back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τη Γκεοργκίεβα προτείνουν οι 28 για επικεφαλής του ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Η πρώην επίτροπος της Κομισιόν και νυν νυν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα φέρεται να επικράτησε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των «28» της Ε.Ε. για την ανάδειξη του προσώπου που θα προταθεί για τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, σε διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Γκεοργκίεβα υπερίσχυσε (με τη στήριξη μεταξύ άλλων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες) του Ολλανδού πρώην προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σε προηγούμενους γύρους ψηφοφοριών είχαν αποκλειστεί οι Όλι Ρεν και Μάριο Σεντένο. Την ευθύνη διοργάνωσης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είχε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Συγχαίρω την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και της εύχομαι επιτυχία» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter.

Ωστόσο, η Βουλγάρα υποψήφια φέρεται να απέσπασε τις ψήφους που αντιστοιχούν στο 55% των κρατών-μελών, αλλά όχι και στο 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ενώ για την έγκρισή της από τα κράτη-μετόχους του ΔΝΤ θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει το καταστατικό που προβλέπει ο γενικός διευθυντής να μην είναι άνω των 65 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά παράδοση ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέρχεται από την Ευρώπη και της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις ΗΠΑ.

Γιάννης Παπαγεωργίου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα