back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: «Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται με την ασχήμια»

Διαβάστε επίσης

«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Όπως υπογράμμισε η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών. Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πλέον δεν θα γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές κοινών μαφιόζων και πολιτικών μπράβων στα πανεπιστήμια. Παρατήρησε, ότι όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα με τη νέα διάταξη θα μπαίνει κάθε τόσο η αστυνομία στα πανεπιστήμια έχουν αποδεχτεί τις σχολές ως φρούρια που ανήκουν σε κάποιους άλλους πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διασύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο, λέγοντας ότι με το έργο αυτό θα βγει περιοχή από τη σκιά της βίας και της υποβάθμισης. Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπηρετεί την οπισθοδρόμηση ενώ εμείς είμαστε εκείνοι που υπερασπιζόμαστε την πραγματική πρόοδο

«Μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου»

«Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημόσιο πανεπιστήμιο, όταν αυτό δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά το ελέγχουν οι λίγοι.  «Άσυλο, σημαίνει τον ασφαλή από σύληση τόπο. Τα πανεπιστήμιά μας έχουν συληθεί» ανέφερε.

«Η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και σεβασμό της νομιμότητας», τόνισε.

«Τα πανεπιστήμια διεκδικούν το κύρος και τη λάμψη που τους αξίζει. Με καθηγητές ελεύθερους να διδάσκουν, με φοιτητές ελεύθερους να αμφισβητούν και να μελετούν». «Καλύτερα να μιλάμε για την αναγέννηση της πανεπιστημιακής σχολής, παρά για την κατάργηση του ασύλου».

Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα