατηγορίες εις βάρος του Τραμπ ήταν ο εδώ και χρόνια θεσπισμένος κανονισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης (OLC decision), σύμφωνα με τον οποίο οι εν ενεργεία πρόεδροι των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να διώκονται ποινικά. Ο Μιούλερ αρχικά απάντησε καταφατικά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της αίθουσας. Η απάντησή του, όπως ήταν φυσικό, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Λίγο αργότερα, όμως, ο ίδιος ο Μιούλερ ζήτησε να ανασκευάσει δηλώνοντας πως λόγω του κανονισμού αυτού στην πραγματικότητα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κρίνει αν θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στον Τραμπ ή όχι. Σε ερώτηση πάντως σχετικά με το αν η ερευνητική διαδικασία παρεμποδίστηκε λόγω της χρήσης κρυπτογραφημένης επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Μιούλερ απάντησε καταφατικά. Ο ίδιος ο Μιούλερ όμως τι θα ήθελε να κρατήσει ο αμερικανικός λαός από την αναφορά του; “Η έκθεση είναι ένα σημάδι, μια σημαία σε όσους από εμάς έχουμε κάποια θέση ευθύνης σχετική με το αντικείμενο, ώστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με ταχύτητα και να μην αφήσουμε αυτό το πρόβλημα να λιμνάζει”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα