back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τρεις αλλαγές στις πανελλαδικές ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Διαβάστε επίσης

Τέλος στις «κόκκινες» και τις «πράσινες» σχολές βάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σε απόφαση που δημοσίευσαν το βράδυ της Παρασκευής, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη προχωρούν επίσης σε περικοπή της εξεταστέας ύλης και σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας του μαθήματος της Λογοτεχνίας. Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν περιλαμβάνεται η επαναφορά της βάσης του 10, που είχε προαναγγείλει η κ. Κεραμέως.

Οι κυρίες Κεραμέως και Ζαχαράκη πάντως ξεκαθαρίζουν ότι «πολιτική μας απόφαση είναι να μην αλλάξουμε τους βασικούς άξονες στο πρόσφατα ψηφισθέν σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση για τους μαθητές που εισέρχονται φέτος στη Γ’ Λυκείου, αλλά να προχωρήσουμε σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις με στόχο να διορθώσουμε δυσλειτουργίες του εν λόγω συστήματος». Ειδικότερα, οι αλλαγές γίνοναι σε τρεις άξονες: Την εξεταστέα ύλη, την κατηγοριοποίηση των σχολών και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Για την εξεταστέα ύλη, το υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και μετά από διαβούλευση με επιστημονικές ενώσεις, προχωρά σε «λελογισμένη μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα για τα οποία η κάλυψή της δεν ήταν εφικτή». Η μείωση αφορά την ύλη στη Βιολογία, τη Χημεία, την Κοινωνιολογία, την Οικονομία, την Ιστορία και τα Αρχαία Ελληνικά. Για τα Νέα Ελληνικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ναι μεν χαρακτηρίζει ως «θετική την ενιαία εξέταση των δύο αυτών μαθημάτων, καθώς με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η φιλαναγνωσία και ενισχύεται η κριτική σκέψη», ωστόσο θεωρεί ότι «ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη, δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς αιφνιδιάζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς». Ως εκ τούτου προχωρά «σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του εν λόγω μαθήματος».

Όσον αφορά στις περίφημες «κόκκινες» και «πράσινες» σχολές, στις οποίες (τις πράσινες), όπως προέβλεπε ρύθμιση του τέως υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, οι υποψήφιοι που θα τις είχαν δηλώσει στο «πρώτο μηχανογραφικό» θα εισάγονταν χωρίς εξετάσεις, η Νίκη Κεραμέως βάζει οριστικό τέλος: «Θα προτείνουμε στη Βουλή των Ελλήνων ενιαία αντιμετώπιση των τμημάτων, αίροντας την κατηγοριοποίησή τους σε “ελεύθερης πρόσβασης” και “κατόπιν εξετάσεων”, καθώς η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται.

Η ηγεσία του υπουργείου πάντως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενων περαιτέρω αλλαγών στις πανελλαδικές του 2020: «Εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Περαιτέρω, στην ίδια λογική, με σεβασμό στο σχεδιασμό και την προετοιμασία των μαθητών, ανακοινώνουμε ότι οι φετινοί απόφοιτοι, εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν φέτος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα