back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μείωση επιτοκίου στο 3 % για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία- Ψηφίστηκε το φορολογικό στην Επιτροπή της Βουλής

Διαβάστε επίσης

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εισάγεται αύριο με την διαδικασία του κατεπείγοντος προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, κατά ψήφισε το ΜΕΡΑ 25, «ΠΑΡΩΝ» δήλωσε το ΚΚΕ ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε η Ελληνική Λύση.

Πρόκειται για το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που φέρνει η νέα κυβέρνηση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις τροποποιήσεις στις 120 δόσεις.

Μείωση επιτοκίου

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  γνωστοποίησε ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την μείωση του επιτοκίου από το 5 % στο 3 % σε όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «απίστευτες ανακρίβειες» τα περί «ταξικής μεροληψίας» στη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι κυρίως επωφελούνται η μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα και πως μόνο το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ αφορά τις μεγάλες περιουσίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, του ΕΝΦΙΑ είναι 30%. Αντίστοιχα από 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27% , από 70.000 μέχρι 80.000, 25%, από  80.000 μέχρι 1.000.000, 20%. Τέλος, για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

Ο Υφ.Οικονομικών Α.Βεσυρόπουλος σημείωσε ότι το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται στα 465 εκ ευρώ δεν πρόκειται να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό ούτε να προκαλέσει πρόβλημα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις μικρές περιουσίες και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα νησιά που έχουν  έως 1.000 κατοίκους.

Στο θέμα των 120 δόσεων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις ως «μικρά ρετουσαρίσματα»

Τρεις  τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο. Προτείνει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων των λαϊκών οικογενειών για χρέη προς το δημόσιο και την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα  ΕΑΣ.

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο κ. Σταικούρας είπε  ότι προσδοκά αύξηση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμο μέτρο και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δημήτρης Ράντος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα