back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Κεραμέως για το άσυλο: «Τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο»

Διαβάστε επίσης

«Τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στη διάταξη για το Πανεπιστημιακό άσυλο.

Όπως εξήγησε η υπουργός, στόχος της διάταξης είναι η προστασία του Πανεπιστημίου από τη στρέβλωση, την κατάχρηση και την εργαλειοποίηση του ασύλου, ώστε τα ΑΕΙ να πάψουν να είναι άσυλα ανομίας και παραβατικότητας.  

Αφού διευκρίνισε ότι με το νέο καθεστώς εξομοιώνεται το Πανεπιστήμιο με τον κοινό δημόσιο χώρο σε ό,τι αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων δημόσιων αρχών όπως η Εισαγγελία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το ΣΔΟΕ, τόνισε ότι «φυσικά και δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα Πανεπιστήμια και μακάρι η διάταξη να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ και να λειτουργήσει μόνο προληπτικά».  

Πάντως, η κ. Κρεαμέως ανέφερε ότι δεν συμφωνεί  με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για ένα ειδικό καθεστώς περιορισμένης προστασίας στα Πανεπιστήμια σε σχέση με το δημόσιο χώρο, λέγοντας ότι «όσο ανοίγουμε παραθυράκια, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος η διάταξη αυτή να μείνει ανεφάρμοστη». Η υπουργός Παιδείας, κατέληξε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους».

Εν τω μεταξύ, «υπάρχει βία της άκρας Αριστεράς στα Πανεπιστήμια», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι πλέον ο πανεπιστημιακός χώρος είναι άσυλο βίας και όχι άσυλο ιδεών.

«Διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο έξω από Πανεπιστήμια, γίνονταν και όταν το άσυλο είχε καταργηθεί ή όταν είχαμε το νόμο Διαμαντοπούλου κυρίως λόγω της μεγάλης ευθυνοφοβίας των πρυτανικών αρχών να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους. Όταν εντοπίζεις αυτά τα προβλήματα προσπαθείς να τα διορθώσεις, δεν καταργείς συνολικά το άσυλο», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά, περιλάμβαναν διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν την παρέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών. Αλλά έλειπε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αστυνομία ενώ και η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, υπογράμμισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.

 Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα