back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑΑΔΕ: Στα 3,6 δισ. ευρώ τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

Διαβάστε επίσης

Στα 3,6 δισ. ευρώ έφτασαν τα “φρέσκα” χρέη που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των απλήρωτων υποχρεώσεων σε φόρους και πρόστιμα, όπως φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ από χιλιάδες φορολογούμενους ανεβάζοντας το συνολικό “κοντέρ” των ληξιπρόθεσμων χρεών στα 104 δισ. ευρώ, στα οποία εάν προστεθούν και οι προσαυξήσεις ο ανεξόφλητος υπόλοιπος λογαριασμός που οφείλουν στην εφορία 3,75 εκατομμύρια οφειλέτες ,αγγίζει τα 190 δις ευρώ.

Στους οφειλέτες με “φρέσκα” δάνεια εντός του έτους περιλαμβάνονται και αρκετές χιλιάδες που ενώ βρίσκονταν σε παλαιές ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών τις εγκατέλειψαν αναμένοντας τη νέα ρύθμιση των έως 120 δόσεων ώστε να υπαχθούν σε αυτή.Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην παραπάνω ρύθμιση έχουν ήδη υπαχθεί 200.000 οφειλέτες ρυθμίζοντας ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ,ενώ μένει να κριθεί στην πράξη κατά πόσον οι βελτιωτικές προτάσεις και τα κίνητρα που παρέχει η ψηφισθείσα νέα βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης των έως 120 δόσεων θα τονώσει το ενδιαφέρον των οφειλετών ώστε να σπεύσουν ακόμη περισσότεροι σε αυτή προκειμένου να τακτοποιήσουν με ευνοικούς όρους το χρέος τους..

Οσον αφορά τις εισπράξεις των εφοριών και των τελωνείων από παλαιά και νέα χρέη οφειλετών,μέσω τραπεζικών κατασχέσεων η ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής οφειλών ,αυτές,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα 2,37 δισ. ευρώ ,ενώ την ίδια περίοδο διαγράφηκαν παλαιά χρέη ύψους 1,16 δισ. ευρώ καθώς χαρακτηρίστηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης (ο συνολικός αριθμός των ανεπίδεκτων προς είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει τα 18 δις ευρώ ).

Τέλος ο αριθμός των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ περιορίστηκε τον Ιούνιο στα 1,76 εκατομμύρια οφειλέτες (έναντι 1,836 εκατομμυρίων τον Μάιο ). Επί του αριθμού αυτών των οφειλετών έχουν ήδη επιβληθεί ,σύμφωνα με τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις,πλειστηριασμοί) σε 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες, ενώ ενώπιον αντίστοιχων μέτρων από πλευράς εφορίας κινδυνεύουν να βρεθούν επιπλέον 550.000 περίπου χιλιάδες οφειλέτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα