back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης 750 εκ ευρώ

Διαβάστε επίσης

Ξεφεύγει επικίνδυνα η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης φέτος σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών από τη φαρμακευτική αγορά, η “τρύπα” στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να αγγίξει τα 750 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, μεγαλύτερη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ).

Οι προβλέψεις για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση την εξέλιξη της συνταγογράφησης από τους γιατρούς και τα στοιχεία για τη μηνιαία ζήτηση που φθάνουν στις φαρμακευτικές δείχνουν πως φέτος η υπέρβαση στο φάρμακο θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρσι.

Ακολούθως, αυξημένη αναμένεται να είναι και η δαπάνη από τα δημόσια νοσοκομεία σε σύγκριση με τον αρχικό κλειστό προϋπολογισμό, περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Οι υπερβάσεις αυτές, οι δαπάνες δηλαδή πάνω από το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ (1,94 δισ. ευρώ και 500 εκατ. αντίστοιχα) επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το κενό μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής του clawback. Επιπλέον, επιβαρύνονται με αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate).

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση της επιβάρυνσης, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση απειλείται πλέον η βιωσιμότητά τους.

Στις λύσεις που έχουν προταθεί είναι η αύξηση του κλειστού ορίου, η εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από αυτόν, αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης για όσες εταιρείες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Μέσα στη εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για να του εκθέσουν την παρούσα κατάσταση. Ο ίδιος έχει άλλωστε αναφέρει πως πρέπει να βρεθεί λύση για το βάρος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας διαρθρωτικά μέτρα για να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Οι υπερβάσεις άλλωστε γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Στο χώρο του φαρμάκου, από τα 79 εκατ. ευρώ που ήταν οι αναγκαστικές επιστροφές το 2012 (πρόκειται για το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών του clawback για να καλυφθεί η διαφορά σε σχέση με το δημόσιο πλαφόν για τις δαπάνες), το 2018 έφτασαν τα 570 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι επιβαρύνσεις για το 2019 θα ξεπεράσουν τελικά τα 1,8 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό υπερπενταπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα