back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή η ρύθμιση για την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες

Διαβάστε επίσης

Την Δευτέρα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, όπως έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε οι σχετικές διατάξεις να περιλαμβάνονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών καθώς μετά τις πρόσφατες  εκλογές, με βάση τον νόμο απλής αναλογικής σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα υπάρχουν προφανείς δυσκολίες για την διαχείριση της διοίκησης σε Δήμους και Περιφέρειες.

Οι νικητές των εκλογών που επικράτησαν στον δεύτερο γύρο , δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο Δημοτικό/ Περιφερειακό συμβούλιο και είναι δύσκολο να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την διαχείριση της διοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στις προγραμματικές δηλώσεις είχε αναφερθεί σε ωρολογιακή βόμβα λέγοντας ότι με την  εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση με τα 2/3 των δημάρχων και των μισών περιφερειαρχών να μην έχουν την πλειοψηφία ώστε να μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι:

-Θέσπιση δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη

-Εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

-Εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμού.

-Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με την παρουσία του υπουργού ο οποίος σημείωσε ότι οι βασικοί πυλώνες της νέας ρύθμισης είναι :
1) να δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις
2) να ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να διοικηθούν. Εμείς πολύ έγκαιρα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις που θα άρουν το αδιέξοδο» είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα