back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος- Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι».

Οξεία αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Κόντρα ξέσπασε στην δευτερολογία των δύο πολιτικών αρχηγών για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, την επιλογή του επικεφαλής της ΕΥΠ αλλά και για το θέμα του ασυμβίβαστου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

“Όσον αφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουν μετά οι δικαστικοί λειτουργοί που ήταν σε σημαντικές θέσεις. Εάν μπορούν να αναλαμβάνουν θέσεις δίπλα στον πρωθυπουργό και μετά να γίνονται πρόεδροι ανεξάρτητης αρχής. Η απάντηση έχει δοθεί”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας στο προσκήνιο μία αναφορά της κ. Θάνου, σύμφωνα με την οποία ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

“Τόσο υποκριτές είστε εσείς και η κ. Θάνου, που για τριάκοντα αργύρια ανέλαβε μία τέτοια θέση”, επεσήμανε.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε εκ νέου την παραμονή της κ. Θάνου στο τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη τόσο για την κατάργηση του Θεσμού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και για την επιλογή του κ. Κοντολέοντος για την ΕΥΠ.

«Παραδίδετε την ασφάλεια της χώρας σε έναν άνθρωπο με μόνη περγαμηνή του ότι εργαζόταν σε εταιρεία security», είπε ο κ Τσίπρας και επέμεινε στην αντικατάσταση του κ. Κοντολέοντος.

«Στις δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τους κανόνες που διέπουν τη ζωή τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόσθεσε δε ότι η ανασυγκρότηση του κράτους είναι προυπόθεση εμπιστοσύνης για τους επενδυτές που θα μεταφραστεί σε ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι σκοπος είναι να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να κατεδαφίζουμε.

Επεσήμανε δε ότι η δήμοσια διοίκηση αποκομματικοποιείται, καθώς ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας επιλέγεται από το ΑΣΕΠ και ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις.

Παράλληλα δήλωσε ότι θεσπίζονται ειδικά ασυμβίβαστα που αποκλείουν την σύγκρουση συμφερόντων και καθιερώνεται η αρχή διαφάνειας, με μια δημόσια διοικηση που δρά γρηγορα αλλά έχει αντίβαρα ελέγχου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: «Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων».

«Το κράτος δεν είναι φέουδο και τσιφλίκι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία  του απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατηγόρησε τη ΝΔ Για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού και για απύθμενο λαικισμό και υποκρισία. Επεσήμανε τέλος ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ήμουν ποτέ έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν είμαι προερχόμενος από τον κομματικό σωλήνα», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ελάμβανα εντολές για ειδικές παραστάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και επειδή ακριβώς η προδιάθεσή μου είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, όλες οι αμοιβές μου δεν υπερέβαιναν τα 1.800 ευρώ για μια μεγάλη παράσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας» δήλωσε ο υπουργός.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα