back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπογράψτε κατά της χρήσης φυσικής γούνας

Διαβάστε επίσης

Για ένα γούνινο παλτό από μίνκ χρειάζεται ο βασανιστικός θάνατος περίπου 80 ζώων

Νέα έκκληση προς τον κόσμο της ελληνικής μόδας απευθύνουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και 72 φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο με στόχο την σταδιακή κατάργηση του εμπορίου φυσικής γούνας.

8 στους 10 λένε όχι στη φυσική γούνα

60 εκατομμύρια ζώα δολοφονούνται με βασανιστικές μεθόδους, κάθε χρόνο, στον κόσμο, μόνο για την γούνα τους ενώ πρόσφατη πανελλαδική έρευνα δείχνει ότι το 83% των πολιτών διαφωνεί με την εκτροφή και θανάτωση ζώων για τη γούνα τους αλλά και με τις κρατικές ενισχύσεις προς τη γουνοποιία. Παράλληλα μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν ήδη ανακοινώσει την αφαίρεση της γούνας από τις συλλογές τους. 15 ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών.

fur-free-fashion

«Συνεχίζουμε την εκστρατεία μας κατά της χρήσης της γούνας» αναφέρει στον Αθήνα 9,84, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη δηλώνοντας αισιόδοξη για την πορεία του εγχειρήματος καθώς πλέον και στη χώρα μας η πορεία του κλάδου φαίνεται να είναι φθίνουσα .

«Θέλουμε η κατάργηση του εμπορίου φυσικής γούνας και δέρματος να γίνει σταδιακά» προσθέτει η κα Μπομπολάκη, «για να μπορέσουν οι άνθρωποι που βιοπορίζονται από αυτό, να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τι μέτρα παίρνουν για να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών στη ανεργία. Το θετικό είναι πως ο κόσμος αλλάζει. Ήδη 15 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία απαγόρευσης ή σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών με πρόσφατη τη Νορβηγία (παρότι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως). Η Ολλανδία (παρότι ήταν η δεύτερη παραγωγός γουνοδερμάτων μινκ παγκοσμίως) ενώ προτεινόμενα νομοσχέδια για κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων έχουν ήδη κατατεθεί σε Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ουκρανία και Πολωνία. Όλα δεικνύουν τη βιομηχανία γούνας ως μια ηθικά κατακριτέα αλλά και διαρκώς φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα».

fur-free-fashion

Ακραία κακοποίηση

Τα ζώα που σκοτώνονται κατά εκατομμύρια προκειμένου η γούνα τους να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, είναι άγρια ζώα που είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται και εξαναγκάζονται να ζουν σε μικροσκοπικά βρώμικα και κατασκότεινα κλουβιά μέχρι την ώρα της θανάτωσής τους με βασανιστικές μεθόδους. Όσο είναι στα κλουβιά προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.

Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η πρωκτική ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά που ατυχώς δεν πεθαίνουν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους.

fur-free-fashion

Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα

Διάσημοι επιστήμονες υπογραμμίζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας γουνοδερμάτων, αλλά και της χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου. Η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε.

Επίσης το Μάρτιο του 2019 σφραγίστηκε επίσης η πηγή «Μπέης Μπουνάρ» μετά από μόλυνση, ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στο Άργος Ορεστικό από βυρσοδεψείο δερμάτων, τόσο εκτεταμένη και εμφανής που για πρώτη φορά σφραγίστηκε βυρσοδεψείο -έστω και προσωρινά

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι ρυπαντές που εντοπίστηκαν χρησιμοποιούνται κυρίως σε βυρσοδεψεία και καθαριστήρια δερμάτων ενώ αποφεύγονται συστηματικά οι απαντήσεις από τις Αρχές σχετικά με το πόσο διάστημα οι κάτοικοι έπιναν εν αγνοία τους μολυσμένο νερό αλλά και σχετικά με το ποιες είναι οι αιτίες μόλυνσης.

Οι σχεδιαστές

Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν διάσημοι σχεδιαστές και οίκοι μόδας, που εξαιρούν τη χρήση γούνας από τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς θάνατο και βασανισμό ζώων.

Burberry, Versace, Galliano, Furla, Donna Karan, DKNY, Michael Kors, Gucci, The Kooples, Giorgio Armani, Hugo Boss, Lacoste, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J.Crew, Calvin Klein, Stella McCartney, Kate Spade NewYork, Alexa chung,Jan Paul Gaultier, Maik Nikolatos, Prada, Όλγα Καραβερβέρη, Τζου Κουμεντάκου, Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδη , EatingTheGoober, Μαρία Διαμαντή και άλλοι Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές.

fur-free-fashion

«Κάποιοι μας θεωρούν γραφικούς» θα μου πει χαρακτηριστικά η κα Μπομπολάκη «αλλά προτιμάμε να ανήκουμε στα εκατομμύρια των γραφικών της Ευρώπης, που είναι κατά της γούνας παρά να σκοτώνουμε εκατομμύρια ζώα για ένα προϊόν το οποίο δεν είναι απαραίτητο και εξυπηρετεί μόνο την ανθρώπινη ματαιοδοξία».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα