back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βρούτσης: Δόθηκαν συντάξεις μαμούθ – Θα γίνει «restart» στο σύστημα επανυπολογισμού συντάξεων

Διαβάστε επίσης

Ένα χρόνο νωρίτερα γνώριζε η απελθούσα κυβέρνηση για την έκδοση συντάξεων – μαμούθ.

Σε έγγραφο προς τη γενική διευθύντρια συντάξεων του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 10 Ιουλίου του 2018, που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ, η προϊσταμένη της διεύθυνσης παροχών προειδοποιεί ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και της αρχής της ανταποδοτικότητας θα μπορούσε να δινόταν μικτή σύνταξη ύψους 23.000 ευρώ σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο.

Μετά τις αποκαλύψεις για τις υπέρογκες συντάξεις, η τέως υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε επιτεθεί στον διάδοχό της, Γιάννη Βρούτση, λέγοντας ότι είχε δοθεί επί των ημερών της εντολή στον ΕΦΚΑ να μην εκδοθούν πολύ υψηλές συντάξεις μέχρι να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση.

Υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί, δήλωσε  στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης και πως το θέμα θα λυθεί μέσω ρύθμισης, ενώ καταλόγισε θράσος στους Γιώργο Κατρούγκαλο και Τάσο Πετρόπουλο, για τις δηλώσεις τους περί fake news, λέγοντας ότι γνωρίζουν την αλήθεια.

 Restar…στο σύστημα

«Ευτυχώς με ενημέρωσαν οι υπηρεσίες και το πρόλαβα. Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν».

Μάλιστα, έκανε αναφορά και σε έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Τα Νέα, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018, στο οποίο αναφέρεται πως «συμβολαιογράφος με συντάξιμες αποδοχές 40.648,30 ευρώ και καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές 7.804.473,80 ευρώ με βάση το νέο νόμο και την αρχή της ανταποδοτικότητας θα λάβει μικτή σύνταξη ποσό: 23.008,84 ευρώ».


Κατά τον Γιάννη Βρούτση, οι υψηλές συντάξεις δόθηκαν βάσει λαθών στον επανυπολογισμό και προανήγγειλε «restart στο σύστημα επανϋπολογισμού». «Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», είπε επίσης ο Γιάννης Βρούτσης.

Δεν θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Κατά τα λοιπά ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. που εκπνέει στις στις 30 Σεπτεμβρίου. «Είναι η τελευταία ευκαιρία» είπε ο Γιάννης Βρούτσης και κάλεσε όσους έχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που έρχονται.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι για τα χρέη στα Ταμεία, οι αλλαγές που θα γίνουν στη ρύθμιση και θα έρθουν με διάταξη στο διυπουργικό νομοσχέδιο, θα προβλέπουν μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%. Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες.
Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης αν και παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να γίνει το ίδιο και για το 2018.

Ο ΕΦΚΑ και τα ψηφιακά έγγραφα

«Δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας, αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, πως κύριες, επικουρικές και εφάπαξ «ξεπερνούν τις 470.000».

«Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», είπε για να προτείνει ως λύση την ψηφιακή σύνταξη. Όπως πρόσθεσε «από 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».

Αναφορικά με το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Έκανε μάλιστα γνωστό πως, «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται αυτόματα, όπως με το taxis. Επίσης, προανήγγειλε ότι ο ΑΜΚΑ θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014».

Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί φέτος ο κατώτατος μισθός». Όμως, «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα