back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βουλή: Στις Επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο – Αντιδράσεις για το «επείγον»

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο επί της ουσίας όσο και επί της επείγουσας διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση, ξεκίνησε το πρωί στις δύο συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Αιτιολογώντας την συγκεκριμένη διαδικασία, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στην ανάγκη κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών, υπενθυμίζοντας ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινάει η ορκωμοσία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Εισηγούμενος την διάταξη για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών ο υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε ότι «με αυτή επιχειρείται να θεραπεύσουμε όσα προβλήματα δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και στην προσπάθεια μας αυτή, βρισκόμαστε σε σύμπνοια με τα αιτήματα του κόσμου της αυτοδιοίκησης».

Για «διαδικαστικό εκτροχιασμό», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ενώ η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, σημείωσε ότι εκτός από τα δύο κεφάλαια που αναφέρονται στους Δήμους και τις Κοινότητες, για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακολουθηθεί η διαδικασία του επείγοντος.

«Όχι» στη διαδικασία του επείγοντος είπαν και οι εισηγητές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Μπούμπας και του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα.

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης  

 Τις  διατάξεις του νομοσχεδίου υπερασπίσθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους. 

Αναφερομένη στη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι με τις νέες διατάξεις ο χώρος των πανεπιστημίων παύει να είναι πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών και καταφύγιο δραστών που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις εκτός του χώρου των ΑΕΙ.

Σχετικά με την διάταξη που καθιερώνει ασυμβίβαστα για τις θέσεις των επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο υπουργός Ανάπτυξής και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι με τη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρχει ίχνος πολιτικής επιρροής σε μια αρχή η οποία είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της αγοράς.

Αντισυνταγματική και καταφανώς αντίθετη με το δίκιο της ΕΕ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επίμαχες διατάξεις διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Συγκεκριμένα, μίλησε για βίαιη αλλαγή του Κλεισθένη, ενώ για το άσυλο είπε ότι αυτό που σεβάστηκαν ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές, η κυβέρνηση επιχειρεί να το καταργήσει γιατί θέλει πανεπιστήμια σε ιδεολογική αποστείρωση.

Επιφυλάξεις όσον αφορά το άρθρο για το άσυλο διατύπωσε η εισηγήτρια του ΚΑΝΑΛ Ευαγγέλια Λιακούλη, προτείνοντας την αναδιατύπωση της παραγράφου 3, που όπως είναι διατυπωμένη σήμερα δίνει το δικαίωμα προληπτικής αστυνομικής δράσης στα πανεπιστήμια. O πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές πρόνοιες για το θέμα του ασύλου υπογραμμίζοντας πάντως την ανάγκη συναίνεσης για το θέμα υπενθυμίζοντας ότι το 2011 όταν ψηφιζόταν ο νόμος – πλαίσιο για τη Παιδεία, η τότε κυβέρνηση επεδίωξε τη συζήτηση με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να εξασφαλίσει μια  ευρύτερη συναίνεση. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο του λαϊκού κινήματος για να το αντικαταστήσει με το άσυλο της επιχειρηματικότητας» 

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα