back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στάσιμη στο ΒΒ- άφησε την Ελλάδα η Fitch ενώ διατήρησε σταθερό το outlook

Διαβάστε επίσης

Θετική για πολιτικές εξελίξεις, η ΝΔ έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις χωρίς να διακινδυνεύσει τον δημοσιονομικό στόχο για φέτος.

Αλλά και η πρόθεσή της να μειώσει πρωτογενές πλεόνασμα (στόχο) για 2021-2022, θα γίνει χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις με τους δανειστές. Θετική η πρόθεση της κυβέρνησης να στηριχθεί σε ιδιωτικές επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση γραφειοκρατίας.

Θεωρεί ότι παρά το μεγάλο όγκο του χρέους, υπάρχουν επιμέρους παράγοντες, που δείχνουν ότι αυτό είναι βιώσιμο, όπως το μαξιλάρι των 26 δις, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δανειακές ανάγκες για το 2021 και το 2022, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και η μεγάλη διάρκεια στην αποπληρωμή του, καθώς και το ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές.

Ωστόσο, θεωρεί ότι το τρέχον δημοσιονομικό μοντέλο δεν ειναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, αναφερόμενη κυρίως στη ματαίωση της μείωσης του αφορολόγητου, που “κληρονόμησε”, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στους ενδεχόμενους κινδύνους επισημαίνει και την καιθυστερηση στην εφαρμογή των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο επισημαίνει ως θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες βγήκαν ξανά στις αγορές (Πειραιώς, Εθνικη) και τη βελτίωση της οικονομικής τους θέσης.

Σοφία Δήμτσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα