back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του διυπουργικού νομοσχεδίου, για το πανεπιστημιακό άσυλο, την επιτροπή ανταγωνισμού και τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

«Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα και ότι η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της», τόνισε στην ομιλία του Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπογράμμισε η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών. Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πλέον δεν θα γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές κοινών μαφιόζων και πολιτικών μπράβων στα πανεπιστήμια, ενώ παρατήρησε ότι όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα με τη νέα διάταξη θα μπαίνει κάθε τόσο η αστυνομία στα πανεπιστήμια έχουν αποδεχτεί τις σχολές ως φρούρια που ανήκουν σε κάποιους άλλους πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διασύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο, λέγοντας ότι με το έργο αυτό θα βγει περιοχή από τη σκιά της βίας και της υποβάθμισης.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπηρετεί την οπισθοδρόμηση ενώ εμείς είμαστε εκείνοι που υπερασπιζόμαστε την πραγματική πρόοδο».

Αλ. Τσίπρας: Η ιδεολογική σας εμμονή δεν αφορά το άσυλο αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο

«Η ΝΔ στήνει επικοινωνιακό σόου για το άσυλο. Τα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι τελείως διαφορετικά από ιδεολογικές εμμονές» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Έκανε λόγο για ιδεολογική εμμονή της ΝΔ που εκκινεί από την αποστροφή της στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει, και αναρωτήθηκε αν στα χρόνια που ίσχυσε ο νόμος Διαμαντοπούλου εξαλείφθηκαν οι παραβατικές συμπεριφορές στα πανεπιστήμια.

Χαρακτήρισε φιλολογικού περιεχομένου την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας fake news όσα διακινούνται για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι σπούδασε στη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι είχε την τιμή να περάσει με πανελλαδικές στο ΕΜΠ και να γνωρίσει το επίπεδο σπουδών.

Εκτίμησε δε ότι με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ενέχει ο κίνδυνος μέσα από τη σπουδή της κυβέρνησης να γίνουν εστίες έντασης οι μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση για το ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λέγοντας ότι έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και άφησε υπαινιγμούς ότι η ΝΔ επιδιώκει να σταματήσει η Επιτροπή τις έρευνες που είχε ξεκινήσει για διάφορα καρτέλ στην οικονομία και ειδικότερα για το μονοπώλιο που υπάρχει στη διανομή του τύπου. Κατηγόρησε επίσης για ακόμη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του αναφορικά με τον διοικητή της ΕΥΠ.

Τέλος, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να συστήσει εξεταστική για την υπόθεση Νovartis, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτό θα είναι το Βατερλό σας».

Δ. Κουτσούμπας: Πίσω από την κατάργηση του ασύλου κρύβεται ο σχεδιασμός για το Πανεπιστήμιο ΑΕ

«Κρύβετε ότι στο Πανεπιστήμιο ΑΕ απαιτείται σιγή νεκροταφείου για να προωθηθεί η πολιτική της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της υποταγής της εκπαίδευσης στην καπιταλιστική οικονομία», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Υποστήριξε δε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σηματοδοτεί την ένταση του αυταρχισμού και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτιστούν οι αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Φ. Γεννηματά: Να δοθεί ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία στήριξης

«Έχουμε την ευθύνη να θέσουμε ένα τέρμα στην ανομία που επικρατεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια» τόνισε κατά την παρέμβασή της για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να δοθεί ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία στήριξης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα