back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ασύμβατη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Διαβάστε επίσης

Ενστάσεις ως προς την συμβατότητα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο της επίμαχης διάταξης που ορίζει ασυμβίβαστα για τα μέλη της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διατυπώνει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Υπηρεσία επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του 2014 βάσει της οποίας θεωρείται υποχρεωτικός «ο σεβασμός της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι της λήξεως της και μη πρόωρου τερματισμού της  παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας, με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «τα μέλη των αρχών ελέγχου μπορούν να παυθούν μόνο εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εκτέλεσης των καθηκόντων τους ή αν κριθούν ένοχοι σοβαρής παράβασης καθήκοντος βάσει της εθνικής νομοθεσίας».

Να σημειωθεί ότι οι παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να υποβάλλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί συγκεκριμένων άρθρων, ξεκίνησε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  θεωρεί ως ασύμβατα με το Σύνταγμα τα άρθρα που αφορούν  τις συμπράξεις παρατάξεων για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την θέσπιση ασυμβιβάστων για τα μέλη της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΙΝΑΛ αφορά τρία άρθρα σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

 

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα