back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Ημερολόγια Αποστολής» στις Νύχτες Πρεμιέρας

Διαβάστε επίσης

Ένα προσωπικό ταξίδι με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, διάρκειας 27 λεπτών, στη σκιά μιας σύγχρονης κρίσης του πλανήτη.

Το ντοκιμαντέρ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Ημερολόγια Αποστολής» θα φιλοξενηθεί στο 25ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 18- 29 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα αφορά στην  ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιανατολικό Μπανγκλαντές. Τα «Ημερολόγια Αποστολής», παρακολουθούν τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου, στον ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Παρέμβαση που είχε ως σκοπό την παροχή ιατρικής βοήθειας σε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στους μαζικούς καταυλισμούς, που έχουν δημιουργηθεί και η οποία συνεχίζεται.

«Είμαι ένας από τους χιλιάδες των συναδέλφων μου, που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο ντοκιμαντέρ. Είναι τιμή μου που οι συντελεστές του, επέλεξαν εμένα και την αποστολή μου, πέρυσι, στο Μπαγκλαντές»  θα πει στον Αθήνα 9.84, ο  κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ, Νίκος Παπαχρυσοστόμου, ο οποίος, αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε αποστολή στην Μπουρκίνα Φάσο.  «Η ομάδα του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει κινηματογραφήσει τη δουλειά μας, στους μαζικούς καταυλισμούς, τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης καταγράφεται η προσωπική εμπειρία ενός Ροχίνγκια».

imerologia_apostolis

«Βομβαρδιζόμαστε με απίστευτες πληροφορίες από παντού για όλα αυτά που συμβαίνουν» επισημαίνει ο κ.  Παπαχρυσοστόμου «ωστόσο  αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ξεχωριστό. Γιατί αφιερώνει περισσότερο χρόνο, είναι πιο ολοκληρωμένο από ένα π,χ. μονόλεπτο βίντεο και πολύ πραγματικό. Δεν θα δείτε ηθοποιούς, δεν θα δείτε υποκριτική τέχνη. Αυτό που θα δείτε είναι τη ζωή αυτών των ανθρώπων και συνάμα τη ζωή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πώς αυτές συνδυάζονται, συγκεράζονται και σε ποιο βαθμό αλληλεπιδρούν.  Αυτό είναι, νομίζω, που θα προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης θα φέρει και το έργο των  Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πιο κοντά στο ευρύ κοινό.  Θα εκπλαγούμε μαθαίνοντας πόσες από αυτές τις ανθρωπιστικές κρίσεις είναι εντελώς άγνωστες για χρόνια στους πολίτες της Δύσης. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική.  Στη Μπουρκίνα Φάσο όπου βρίσκομαι τώρα , πιστέψτε με, είναι χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, χιλιάδες οι πρόσφυγες και χιλιάδες οι νεκροί».

Ο Νίκος Παπαχρυσοστόμου έχει συμμετάσχει σε αποστολές της οργάνωσης  σε πολλές χώρες όπως: Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής» είναι μια εσωτερική παραγωγή του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 

Σκηνοθεσία – κάμερα γυρισμάτων στο Μπανγκλαντές: Δάφνη Τόλη

Σκηνοθεσία – κάμερα γυρισμάτων στην Αθήνα: Δημήτρης Μαυροφοράκης

Μοντάζ: Γεωργία Τσισμετζόγλου

Σενάριο: Μήτση Περσάνη/MSF, Δημήτρης Ρουμπής/MSF, Γεωργία Τσισμετζόγλου

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ODEON OPERA 1 & 2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ΠΑΛΛΑΣ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα