back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ογκολόγοι: Έρευνα δείχνει οφέλη για τους καταστηματάρχες από την απαγόρευση του καπνίσματος

Διαβάστε επίσης

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απαντά σε όσους υπεραμύνονται του ισχυρισμού ότι εξαιτίας της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου θα πληγεί ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επικαλείται επίσημα, επιστημονικά, έγκυρα στοιχεία από τις Η.Π.Α., από τα οποία διαφαίνεται ότι «όπου εφαρμόστηκε η αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, όχι μόνο δεν μειώθηκε ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης, αλλά αντίθετα αυξήθηκε».

Από τα προαναφερόμενα στοιχεία προκύπτει ότι αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των αδειών για ίδρυση νέων κέντρων.

Ισχυρό επιχείρημα, κατά την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, αποτελεί το παράδειγμα καταστημάτων σε περιοχές όπου εφαρμόστηκε αυστηρά η αντικαπνιστική νομοθεσία, τα οποία είχαν μεγαλύτερο τζίρο, από τα καταστήματα γειτονικών περιοχών όπου το κάπνισμα επιτρεπόταν.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι έρευνες κατέδειξαν ότι εκεί που εφαρμόστηκε αυστηρά η απαγόρευση καπνίσματος, αυξήθηκε το ποσοστό των καπνιστών που εκδήλωσαν την πρόθεση τους να διακόψουν το κάπνισμα.

Συνεπώς, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υποστηρίζει ότι «γίνεται αντιληπτό ότι η απαγόρευση καπνίσματος σε χώρους διασκέδασης είναι μία πολύ ωφέλιμη για τη δημόσια υγεία παρέμβαση».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι:

α) η καθολική εφαρμογή του νόμου, χωρίς εξαιρέσεις ( αφενός για να μην ανησυχούν οι ιδιοκτήτες για αθέμιτο ανταγωνισμό – παρόλο που όπως αναφέραμε κάτι τέτοιο δεν υφίσταται- και αφετέρου για να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Ελλήνων και

β) η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην απαίτηση συμμόρφωσης όλων στο νόμο. Χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ( περισσότερο από το 70%) που δεν είναι καπνιστές θα συνεχίσουν να υφίσταται την ταλαιπωρία του καπνού των άλλων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα