back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: Οι Βρυξέλλες “κλείνουν” την πόρτα στον Τζόνσον, ο Μακρόν την “ανοίγει”

Διαβάστε επίσης

Tην ίδια στιγμή που οι Βρυξελλες “κλείνουν” την πόρτα στον Τζόνσον και στέλνουν αυστηρά μηνύματα για το Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν “ανοίγει” την πόρτα του Ελιζέ στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό.

Οι Βρυξέλλες άκουσαν χθες πολύ προσεκτικά τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απευθυνόμενος για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε να βάλει μία τελεία στο αφήγημα του Brexit και κυρίως δεσμεύτηκε να ξεφορτωθεί το ακανθώδες ζήτημα του backstop. Η απάντηση ήταν άμεση. Το backstop παραμένει για την Ε.Ε. βασική εγγύηση για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και η εξάλειψή του «είναι απαράδεκτη».

«Θα προτιμούσα να αποχωρήσουμε από την Ένωση με συμφωνία. Εκτιμώ ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο είναι εφικτό. Ορισμένα πράγματα ωστόσο πρέπει να είναι σαφή η συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός μου έχει απορρηφθεί τρεις φορές από αυτό το κοινοβούλιο. Οι όροι της είναι απαράδεκτοι σε αυτό το κοινοβούλιο και σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τζόνσον χθες αναφερόμενος ειδικά στο backstop.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι ωστόσο έχουν επίσης κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και τις επανέλαβαν χθες. Ο μεν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι η εξάλειψη του από τους όρους της συμφωνίας είναι απαράδεκτη. Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πιο ήπιους τόνους, απλώς επανέλαβε με νόημα ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι είναι η μία και μοναδική εφικτή, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσθήκες στην πολιτική διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο δηλαδή στη συμφωνία αποχώρησης.

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Τζόνσον και με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας στη Γαλλία «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν για το Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο «με σεβασμό στις απαιτήσεις της Ε.Ε.», διευκρίνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στη Γαλλία τον επόμενο μήνα, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου στη Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα