back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κοινοβουλευτικός μαραθώνιος με στόχο την άμεση ψήφιση τριών νομοσχεδίων

Διαβάστε επίσης

Κοινοβουλευτικός μαραθώνιος από σήμερα με στόχο την άμεση ψήφιση τριών νομοσχεδίων.

Στην πρώτη γραμμή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πρόκειται για το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που φέρνει η νέα κυβέρνηση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις τροποποιήσεις στις 120 δόσεις.

Με την κατεπείγουσα διαδικασία διαφώνησαν μόνο το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25.

Μείωση επιτοκίου για τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  γνωστοποίησε ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την μείωση του επιτοκίου από το 5 % στο 3 % σε όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «απίστευτες ανακρίβειες» τα περί «ταξικής μεροληψίας» στη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι κυρίως επωφελούνται η μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα και πως μόνο το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ αφορά τις μεγάλες περιουσίες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις μικρές περιουσίες και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα νησιά που έχουν  έως 1.000 κατοίκους.

Στο θέμα των 120 δόσεων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις ως “μικρά ρετουσαρίσματα”

Τρεις  τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο. Προτείνει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων των λαϊκών οικογενειών για χρέη προς το δημόσιο και την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα  ΕΑΣ.

 

 

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος εισάγεται επίσης για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.Θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο,  έχει κύριο στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας.

Έως τις 8 Αυγούστου θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες έως την την Τετάρτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει στους δήμους λόγω της απλής αναλογικής. Μεταξύ άλλων θα θεσπίζει τη δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα είναι η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια αλλά και διατάξεις που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών όπως η ψηφιακή σύνταξη. Επίσης θα προβλέπεται η διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι ή στο χώρο νοσηλείας.

Newsroom Αθήνα 9.84- Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα